Πρωτότυπες συνταγές για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα!

Πρωτότυπες συνταγές για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα!

Οι γιορτές αφήνουν ένα περιθώριο για... υπερβολή στις γλυκές και έντονες γεύσεις. Αυτή την εποχή, τα μελομακάρονα καταλαμβάνουν τεράστιο κεφάλαιο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και όλοι μας τα τιμούμε δεόντος, χωρίς τύψεις και ενοχές. Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα τα φτιάξουμε φέτος ακόμα πιο νόστιμα σε διάφορες παραλλαγές!

Ισλί (γεμιστά μελομακάρονα)

Υλικά: 

Για τα μελομακάρονα:Για την γέμιση:Για το σιρόπι:
6 φλ. μαλακό αλεύρι
3 φλ. ψιλό σιμιγδάλι
1 ½ φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
2 κουτ. γλυκού κανέλλα
4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 ½ φλιτζάνι μέλι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση:

Χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και βάζετε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, το μπέικιν και το σιμιγδάλι.

Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη που ξεκολλάει από τον γάντζο του μίξερ. Ανακατεύετε τα καρύδια με την κανέλα και τη ζάχαρη.

Παίρνετε ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα καρύδι, την πλάθετε και κάνετε μία τρυπούλα στη μέση. Γεμίζετε με το μείγμα των καρυδιών και ξαναπλάθετε δίνοντας τριγωνικό σχήμα. Ψήνετε τα ισλί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε 2 φλιτζάνια νερό με το μέλι, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και το ξύλο της κανέλας για 7-8 λεπτά. Ρίχνετε τα χλιαρά ισλί στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνετε λίγα λεπτά για να σιροπιαστούν. Τα στραγγίζετε και τα βάζετε με τη σειρά στη πιατέλα.

Συνταγή: driskas.com 

Tα μελομακάρονα του Παρλιάρου

Υλικά:

Για τα μελομακάρονα:

400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
530 γρ. ηλιέλαιο
1.200 γρ. αλεύρι
30 γρ. άχνη
1/2 κ.γ. σόδα
1/4 κ.γ. κανέλα
1/6 κ.γ. γαρύφαλλο
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Καρύδια χοντροκομμένα

Για το σιρόπι:

500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι για το μέλωμα

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Τη βάζετε στη φωτιά, αφήνετε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρετε. Ρίχνετε το μέλι και το αφήνετε να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα: Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνετε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτετε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύετε με το χέρι και βάζετε το αλεύρι. Συνεχίζετε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).

Πλάθετε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και ακουμπάτε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη, για να σχηματίσουν τα χαρακτηριστικά τους σχέδια. Τα τοποθετείτε σε μία λαδόκολλα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνετε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζετε για 1 λεπτό περίπου, μέχρι να "ποτίσουν". Τα βγάζετε και τα αφήνετε σε σίτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζετε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετείτε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές. 

Συνταγή: syntages-mamakas.blogspot.gr

Σοκολατένια μελομακάρονα

Υλικά:

Για τα μελομακάρονα: 

1 1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα μαγειρικό λίπος
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 κούπας κονιάκ
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι

2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, για την επικάλυψη

Εκτέλεση:

Χτυπήστε για 4΄στο μίξερ ή στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα 6 πρώτα υλικά. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη ζυμώματος. Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών. Παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά και ζυμώστε το ελαφρά. Πλάστε με τη ζύμη μελομακάρονα κι αραδιάστε τα σε ταψί. Ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου, 30΄ περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά. Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι.

Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό 5΄, αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα, μόλις βγουν από το φούρνο. Όταν πιουν το σιρόπι, αναποδογυρίστε τα κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς. Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βουτήξτε μέσα τα μελομακάρονα ένα-ένα. Αραδιάστε τα επάνω σε αλουμινόχαρτο κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

Συνταγή: vefashouse.gr

Μελομακάρονα διαίτης

Υλικά:

Για τη ζύμη:Για το σιρόπι:Για γαρνίρισμα:
1/3 φλ. (100γρ.) ζάχαρη,
1 φλ. (220γρ.) λάδι,
1/3 φλ. (90γρ.) χυμό πορτοκαλιού,
2 κ.σ. (30γρ.) κονιάκ,
¼ κ.γλ. αλάτι,
2 2/3 φλ. (400γρ.) αλεύρι,
1/3κ.γλ. κανέλα με γαρίφαλα,
2κ.γλ. μπέικιν πάουτερ
1/3 φλ. (100γρ.) μέλι,
1/2 φλ. νερό,
1 φλ. (50γρ.) υποκατάστατο ζάχαρης (σουκραλόζη),
1 κομματάκι κανέλα
1/3 κ.γλ. κανέλα
1/2 φλ. (50γρ.) καρύδια ή αμύγδαλα (καλά αλεσμένα)

Εκτέλεση:

Bάζετε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε στη φωτιά μέχρι να διαλυθεί καλά το μέλι. Ανακατεύετε σε μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού, τα γαρίφαλα και την κανέλα.

Προσθέτετε στο μείγμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουτερ και το αλάτι, σιγά σιγά, μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη. Ζυμώνετε σε μικρό μέγεθος και τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο ταψί. Τα ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα.

Όση ώρα τα αφήνετε να κρυώσουν, βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν. Ρίχνετε τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι και τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα για να στραγγίξουν.
Τα τοποθετείτε σε μια χριστουγεννιάτικη πιατέλα και ρίχνετε από πάνω τριμμένο καρύδι.

Συνταγή: queen.gr

Μελομακάρονα με κρέμα βανίλια μασκαρπόνε

Υλικά:

Για τα μελομακάρονα:

2.400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. σιμιγδάλι
500 γρ. ζάχαρη άχνη
1000 γρ. ηλιέλαιο
150 γρ. ρούμι
1 ποτήρι μέλι
800 γρ. χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
20 γρ. σόδα
Μοσχοκάρυδο
Για το σιρόπι: 500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μέλι
2 ξυλάκια κανέλα
Χυμό από ½ λεμόνι

Για την κρέμα βανίλια μασκαρπόνε: 

500 γρ. μασκαρπόνε
100 γρ. κρόκους
2 βανίλιες
130 γρ. ζάχαρη
10 γρ. ζελατίνη
Σπόρους ροδιού
500 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

Εκτέλεση:

Για τα μελομακάρονα: Κοσκινίζετε όλες τις σκόνες μέσα στα υγρά και ζυμώνετε χωρίς να «κουράσετε» πολύ το μείγμα. Χωρίζετε το ζυμάρι σε μερίδες, φτιάχνετε τα μελομακάρονα και τα ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν καλά (περίπου 1 ώρα). Φτιάχνετε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Με το σιρόπι αυτό θα περιχύσετε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από τον φούρνο.

Για την κρέμα βανίλια μασκαρπόνε: Μαλακώνετε τη ζελατίνη σε παγωμένο νερό. Ξύνετε τις βανίλιες στην κρέμα γάλακτος και ζεσταίνετε το μείγμα. Ανακατεύετε τη ζάχαρη με τους κρόκους και προσθέτετε τα υλικά στη ζεστή κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια, βάζετε τη στραγγισμένη ζελατίνη και ψήνετε την κρέμα στους 82 βαθμούς Κελσίου, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις η κρέμα αρχίσει να δένει, την κατεβάζετε από τη φωτιά και την σουρώνετε. Την αφήνετε για 5-6 ώρες στο ψυγείο να πήξει και έπειτα τη χτυπάτε μαζί με το μασκαρπόνε στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει. Σπάτε τα μελομακάρονα σε μικρότερα κομμάτια, τα σερβίρετε σε ποτήρια της αρεσκείας σας και προσθέτετε από πάνω την κρέμα και λίγο ρόδι.

Συνταγή: vita.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v