Οι σπουδαιότερες γυναικείες εφευρέσεις όλων των εποχών

Οι σπουδαιότερες γυναικείες εφευρέσεις όλων των εποχών

Ο ρόλος και η συμβολή των γυναικών στην κοινωνία υπήρξε πάντα εξαιρετικά σημαντικός σε πολλά επίπεδα. Το επιστημονικό κομμάτι, αν και θεωρείται ως επί το πλείστον ανδροκρατούμενο, υπήρξε επίσης ένας τομέας όπου γυναίκες της εποχής διέπρεψαν με την ευφυία και την εφευρετικότητά τους. Κάποιες μάλιστα ξεχώρισαν σε τέτοιο βαθμό για τις ανακαλύψεις τους που... σε αυτές οφείλουμε πολλά από τα σύγχρονα χρηστικά αντικείμενα που μας λύνουν πλέον καθημερινά τα χέρια.

Josephine Cochrane: Το πλυντήριο πιάτων

Η Josephine Cochrane ανακάλυψε το πλυντήριο πιάτων από ανάγκη! Η ίδια ήταν θυμωμένη επειδή συνεχώς προσλάμβανε προσωπικό για να πλύνει τα πιάτα της, αλλά έβλεπε τις αγαπημένες τις πορσελάνες να σπάνε τη μία μετά την άλλη. Το δικό της πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιούσε νερό υψηλής πίεσης που στόχευε σε μια μεγάλη στοίβα από πιάτα. Η πατέντα κυκλοφόρησε το 1886.  

Mary Phelps Jacob: Ο μοντέρνος στηθόδεσμος

H Jacobs κατοχύρωσε το 1914 την αμερικάνικη πατέντα για ένα είδος σουτιέν που μπορούσε να υποστηρίξει το στήθος από τους ώμους ενώ διαχωριζόταν σε δύο μέρη. Αρκετοί είχαν πειραματιστεί μέχρι τότε με τον γυναικείο στηθόδεσμο, αλλά ήταν ο διαχωρισμός στη μέση που έκανε το συγκεκριμένο τόσο ξεχωριστό. Πριν εμφανιστεί το σουτιέν, οι γυναίκες φορούσαν κάποια είδη εσωρούχων που ήταν εξαιρετικά άβολα για το γυναικείο σώμα. 

Margaret Knight: Η βασίλισσα της σακούλας

Πριν την χάρτινη σακούλα, υπήρχε ένα είδος χάρτινου φακέλου για να μπορεί κάποιος να τυλίγει καθημερινά αντικείμενα. Η Knight έδωσε μια άλλη διάσταση στο θέμα «σακούλα» δημιουργώντας μια μηχανή που έκοβε, τύλιγε και κολλούσε τετράγωνους πάτους στον ήδη υπάρχοντα φάκελο, με αποτέλεσμα να ανακαλυφθεί η χάρτινη σακούλα! Κατοχύρωσε την πατέντα το 1871, αφού πριν είχε επιχειρήσει ένας κύριος να της κλέψει την ιδέα.

Bette Nesmith Graham: Το διαλυτικό

Η εφευρέτης του διαλυτικού ήταν η Betty Nesmith Graham. Η Graham πήρε την ιδέα όταν είδε εκείνους που κάλυπταν με μπογιά πινακίδες στους δρόμους προκειμένου να "σβήσουν" κάποια λάθη. Χρησιμοποίησε ένα μπλέντερ κουζίνας για να ανακατέψει διάφορα υλικά που θα μπορούσαν να σβήνουν λάθη από μελάνι πάνω στο χαρτί. Αφού έκανε πολλούς πειραματισμούς, κατοχύρωσε την πατέντα το 1958

Lyda Newman: Η εξελιγμένη τσατσάρα

Αν και η Newman δεν ήταν η αυθεντική εφευρέτρια της βούρτσας, οι βελτιώσεις που έκανε την μετέτρεψαν σε πολύ βασικό αρωγό για την τελική εξέλιξη αυτού του εξαιρετικά χρηστικού αντικειμένου των γυναικών. Η συνεισφορά της Newman υπήρξε επίσης πολύ σημαντική και στην εξέλιξη πολλών προϊόντων ομορφιάς για τα μαλλιά στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Marion Donovan: Αναλώσιμες πάνες

Η πρώτη εφεύρεση της Donovan ονομαζόταν «Boaters». Ήταν μια αδιάβροχη μωρουδίσια πάνα που μπορούσε να αποτρέψει τα εξανθήματα που δημιουργούνταν ως τότε από την καθημερινή χρήση της πάνας. Το δημιουργικό και επιχειρηματικό της μυαλό την οδήγησαν τελικά στην ανακάλυψη της πάνας Pampers® το 1961.

Stephanie Kwolek: Αλεξίσφαιρα γιλέκα

Η Stephanie Kwolek ήταν εκείνη που ανακάλυψε το Kevlar, ένα πολύ ανθεκτικό υλικό που πλέον χρησιμοποιείται για να φτιάχνονται αλεξίσφαιρα γιλέκα. Η ίδια δούλευε επί χρόνια πάνω στο κομμάτι αυτό και το 1963 βρήκε επιτέλους την πολυπόθητη σύνθεση για να το κάνει ακόμα πιο δυνατό. Για την ακρίβεια, το νέο υλικό ήταν τόσο σκληρό όσο και το ατσάλι!

Patsy Sherman: Επιτυχημένη αφαίρεση λεκέδων

Η συμβολή της Sherman στην ανακάλυψη του Scotchgard™ ήταν ένα "χαρούμενο λάθος". H ίδια ήταν το 1953 χημική ερευνήτρια σε ένα εργαστήρι και μια λάθος χημική ένωση την οδήγησε σε μια μεγάλη ανακάλυψη. Ένας βοηθός της έριξε κατά λάθος ένα μπουκάλι συνθετικού latex πάνω στα λευκά παπούτσια του τένις που ο ίδιος φορούσε. Η ουσία δεν άλλαξε την όψη των παπουτσιών, ενώ τα έκανε να μοιάζουν ακόμα πιο καθαρά!

v