Παιδικά γεύματα για πολυάσχολες μαμάδες

Παιδικά γεύματα για πολυάσχολες μαμάδες

Υπάρχει κάτι που η σύγχρονη μαμά δεν μπορεί να κάνει; Από ψώνια στην λαϊκή μέχρι δρομολόγια για να πάει τα παιδιά στις απογευματινές δραστηριότητές τους και από καριέρα μέχρι μαγείρεμα, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, μερικές φορές και εμείς οι ίδιες αναρωτιόμαστε πώς τα καταφέρνουμε.

«Πρόγραμμα» είναι η απάντηση και καλή προετοιμασία, ειδικά όσον αφορά τα γεύματα της εβδομάδας.

Δείτε 3 εξαιρετικές, γρήγορες και υγιεινές συνταγές που μπορείτε να μαγειρέψετε την Κυριακή, να καταψύξετε και να ξεπαγώνετε για να τρώτε οικογενειακώς καθ’όλη την διάρκεια της εβδομάδας. (Θυμηθείτε μόνο να βγάλετε από την κατάψυξη το φαγητό το πρωί της ίδιας μέρας που θα το φάτε για να ξεπαγώσει καλά και να σερβίρεται πιο εύκολα, με ένα απλό ζέσταμα στα μικροκύματα).

Ρολό με κιμά γαλοπούλας

Τι θα χρειαστείτε
Μπαγιάτικο ψωμί, σε τρίμματα
1 κιλό κιμά γαλοπούλας
1 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κλωνάρι ψιλοκομμένο σέλερι
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα πελτές τομάτας
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
½ κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
½ κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
¼ κουταλιάς του γλυκού πιπέρι

Τι θα κάνετε: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείψτε δύο φόρμες ψωμιού (μακρόστενες) με βούτυρο.

Σε μεγάλο μπολ αναμείξτε καλά όλα τα υλικά, ξεκινώντας από το ψωμί και τον κιμά. Έπειτα χωρίστε το μίγμα στα δύο και μεταφέρετέ το στις φόρμες. Ψήστε τις δύο φόρμες για περίπου 60 λεπτά –ελέγξτε ωστόσο ότι έχει ψηθεί καλά πριν το βγάλετε.

Αφήστε τις φόρμες να κρυώσουν και έπειτα βάλτε τις στην κατάψυξη. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με πουρέ ή σαλάτα ψητών λαχανικών.

Γκούλας

Τι θα χρειαστείτε
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μικρό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια
1 κονσέρβα ρεβύθια
1 κονσέρβα καλαμπόκι ή με ανάμεικτα λαχανικά (καλαμπόκι, αρακά και καρότα)
1½ κουτί χυμό τομάτας
1-2 κουταλιές του γλυκού ρίγανη

Τι θα κάνετε: Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρετε το σκόρδο, σε χαμηλή φωτιά. Όταν το σκόρδο αρχίσει να σκουραίνει προσθέστε τον κιμά και ανακατέψτε μέχρι να ασπρίσει. Έπειτα προσθέστε τα λαχανικά και την ρίγανη και τελειώστε με τον χυμό τομάτας. Αφήστε να βράσουν καλά και μεταφέρετε το μίγμα σε δύο πυρέξ. Όταν κρυώσουν μπορείτε να τα καταψύξετε. Στο σερβίρισμα συνδυάστε την γκούλας με κριθαράκι ολικής άλεσης.

Πέστο (κι έγινε)

Τι θα χρειαστείτε
½ κούπα κουκουναρόψυχα
4 κούπες φρέσκα φύλλα βασιλικού
1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου
1 κουταλιά του γλυκού φρέσκο χυμό λεμόνο
½ κουταλιά του γλυκού χοντρό αλάτι (που θα τρίψετε επί τόπου)
½ κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
¾ κούπας τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα (ή και τα δύο)

Τι θα κάνετε: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Απλώστε την κουκουναρόψυχα σε ένα ταψάκι και αφήστε την να ψηθεί μέχρι να μυρίσει και «χρυσίσει» (για 8-10 λεπτά), ανακατεύοντας τακτικά. Έπειτα αφήστε την να κρυώσει.

Αναμείξτε καλά τον βασιλικό, το κουκουνάρι, τον χυμό λεμόνι και το αλάτι σε ένα μούλτι-μίξερ, για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το ελαιόλαδο και αναμείξτε ξανά. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα γυάλινο βάζο και διατηρήστε το στην κατάψυξη. Αυτό μπορεί να διατηρηθεί εκεί για τουλάχιστον δύο μήνες. Προσθέστε το τυρί αφού ξεπαγώσετε το μείγμα και αναμείξτε το καλά. Αν, πάλι, πρόκειται να καταναλώσετε το πέστο μέσα στις επόμενες ημέρες προσθέστε το τυρί εξ αρχής, και διατηρήστε το στο ψυγείο. Συνδυάστε το με το ζυμαρικά ολικής άλεσης ή με φιλέτο σολομού που θα έχετε ψήσει στον φούρνο.

Πηγή: Modernmom

v