Πώς να αποφεύγετε τα προβλήματα στον γάμο

Πώς να αποφεύγετε τα προβλήματα στον γάμο

Κάθε παντρεμένο ζευγάρι μπορεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Τότε είναι που αρχίζει το πραγματικό στοίχημα προκειμένου να μπορέσει να κρατήσει τον γάμο και να μην αφήσει τα προβλήματα να φθείρουν τη σχέση. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι ο γάμος είναι μια αρένα συνεχόμενων καυγάδων. Τα όποια θέματα προκύπτουν μπορούν να αποφευχθούν με ψυχραιμία και μερικά μικρά μυστικά.

Διατηρείτε τις στιγμές από το παρελθόν

Θυμηθείτε στιγμές που έχετε περάσει μαζί και προσπαθήστε να τις φέρνετε πότε-πότε στην επιφάνεια. Το παρελθόν ενός ζευγαριού είναι γεμάτο από αναμνήσεις που κουβαλούν πολλά χαμόγελα και ευτυχία και παρόλο που αυτό δε μπορεί ακριβώς να αντιγραφεί στο μέλλον, κάποιες φορές είναι καλό να θυμάστε εκείνο το αρχικό συναίσθημα και πώς αυτό είχε προκληθεί. Το να πάτε μαζί με το σύζυγό σας σε εκείνο το λούνα παρκ που είχατε πάει κάποτε ή να δώσετε ραντεβού έξω από το σινεμά που πρωτογνωριστήκατε μπορεί να φουντώσει τη φλόγα που ενίοτε πάει να σβήσει.

Μη φοβάστε να μαλώσετε

Όταν οι καβγάδες αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια, τότε πολλές παρεξηγήσεις αρχίζουν και συσσωρεύονται. Αυτό μπορεί να είναι κακό… αλλά μπορεί να είναι και καλό. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που στα πρώτα χρόνια του γάμου δεν καυγάδιζαν, στη συνέχεια κατέληξαν πιο εύκολα να παίρνουν διαζύγιο. Αντίθετα, εκείνα που εξωτερίκευαν τις διαφωνίες τους μπόρεσαν στο πέρασμα του χρόνου να δουλέψουν αρκετά πράγματα με τον εαυτό τους και με το σύντροφό τους με αποτέλεσμα να έχουν στην πορεία μια πιο ήρεμη καθημερινότητα. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι είναι επιτρεπτό να υπάρχει βία ή ψυχολογική κακοποίηση, αλλά η εξωτερίκευση δυσάρεστων συναισθημάτων κρίνεται εποικοδομητική.

Σεβασμός στον άλλον

Συνήθως σε μια σχέση ο ένας από τους δύο είναι ο πιο δυναμικός ή ισχυρογνώμων. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, μιας και είναι θεμιτό να υπάρχει ισορροπία. Ωστόσο, όταν η συμπεριφορά του ενός «σκεπάζει» τον άλλον, τότε είναι που δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο ένας σύντροφος δε δίνει σημασία στις προτιμήσεις ή στα ενδιαφέροντα του άλλου (από το τι φαγητό θα ετοιμάσουν μέχρι σε ποιο μέρος θα πάνε διακοπές) με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πολύ μεγάλος αρνητισμός, πίκρα και απογοήτευση που οπωσδήποτε κάποια στιγμή θα εκδηλωθούν και πιθανώς με πολύ χειρότερο τρόπο. Καλό είναι λοιπόν το ζευγάρι, ανεξάρτητα με το χαρακτήρα των δύο, να προσπαθεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές… πάντα με σεβασμό και ωφέλιμη συζήτηση.

Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος

Ένα ζευγάρι μπορεί να μη μιλά με άσχημο τρόπο ή να δείχνει φραστικά αρνητικά συναισθήματα, ωστόσο αυτός δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να βάλει εμπόδια στο γάμο. Πολλές φορές, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, ο τρόπος που κοιτάμε τον άλλον ή ο τρόπος που στεκόμαστε μπορεί να δείξει πολλά περισσότερα. Περιφρόνηση, θυμό, απόσταση ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα μπορεί να επικρατήσει στην ατμόσφαιρα χτίζοντας τοίχους ανάμεσα στο ζευγάρι και δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά ή άλυτες παρεξηγήσεις. Είναι καλό, λοιπόν, να δοθεί βάση στη γλώσσα του σώματος, μιας και αυτή μπορεί ενίοτε πραγματικά να καθορίσει εάν η σχέση είναι υγιής ή όχι.

Μην εφησυχάζετε στα κοινά ενδιαφέροντα

Το γεγονός ότι μπορεί να μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα με το σύζυγό σας δε σημαίνει ότι θα έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο. Τουναντίον! Πολλές φορές τα «ομώνυμα» δεν μπορούν να λειτουργήσουν συμβατά για πολλά χρόνια, μιας και δεν αφιερώνουν χρόνο για να δουλέψουν άλλες πλευρές της σχέσης. Μη θεωρείτε, λοιπόν, αυτονόητο πως ο γάμος σας δε θα έχει προβλήματα, επειδή εσείς και ο σύζυγός σας αγαπάτε να διαβάζετε ποίηση, να πηγαίνετε ορειβασία ή να βγαίνετε έξω με κοινούς φίλους. Χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια και αυτό θα γίνει με συνεχόμενη πάλη προκειμένου να ανακαλύψετε και να ξεκλειδώσετε όλες τις πτυχές της κάθε προσωπικότητας.

Το σεξ δεν έβλαψε ποτέ

Όσες φορές και να το ακούσετε, όσο κλισέ και αν είναι… είναι αλήθεια. Το σεξ είναι καταλυτικό για μια υγιή σχέση. Μη περιμένετε να το ζητήσει ο άλλος. Πάρτε πρωτοβουλίες, φροντίστε τον εαυτό σας, βάλτε φαντασία, κάντε σεξ εκτός κρεβατιού, ικανοποιήστε κάποια φαντασίωση του συζύγου. Το σεξ δεν είναι καθήκον, είναι απόλαυση και πάσει θυσία δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα. Και μη ξεχνάτε να του ψιθυρίζετε συχνά γλυκόλογα στο αυτί ή να του στέλνετε αιφνιδιαστικά κάτι γλυκό ή κάτι… πιο πρόστυχο στο κινητό του. Με τον τρόπο αυτό ο γάμος θα μένει συνεχώς ανανεωμένος χωρίς να χρειαστεί να φτάσει σε στάδιο που θα χρειάζεται ολική επισκευή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v