Εναλλακτική διατροφή για μωρά: Κρέμα με κινόα;

Εναλλακτική διατροφή για μωρά: Κρέμα με κινόα;

Ακούμε τον τελευταίο καιρό συνεχώς για τις λεγόμενες «υπερ-τροφές», οι οποίες, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, σε μία μόνο μπουκιά συγκεντρώνουν αμέτρητα θρεπτικά συστατικά της φύσης. Πρόκειται για τροφές από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, κάποιες εκ των οποίων χρησιμοποιούνται και σε φάρμακα, και που στις μέρες μας βρίσκουμε κατά κανόνα σε «ψαγμένα» μαγαζάκια με τρόφιμα ή σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής και ειδικά οι χορτοφάγοι φροντίζουν να εξοπλίζουν τα ντουλάπια της κουζίνας τους με τρόφιμα όπως η κινόα, τα goji berries, το τζίνσενγκ και το κεχρί και αναζητούν διαρκώς συνταγές για να τα ενσωματώνουν καλύτερα στις μαγειρικές τους. Τι θέση, όμως, μπορεί να έχουν οι τροφές αυτές στη βρεφική διατροφή και δη στα πρώτα γεύματα του μωρού; Αν πράγματι είναι τόσο ωφέλιμες για τον οργανισμό, μπορούμε να τις προσφέρουμε σε μικρά παιδιά για να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο το διαιτολόγιό τους;

Τι λένε οι ειδικοί

Χωρίς να αμφισβητούν τη θρεπτική αξία των υπερ-τροφών, οι ειδικοί διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις στο κατά πόσο και ποιες από αυτές είναι εντελώς ασφαλείς για μωρά. Πιο συγκεκριμένα, ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσου υποστηρίζει πως «δεν έχουν γίνει ακόμα μελέτες αναφορικά με τις τροφές αυτές στην βρεφική διατροφή, ώστε να μπορούμε να συστήσουμε στους γονείς με ασφάλεια να τις συμπεριλάβουν στη διατροφή των μωρών».

Ωστόσο, συνεχίζει ο ίδιος, υπάρχουν άλλες πολύ θρεπτικές τροφές που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί για μωρά, όπως π.χ. τα αμύγδαλα. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο ειδικός, «είναι ασφαλέστερο να προσφέρουμε στα μωρά ελεγμένες και εγκεκριμένες τροφές, καθώς και φρέσκα, ελληνικά φρούτα και λαχανικά και να μη ρισκάρουμε με τα σπάνια και τα 'εναλλακτικά'».

Από την άλλη, η διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη αναφέρει ότι τροφές όπως η κινόα, το κεχρί και η βρώμη μπορούν να προσφερθούν σε μωρά, προσφέροντάς τους την τεράστια θρεπτική αξία τους. Για την ακρίβεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων αναφέρει ότι, αν και οι έρευνες για την κινόα στη βρεφική διατροφή είναι περιορισμένες, καθώς χρησιμοποιείται από πληθυσμούς της Αμερικής εδώ και αιώνες, η κατανάλωσή της σε λογικές ποσότητες θεωρείται ασφαλής.

Επιφυλακτική είναι η κ. Δαμβουνέλη, αναφορικά με τρόφιμα όπως τα σπόρια, τα βούτυρα ξηρών καρπών και το φυτικό γάλα, σε σχέση με την βρεφική διατροφή.

4 σούπερ-τροφές για μωρά

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν υψηλής θερμιδικής αξίας τροφή αλλά και σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, φυτικών ινών πρωτεΐνης, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Κάποιες μελέτες, μάλιστα, έχουν καταλήξει στο ότι η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει μολύνσεις από ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Σύμφωνα με τον διατροφολόγο κ. Χρύσου, τα αμύγδαλα μπορούν να ξεκινήσουν να εντάσσονται στην διατροφή του μωρού ήδη από τους πρώτους 6 μήνες, σε αλεσμένη φυσικά μορφή.

Πρόταση σερβιρίσματος: Μπορείτε να τρίψετε αμύγδαλα στο μπλέντερ τόσο ώστε να γίνουν σκόνη και να τα αναμείξετε στη συνέχεια με βραστά λαχανικά (ταιριάζουν πολύ με το μπρόκολο) ή και με το γιαούρτι του μωρού!

Κινόα

Η κινόα προέρχεται από τη Νότια Αμερική και χαίρει υψηλής εκτίμησης για τη διατροφική της αξία (τα Ηνωμένα Έθνη τη θεωρούν υπερ-τροφή) και για την υψηλή της περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Περιέχει, επίσης, περισσότερα από το ρύζι ή το σιτάρι ουσιώδη αμινοξέα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Τέλος, είναι καλή πηγή φωσφόρου, έχει μαγνήσιο, σίδηρο, δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα.

Θα βρείτε την κινόα σε μαγαζιά που πωλούν βιολογικά προϊόντα. Μία συσκευασία μισού κιλού κοστίζει 5-5,50 ευρώ.

Πρόταση σερβιρίσματος: Σύμφωνα με τους παιδο-διατροφολόγους, η κινόα μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή του μωρού μετά τους 8 μήνες. Μπορεί να μαγειρευτεί όπως το ρύζι, ακόμα και να το αντικαταστήσει. Ανάλογα με το είδος της, είναι έτοιμη μετά από 10-20 λεπτά βράσιμο. Στη συνέχεια, μπορείτε να βράσετε λαχανικά ή κρέας και να τα αναμείξετε όλα μαζί στο μπλέντερ.

Κεχρί

Το κεχρί προέρχεται από τη βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα από την Αιθιοπία, ωστόσο καλλιεργούνταν και στην αρχαία Ελλάδα, ιδιαίτερα για την παρασκευή ψωμιού. Αποτελεί καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη, φυλλικό οξύ και Β6. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και ψευδάργυρο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη.

Θα βρείτε το κεχρί σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Μία συσκευασία μισού κιλού κοστίζει 2-2,50 ευρώ.
Πρόταση σερβιρίσματος: Το κεχρί είναι προτιμότερο να σερβιριστεί στα μωρά σαν κρέμα, μαγειρεμένο με νερό και κομματάκια ή πουρέ φρούτου (π.χ. μήλο, αχλάδι, μπανάνα...) ή με λαχανικά (αυτά που είναι ανεκτά από το μωρό). Ο χρόνος βρασμού του είναι 20 λεπτά. Στη συνέχεια, μπορείτε να το «χτυπήσετε» στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Βρώμη

Ένα ακόμα πολύ θρεπτικό τρόφιμο για μωρά είναι η βρώμη. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Περιέχει ουκ ολίγες αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά και μόλις ίχνη αλατιού και σακχάρων, με αποτέλεσμα να αποτελεί ιδανική τροφή για μωρά και παιδιά. Νιφάδες βρώμης πωλούνται σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ.

Πρόταση σερβιρίσματος: Μπορείτε να προσφέρετε τη βρώμη ως κρέμα, βράζοντάς τη με το γάλα του μωρού, ή να αναμείξετε σκόνη βρώμης με πουρέ μήλου και μπανάνας.

v