Συνήθεις αιτίες υπογονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες

Συνήθεις αιτίες υπογονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες

Μπορεί για την πλειοψηφία των ζευγαριών η απόκτηση παιδιού να έρχεται εύκολα και φυσικά, όμως είναι αμέτρητα τα ζευγάρια που παλεύουν με την υπογονιμότητα (οι ειδικοί υπολογίζουν, συγκεκριμένα, ότι η αναλογία υπογόνιμων και γόνιμων ζευγαριών είναι 1 προς 10).

Οι αιτίες του προβλήματος είναι πολλές και δεν είναι όλες σαφείς. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εποχή του ελεύθερου σεξ, κατά την δεκαετία του 1960, πέρασε αφήνοντας πίσω της πολλές σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες που μπορεί σήμερα να προκαλούν προβλήματα υπογονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες. Άλλοι δίνουν έμφαση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, π.χ. στην αύξηση των τοξινών εξαιτίας της επικράτησης ορισμένων φυτοφαρμάκων και πλαστικών που συνδέονται με μειωμένη ποσότητα σπέρματος και με προβλήματα ενδομητρίωσης και ινομυωμάτων. Οι εκτρώσεις έχουν προκαλέσει φθορές στις σάλπιγγες πολλών γυναικών, με αποτέλεσμα το σπέρμα να μη μπορεί να βρει το δρόμο του προς το ωάριο. Οι όλο και περισσότερες γυναίκες που καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά (π.χ. μετά τα 35-40), όταν τα ωάρια τους δεν έχουν πια άριστη ποιότητα... όλα αυτά μειώνουν αναπόφευκτα την γονιμότητα. Ποιες είναι, όμως, οι αιτίες που αφορούν περισσότερο τους άνδρες και ποιες τις γυναίκες;

Ιατρικοί λόγοι υπογονιμότητας στις γυναίκες

Σε πολλές περιπτώσεις η αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες έχει να κάνει με κάποια θεραπεύσιμη ιατρική κατάσταση. Οι δύο συνηθέστερες αιτίες είναι (1) προβλήματα στις σάλπιγγες (π.χ. τραυματισμένες ή κατεστραμμένες σάλπιγγες) και (2) διαταραχές ωορρηξίας (π.χ. ακανόνιστη έμμηνος ρύση ή απουσία αυτής). Ένα μικρότερο ποσοστό γυναικών υποφέρει από ενδομητρίωση (μία κατάσταση στην οποία ιστός εντός της μήτρας μεγαλώνει εκτός της μήτρας), η οποία μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα αν δεν θεραπευτεί.

Κάποιες γυναίκες που μένουν έγκυοι αλλά έχουν επαναλαμβανόμενες αποβολές μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση που μπορεί να διορθωθεί. Όπως και σε άλλους τύπους υπογονιμότητας, έτσι και στις επαναλαμβανόμενες αποβολές, μπορεί να προκαλούνται από ορμονικά προβλήματα, προβλήματα στην ωορρηξία ή κατασκευαστικά προβλήματα εξαιτίας των οποίων η μήτρα δε μπορεί να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αιτία μπορεί να είναι κάποια ανωμαλία στα χρωμοσώματα. Αλλά, δυστυχώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η αιτία της επαναλαμβανόμενης αποβολής παραμένει άγνωστη.

Ιατρικοί λόγοι υπογονιμότητας στους άνδρες

Η υπογονιμότητα στους άνδρες έχει να κάνει με προβλήματα στο σπέρμα τους. Η ποσότητα του σπέρματος μπορεί να είναι μικρή (βιωσιμότητα), το σπέρμα μπορεί να είναι αφύσικα σχηματισμένο (μορφολογία) ή μπορεί να κινείται πολύ αργά (κινητικότητα).

Παρόλο που οι αιτίες αυτών των προβλημάτων είναι πολλές και ποικίλουν, οι συνηθέστερες είναι οι εξής:

-Κιρσοκήλη, ή κιρσοί των όρχεων, οι οποίοι προκαλούν διαστολή στις φλέβες και αύξηση του όγκο του αίματος στους όρχεις. Το αίμα που διατηρείται γύρω από τους όρχεις οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να καταστρέψει το σπέρμα, προκαλώντας χαμηλό αριθμό και δυσμορφία σπερματοζωαρίων. Μπορεί, επίσης, να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

-Μολύνσεις στα όργανα αναπαραγωγής μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν μειωμένη παραγωγή σπέρματος. Μερικές φορές πρόκειται απλά για προσωρινή μείωση και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, πριν προκύψει κάποια μόνιμη φθορά, ενώ άλλες φορές η φθορά είναι μόνιμη. Κάποιες μολύνσεις προκαλούνται από διάφορα αφροδίσια νοσήματα, κυρίως γονόρροια, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ουλές στους λεπτούς σωλήνες μέσω των οποίων μεταφέρεται το σπέρμα. Η φυματίωση και η παρωτίτιδα μπορούν, επίσης, να παρέμβουν στα αναπαραγωγικά όργανα και να προκαλέσουν φυσική ζημιά. Η παραγωγή του σπέρματος μπορεί να μειωθεί σημαντικά (αν και προσωρινά) από ιογενείς ασθένειες, όπως μονοπυρήνωση και ηπατίτιδα, οι οποίες συνήθως προκαλούν επίμονο υψηλό πυρετό.

-Ανατομικά προβλήματα μπορούν να δυσκολεύουν ή να αποτρέπουν το σπέρμα από το να κάνει τη δουλειά του. Αυτά περιλαμβάνουν ανωμαλίες στο αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα, οι οποίες είτε αποτρέπουν τους όρχεις από το να παράγουν σπέρμα είτε μπλοκάρουν την εκσπερμάτιση.

-Ορμονικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στις ορμόνες του σεξ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αριθμό προβλημάτων υπογονιμότητας.

-Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν τις παρενέργειες της θεραπείας για καρκίνο των όρχεων, διαταραχή του υποθαλάμου ή της υπόφυσης, προβλήματα με τα κύτταρα που παράγουν σπέρμα, η ικανότητα να αντιστραφεί με επιτυχία μία αγγειεκτομή και η ηλικία (ναι, ο αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να μειωθεί με την πάροδο των ετών).

Πηγή: pregnancy.familyeducation

v