7 συμβουλές επαγγελματικής επιτυχίας

7 συμβουλές επαγγελματικής επιτυχίας

Η διεκδίκηση βασικών δικαιωμάτων είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, ειδικά στο χώρο εργασίας. Χιλιάδες άνθρωποι συχνά μένουν στάσιμοι και αδυνατούν να προχωρήσουν επαγγελματικά επειδή δε γνωρίζουν τον τρόπο για να ζητήσουν αυτά που πραγματικά θέλουν ή αυτά που τους αναλογούν σε σχέση με την εμπειρία και τις ικανότητές τους. Υπάρχουν, ωστόσο, τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι γυναίκες δεν διεκδικούν εύκολα αυτά που τους αναλογούν στη δουλειά είτε σε σχέση με τους όρους εργασίας είτε σε σχέση με τον μισθό τους. Από τις 1500 γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα, μόλις το 17% έδειξε προθυμία να συναντήσει το αφεντικό για να συζητήσει κάποιο επαγγελματικό θέμα, μόλις 5% ζήτησε κάποια μορφή συμβουλής από ανώτερο για να βελτιώσει μια συνθήκη δουλειάς ενώ το 63% δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένο από το μισθό του, αλλά δεν έκανε και έμπρακτα κάτι για αυτό. Δείτε, λοιπόν κάποιους εύκολους τρόπους για να ξεπερνάτε εμπόδια και να μπορείτε να επιτυγχάνετε όλα όσα θέλετε και (κυρίως) δικαιούστε στον χώρο εργασίας. 

Ξεπεράστε την αναβλητικότητα σας

Βάλτε ένα σωστό πρόγραμμα και μείνετε πιστοί σε αυτό. Είναι καλό να είστε συνεπείς απέναντι σε αυτά που σχεδιάζετε γιατί με τον τρόπο αυτόν μπορείτε να ελέγχετε τη δική σας επαγγελματική σταδιοδρομία και να μην την αφήνετε έρμαιο στα χέρια των άλλων. Βελτιώστε, λοιπόν, τη διαχείριση χρόνου για να μπορείτε να ζητάτε αυτά που θέλετε στη σωστή πάντα στιγμή.

Εξασκήστε την επιμονή και την υπομονή

Είναι ένα πράγμα να είστε πιεστικοί και είναι άλλο το να είστε επίμονοι σε αυτά που θέλετε να ζητήσετε. Είναι καλό βέβαια να γνωρίζετε πως τα αποτελέσματα δεν έρχονται από τη μία μέρα στην άλλη και σε πολλές περιπτώσεις είναι καλό να επιστρατεύεται η αρετή της υπομονής. Τα όρια πάντως είναι σχετικά και οφείλετε να τα αναγνωρίζετε. 

Έχετε ψηλά την αυτοπεποίθηση

Δεν εννοούμε να φέρεστε με «ψωνίστικο» τρόπο, αλλά από τη στιγμή που έχετε εμπειρία και ικανότητες για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας δε χρειάζεται να συμπεριφέρεστε ως θύμα. Να έχετε πάντα επίγνωση των ικανοτήτων σας και να καλλιεργήσετε τον αυτοσεβασμό σας για να μπορείτε να διεκδικείτε αυτά που σας αναλογούν.

Μάθετε να λέτε όχι

Οι περισσότεροι εργοδότες σας ζητούν το μέγιστο που μπορείτε να δώσετε και περιμένουν από εσάς ακόμα περισσότερα. Αν οι συνεργάτες σας ξέρουν ότι μπορείτε να λέτε «όχι» θα γνωρίζουν και τα δικά τους όρια σε αυτά που θα θέλουν να ζητήσουν. Αντίστοιχα και εσείς θα επικεντρωθείτε σε αυτά που αποσκοπείτε, δίχως να χάνετε περιττή ενέργεια.

Μη μεγεθύνετε τη συμπεριφορά των άλλων

Υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι που θα σταθούν εμπόδιο στην υλοποίηση των στόχων σας. Όταν εμφανίζονται με τη μορφή της χειραγώγησης θα πρέπει να μάθετε να τους αγνοείτε. Όταν έχετε να κάνετε με παράλογες απαιτήσεις αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αποδεικνύετε με επιχειρήματα το παράλογο της υπόθεσης.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος δε θα πάψει ποτέ να υπάρχει αλλά μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο για απλές καθημερινές τεχνικές προκειμένου να μπορέσετε να έχετε μια πιο ομαλή επαγγελματική καθημερινότητα. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε γιόγκα ή διαλογισμό και με μια ψυχική ηρεμία να έχετε τη δύναμη να διεκδικείτε αυτά που σας αναλογούν δίχως να μένετε πίσω.

Εξασκηθείτε στο να βρίσκετε λύσεις

Η επίλυση των προβλημάτων, η διαπραγμάτευση και η επίλυση των συγκρούσεων μέσα στη δουλειά μπορεί να βοηθηθούν από τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας η οποία θα επιτρέπει ή και θα ενθαρρύνει την εποικοδομητική διαφωνία. Λύσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα κοινής επίμονης σκέψης περισσότερων και παραγωγικών ανθρώπων, είναι αυτές οι οποίες φέρνουν την επιτυχία.

v