Θέλω να γραμμώσω

Θέλω να γραμμώσω

Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Είμαι 25 ετών και το ύψος μου 1.65,το βάρος μου 60 κιλά. Πηγαίνω καθημερινά στο γυμναστήριο εδώ και 9 μήνες περίπου. Τους 8 μήνες ακολουθούσα κυκλικό πρόγραμμα προπόνησης στα βάρη αλλά τον τελευταίο μήνα ακολουθώ πρόγραμμα τρισέτ για το επάνω μέρος του σώματος και κυκλικό για τα πόδια που είναι και το επίμαχο σημείο για να καταπολεμήσω ψωμάκια και να πετύχω ανόρθωση γλουτών!! Κάνω κοιλιακούς κάθε μέρα και αερόβια άσκηση 40 λεπτών τον τελευταίο μήνα (20 λεπτά ελλειπτικό και 20 λεπτά διάδρομο με ανηφορική κλίση και μεγάλη ταχύτητα), ενώ παλιότερα ακολουθούσα διαλειμματική μέθοδο και μετά μόνο γρήγορο περπάτημα στο διάδρομο. Αν και έχω δει μεγάλη διαφορά στο σώμα μου παρατηρώ ότι το λίπος από την κοιλιά μου δε λέει να φύγει και δεν χάνω κιλά, νιώθω ότι ταλαιπωρούμαι άδικα και απογοητεύομαι. Ο στόχος μου είναι να φτάσω στα 54-55 κιλά και να χάσω και άλλο λίπος! Προσέχω όσο μπορώ τη διατροφή μου και πίνω πολύ νερό αλλά χωρίς αποτέλεσμα.. μήπως φταίει η μυικότητα και δεν χάνω κιλά; Θέλω να φανεί επιτέλους λίγη γράμμωση στο σώμα μου, έχετε να μου προτείνετε κάτι όσον αφορά στην άσκηση.. Κάνω κάτι λάθος;

Απάντηση:

Αγαπητή φίλη. Κατά πάσα πιθανότητα έχετε φτάσει σε «πλατώ», δηλαδή το σώμα σας έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που του δίνετε μέσω της άσκησης. Να σας επισημάνω μερικά λάθη σχετικά με τα όσα αναγράφετε όσον αφορά την εκγύμνασή σας.

* Η καθημερινή προπόνηση στο γυμναστήριο μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροπόνηση, μια από τις συνέπειες της οποίας είναι και η απουσία αποτελεσμάτων στο σώμα σας. Θα πρότεινα 4 προπονήσεις εβδομαδιαίως.
* Κοιλιακούς δεν υπάρχει λόγος να κάνετε κάθε ημέρα, καθώς χρειάζονται επαρκή ξεκούραση όπως και όλες οι μυϊκές ομάδες για να «δείξουν».
* Απ' ό,τι καταλαβαίνω από τα λεγόμενά σας ακολουθείτε το ίδιο πρόγραμμα στο γυμναστήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα σας πρότεινα να αλλάζετε την προπονητική σας ρουτίνα τουλάχιστον μια φορά ανά δύο μήνες έτσι ώστε να «ξυπνήσετε» τον μεταβολισμό σας.
* Θεωρώ ότι κάνετε υπερβολική αερόβια. Θα σας πρότεινα να εστιάσετε περισσότερο στις ασκήσεις με βάρη και στο τέλος της κάθε προπόνησης να κάνετε 15 με 20 λεπτά διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης HIIT (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Θα κάψετε περισσότερες θερμίδες σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Μην απογοητεύεστε, είστε σε πολύ καλό δρόμο!

Ο Νικόλας Γεωργιακώδης είναι Personal Trainer και Fitness Editor.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v