Ψωρίαση: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης της νόσου

Ψωρίαση: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης της νόσου

Η ψωρίαση είναι δερματική πάθηση που τα τελευταία χρόνια "ακούγεται" όλο και περισσότερο. Αν και είναι άγνωστες οι αιτίες εμφάνισής της, το σίγουρο είναι πως εντείνεται από ψυχολογικούς παράγοντες που μπορούν να την κρατήσουν σε έξαρση εφ' όρου ζωής.

Τι είναι η ψωρίαση

O ειδικός δερματολόγος αφροδισιολόγος Νικόλας Καλογερόπουλος αναφέρει πως η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδιδόμενη φλεγμονώδης νόσος αγνώστου αιτιολογίας που προσβάλλει το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις. Πρόκειται για μια αυτοάνοση αρρώστια και ουσιαστικά δε γνωρίζουμε από τι προκαλείται, αν και η κληρονομικότητα είναι οπωσδήποτε ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση. Όπως αναφέρει ο κ. Καλογερόπουλος, από τη στιγμή που κάποιος εμφανίζει ψωρίαση θα την «κουβαλά» πάντα μαζί του, με τις υφέσεις και τις εξάρσεις που μπορεί να εμφανίζει κατά διαστήματα. Στην Ελλάδα πάντως μιλάμε για ένα ποσοστό 2-3% του πληθυσμού που πάσχει από ψωρίαση, άνδρες και γυναίκες, ενώ έχει υπολογιστεί ότι είναι συχνότερη σε ηλικίες μεταξύ 15 και 35 ετών.

Συμπτώματα

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καλογερόπουλος, στο δέρμα συνήθως παρατηρούνται ερυθρές πλάκες που κάνουν "υπερκεράτωση", οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στους αγκώνες και στα γόνατα (σε πιο ήπιες περιπτώσεις) ενώ μπορεί να εμφανιστούν στο τριχωτό της κεφαλής, στα νύχια ή ακόμη και στα γεννητικά όργανα. Τα σημάδια μπορεί να συνοδεύονται από έντονο ή πιο ήπιο κνησμό.

Παράγοντες που την επιδεινώνουν

Σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο, το άγχος είναι ο πιο δυνατός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της ψωρίασης. Στενοχώρια, κόπωση, φοβίες και οποιοδήποτε ψυχολογικό βάρος μπορεί να ρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα ουσιαστικά κάνει την ψωρίαση να επιστρέψει. Ανάμεσα στους παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν την ψωρίαση περιλαμβάνονται και οι περιβαλλοντικοί και συγκεκριμένα οι χειμερινοί μήνες του έτους, κάτι που σημαίνει πως με την είσοδο του φθινοπώρου αρκετοί ασθενείς με ψωρίαση υποτροπιάζουν.

Αντίθετα, οι παράγοντες που παίζουν θετικό ρόλο είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής. Οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση θα πρέπει να τρέφονται καλά, να ξεκουράζονται ικανοποιητικά, να έχουν μια καλή υγιεινή του δέρματος και να κάνουν καθημερινά μπάνιο ή ντους (χωρίς να τρίβουν σχολαστικά το δέρμα).

Διάγνωση και μέθοδοι αντιμετώπισης

Ο κ. Καλογερόπουλος επισημαίνει ότι όταν κάποιος παρατηρήσει κάποιο εξάνθημα στο δέρμα του καλό είναι να επισκεφτεί κατευθείαν δερματολόγο, ο οποίος στη συνέχεια θα διαγνώσει αν πρόκειται για ψωρίαση (ενδεχομένως μέσω βιοψίας). Η θεραπευτική μέθοδος που θα ακολουθηθεί από τον δερματολόγο θα λαμβάνει υπ 'όψιν της τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς, την ηλικία, το είδος ζωής και βέβαια τη σοβαρότητα της ψωρίασης.

Στις πιο ήπιες περιπτώσεις η ψωρίαση αντιμετωπίζεται με κρέμες ή αλοιφές. Αν, όμως, οι περιπτώσεις είναι πιο σοβαρές, τότε ο κ. Καλογερόπουλος υπογραμμίζει πως πρέπει να γίνει θεραπεία από το στόμα καθώς επίσης να μπουν σε εφαρμογή νέες μέθοδοι όπως είναι οι βιολογικές θεραπείες, υποδόριες δηλαδή ενέσεις που πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να μάθει να αντιμετωπίζει την ψωρίαση και μέσω αυτής, να ανακαλύψει τρόπους για να φροντίζει περισσότερο την ψυχική του υγεία.

Χρήσιμα sites

http://www.psoriasi.gr

http://www.psorinfo.gr

http://www.iatronet.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v