Συνταγές για σπιτικό μεξικάνικο

Συνταγές για σπιτικό μεξικάνικο

Είστε λάτρεις της μεξικάνικης κουζίνας; Δείτε πώς θα φτιάξετε μόνοι σας τα πιο νόστιμα μεξικάνικα πιάτα και ορεκτικά με πέντε λαχταριστές «σπιτικές» συνταγές!

Μπουρίτος με κιμά

Υλικά (για 4 άτομα):

400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς άπαχος
Τορτίγιες (θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ)
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 ποτήρι του νερού τομάτα τριμμένη
1 φύλλο δάφνης
2-3 γαρύφαλλα
αλάτι, πιπέρι, κανέλα

Για τη σάλτσα ντομάτας:

3 μεγάλες τομάτες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες καλά
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
½ ποτήρι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Μετά από λίγο σοτάρετε καλά και τον κιμά, χαμηλώνετε τη φωτιά και κλείνετε για λίγο την κατσαρόλα έτσι ώστε να ψηθεί καλύτερα ο κιμάς. Μετά από περίπου 10 λεπτά προσθέτετε την τριμμένη τομάτα, λίγο νεράκι, τα μπαχαρικά και αφήνετε να σιγοβράσουν όλα μαζί για άλλα 10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα κιμά να «πιεί» τα υγρά.

Για να ετοιμάσετε τη σάλτσα ντομάτας, βάζετε σε ένα μπολ τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τον μαϊντανό και το κρεμμύδι σε ροδέλες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε για τουλάχιστον 20 λεπτά μέσα στο ψυγείο να ενωθούν οι γεύσεις.

Λίγο πριν σερβίρετε βάζετε τις τορτίγιες μία-μία σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για να ζεσταθούν (λίγα δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά είναι αρκετά, προσοχή μην τις κάψετε!). Γεμίζετε τις τορτίγιες με τον κιμά, τυλίγοντάς τις σαν κρέπες. Μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε στα burritos σας τριμμένο τυρί cheddar και μαύρα φασόλια.
Σερβίρετε βάζοντας στο πλάι τη δροσερή σάλτσα τομάτας.

Συνταγή: http://e-syntages.gr/

Φαχίτας με χοιρινό

Υλικά:

500γρ άπαχο χοιρινό κρέας φιλέτο (ψαρονέφρι), κομμένο σε λεπτές λωρίδες
2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2 κίτρινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 σκόρδο ψιλοκομμένο ή 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 σφηνάκια τεκίλα κίτρινη (προαιρετικά)
1 ½ φλιτζάνι κέτσαπ
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Κίτρινο τυρί τριμμένο με χαμηλά λιπαρά
Πίτες τορτίγια

Εκτέλεση:

Μαρινάρετε το κρέας σε ένα μπολ, ανακατεύοντάς το με τα μπαχαρικά και την τεκίλα. Αφήνετε για περίπου 1 ώρα. Βάζετε σε τηγάνι ή κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρέας. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνετε τα λαχανικά. Τα σοτάρετε επίσης για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνετε την κέτσαπ. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι τα χοιρινά κομματάκια να γίνουν τρυφερά. Ζεσταίνετε τις τορτίγιες σε τηγάνι ή σε φούρνο μικροκυμάτων σύμφωνα με τη συσκευασία. Τοποθετήστε πάνω στις τορτίγιες το κρέας με τα λαχανικά και αν θέλετε πασπαλίστε με λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί.

Συνταγή: http://www.dietup.gr

Εντσιλάδας με κοτόπουλο

Υλικά:

1 κοτόπουλο έτοιμο ψημένο
200γρ sour cream ή γιαούρτι
1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι κύμινο
10 τορτίγιες μικρές
1 ποτήρι τυρί τσένταρ τριμμένο
1 ποτήρι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 κουταλιά ελαιόλαδο
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουτιά ντοματάκια αποφλοιωμένα
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλιά κρέμα μπαλσάμικο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
χυμό λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεψαχνίζετε το κοτόπουλο σ' ένα μπολ και το ανακατεύετε με τη sour cream, την πιπεριά , το χυμό από το λεμόνι και το κύμινο.

Ετοιμάζετε την κόκκινη σάλτσα, σοτάροντας στο ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέτετε τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, την κρέμα μπαλσάμικο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζετε μέχρι να δέσει.

Μοιράζετε τη γέμιση σε 10 τορτίγιες και τις τυλίγετε ρολό. Βάζετε λίγη σάλτσα στο πυρέξ, να καλύψει τον πάτο, και τοποθετείτε τις γεμιστές τορτίγιες. Τις σκεπάζετε με την υπόλοιπη σάλτσα και τα τριμμένα τυριά.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για περίπου 20-25 λεπτά.

Συνταγή: http://pepiskitchen.blogspot.gr

Μεξικάνικο ρύζι (πικάντικο)

Υλικά:

1 κούπα ρύζι
¼ της κούπας λάδι
1 κρεμμύδι ξερό μικρό ψιλοκομμένο
Μισή πράσινη και μισή κόκκινη πιπεριά σε κύβους
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
½ κ.γλ. ζάχαρη
2 κούπες νερό χλιαρό
1 κύβο κρέατος
1 κ. γλ. κοφτή τσίλι σκόνη (δοκιμάζετε και αν θέλετε συμπληρώνετε)
½ κ. γλ. κύμινο
½ κ. γλ. αλάτι
Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και την πιπεριά για λίγα λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε για λίγο ακόμα το σοτάρισμα. Στη συνέχεια προσθέτετε τα ντοματάκια με τη ζάχαρη και ανακατεύετε.

Διαλύετε τον κύβο στο ζεστό νερό και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα μαζί με το κύμινο, το τσίλι, το αλάτι (με προσοχή) και το πιπέρι.

Αφήνετε το φαγητό σκεπασμένο να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, περίπου 20 λεπτά (ο χρόνος είναι ενδεικτικός – δοκιμάστε το ρύζι πριν το αποσύρετε από τη φωτιά).

Αποσύρετε από τη φωτιά και ανάμεσα στην κατσαρόλα και το καπάκι βάζετε μια καθαρή πετσέτα για να απορροφήσει τους υδρατμούς.

Σερβίρετε είτε σαν συνοδευτικό είτε σαν κυρίως.

Συνταγή: http://www.mageirikesdiadromes.gr

Γουκαμόλε

Υλικά (για 1 μεγάλο μπολ):

2 ώριμα αβοκάντο
1 μικρό κρεμμύδι
1 ½ lime, τον χυμό και το ξύσμα από το 1 lime
2 κ.σ. ελαιόλαδο
6 ντοματίνια ψιλοκομμένα στα 4
4-5 κλωναράκια φρέσκο κόλιαντρο
χοντροκομμένο αλάτι

Εκτέλεση:

Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα μαζί τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε το αλάτι. Πριν το σερβίρετε, βάζετε πάνω του τα ντοματίνια, τον κόλιαντρο και, αν θέλετε, αλατίζετε.

Συνταγή: http://www.lifo.gr/

v