Φούσκωμα στην κοιλιά: Τι φταίει και πώς να το αντιμετωπίσετε

Φούσκωμα στην κοιλιά: Τι φταίει και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ο τυμπανισμός είναι συχνό φαινόμενο της εποχής μας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από πρηξίματα και έντονους πόνους στην κοιλιά και στο στομάχι αναζητώντας άμεση λύση στο πρόβλημά τους. Αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε, το πρόβλημα αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το έντερο και για τον λόγο αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Τυμπανισμός: Φουσκώματα και αέρια που προκαλούν δυσφορία

Η ειδική παθολόγος Μοσχοβάκη Αναστασία αναφέρεται στον τυμπανισμό ή μετεωρισμό ως την ύπαρξη αυξημένου όγκου (αερίων, υγρών ή στέρεων μαζών) στο εσωτερικό της κοιλιάς που δημιουργούν φούσκωμα. Η κ. Μοσχοβάκη αναφέρει πως το πρόβλημα επηρεάζει άνδρες και γυναίκες, αν και το γυναικείο φύλο, και δη γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, φαίνεται πως υποφέρουν συχνότερα και πιο έντονα.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η κ. Μοσχοβάκη επισημαίνει πως στην περίπτωση που υπάρχει τυμπανισμός, ο οποίος δεν υποχωρεί άμεσα ή και αλλάζει μορφή, ο ασθενής μπορεί να πάρει κάποια σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για δυσπεψία. Αν το πρόβλημα, όμως, επιμείνει, τότε χρειάζεται να γίνει εντατική παθολογική εξέταση. Στη συνέχεια, και ανάλογα με το πόρισμα της εξέτασης, ο παθολόγος θα καθοδηγήσει τον ασθενή στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και στον αρμόδιο γιατρό (π.χ. γαστρεντερολόγο).

Από τι προκαλείται

Σύμφωνα με την κ. Μοσχοβάκη, τα κυριότερα αίτια του τυμπανισμού είναι η δυσκοιλιότητα και το ευερέθιστο έντερο, τα οποία οδηγούν σε αυξημένη ποσότητα αερίων στην κοιλιά. Η κ. Μοσχοβάκη μάλιστα διαχωρίζει τον μετεωρισμό από το ευερέθιστο έντερο λέγοντας πως το ευερέθιστο έντερο έχει να κάνει με χρόνια εντερικά λειτουργικά συμπτώματα. Δεν είναι, δηλαδή, οργανική πάθηση του εντέρου, αλλά μια διαταραχή στη λειτουργικότητά του. Οι δυσπεψικές διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της ποσότητας τροφής είναι ένας ακόμη παράγοντας που οδηγεί σε μετεωρισμό, όπως επίσης και οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην εμμηνόπαυση και στην εμμηνοαρχή. Το άγχος είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στον τυμπανισμό, καθώς όπως υπογραμμίζει η κ. Μοσχοβάκη, το έντερο είναι ένα καθαρά ψυχοσωματικό όργανο, ενώ όλος ο γαστρεντερικός σωλήνας επηρεάζεται από ψυχογενείς παράγοντες γιατί εκεί υπάρχουν νεύρα που αντανακλαστικά ερεθίζονται. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε τυμπανισμό είναι τα καρκινώματα, οι φλεγμονές του εντέρου, η χολή, οι διαταραχές στον θυροειδή και άλλες παθήσεις (πχ. έμφραγμα).

Τι επιδεινώνει τον τυμπανισμό

Ο τυμπανισμός είναι μια κατάσταση που μπορεί να επιδεινωθεί με διάφορους τρόπους που έχουν να κάνουν σε μεγάλο ποσοστό με τη διατροφή. Τα νυχτερινά γεύματα, το αλκοόλ, ο καφές και τα αναψυκτικά, τα τηγανιτά, τα πολύ καυτερά και τα πολλά μπαχαρικά, αλλά και τα όσπρια όταν δεν είναι καλά μαγειρεμένα, μπορούν να δημιουργήσουν και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα μετεωρισμού.  Οι μεταβολές στο βάρος καθώς και τα φάρμακα, όπως οι ασπιρίνες και τα αντιφλεγμονώδη, μπορούν να συμβάλουν αρνητικά. Το άγχος, επίσης, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες εξάρσεις τυμπανισμού.

Πώς θεραπεύεται

Η ανακούφιση από τα συμπτώματα μπορεί να γίνει με την αποφυγή των παραπάνω τροφών. Αφεψήματα όπως είναι το χαμομήλι και η αποφυγή μεγάλης ποσότητας λακτόζης μπορούν να βοηθήσουν. Ο μετεωρισμός μπορεί επίσης να υποχωρήσει όταν ο ασθενής δεν ασκείται κατά τη διάρκεια της πέψης, όταν μασάει καλά την τροφή του, όταν αποφεύγει τα μεγάλα λιπαρά γεύματα, όταν διατηρείται σε φυσιολογικό βάρος, όταν καταναλώνει πολλά προβιοτικά και όταν αποφεύγει συγεκριμένες τροφές που φουσκώνουν όπως είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα μήλα, τα μπιζέλια, τα ρεβίθια, το λάχανο, το αγγούρι, το καλαμπόκι και η πιπεριά.

Η κ. Μοσχοβάκη αναφέρει πως ο τυμπανισμός μπορεί να θεραπευτεί με μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής, όπως είναι η διατροφική θεραπεία, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής χρειάζεται να λάβει χημικά φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν ο τυμπανισμός θεραπευτεί, ο ασθενής οφείλει να καταπολεμήσει το άγχος και να ακολουθεί ένα διατροφικό πρόγραμμα που θα διατηρεί το έντερο σε σωστή λειτουργία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v