Social networking και καριέρα: Εξελιχθείτε μέσω... Facebook!

Social networking και καριέρα: Εξελιχθείτε μέσω... Facebook!

Αν σε παλαιότερες εποχές ένα απλό ψάξιμο σε αγγελίες της εφημερίδας αρκούσε για να βοηθήσει στην ανεύρεση μιας θέσης εργασίας... σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η τεχνολογία προσφέρει άπειρες δυνατότητες προκειμένου κάποιος να αναζητήσει τη θέση που επιθυμεί και να παρουσιάσει τις ικανότητές του, ξεχωρίζοντας εαυτόν από τους υπόλοιπους. Τα social media (Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram) βοηθούν εξαιρετικά προς αυτή την κατεύθυνση, αρκεί να γνωρίζετε πώς να τα αξιοποιήσετε!

Δημιουργήστε επαγγελματική σελίδα στο Facebook

Μια "απλή" σελίδα στο Facebook δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιπροσωπεύσει την επαγγελματική σας ταυτότητα. Δημιουργήστε μια προσωπική σελίδα με το βιογραφικό σας σημείωμα, δηλώνοντας ξεκάθαρα τι είδους δουλειά αναζητάτε (δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμα, θα κάνετε αναγκαστικά ένα δεύτερο προφίλ). Κρατήστε ενημερωμένη τη σελίδα σας με συνεχόμενες πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν στο προφίλ σας. 

Φτιάξτε εδώ τη δική σας σελίδα στο Facebook.

Κάντε επαγγελματικά tweets

Το Twitter είναι επίσης ένα μέσο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποικιλοτρόπως. Είναι σημαντικό να κάνετε tweets που αφορούν καθαρά στην καριέρα σας και αν είναι δυνατόν να στέλνετε προσωπικά μηνύματα στις επαφές σας. Μέσω Twitter μπορείτε επίσης να προωθήσετε και την προσωπικότητά σας, κάτι που πάντα μετράει στα υπέρ και μπορεί να σας προωθήσει στις κατάλληλες θέσεις.

Μπορείτε να ανοίξετε λογαριασμό στο Twitter εδώ

Έχετε ένα ενεργό blog

Μπορεί να είναι ένα blog με κάποια κείμενά σας ή με φωτογραφίες σας ή με υλικό από την δουλειά σας ή απλά ένα blog που να συμπεριλαμβάνει το βιογραφικό σας και να δηλώνει την επιθυμία σας να εργαστείτε σε συγκεκριμένες θέσεις. Μπορεί για κάποια επαγγέλματα (πχ. φωτογράφος, δημοσιογράφος, γραφίστας) να είναι πιο χρήσιμο, αλλά σε όλα μπορεί να βοηθήσει. Διατηρήστε αλληλεπίδραση με άλλα blogs για να είναι κατανοητό πως έχετε διάθεση για επικοινωνία. Προσπαθήστε να το ανανεώνετε συχνά γιατί αυτό μετράει στο προφίλ σας. 

Δείτε εδώ πώς μπορείτε εύκολα να φτιάξετε το δικό σας blog!

Αξιοποιήστε το Linkedin

Εγγραφείτε στο Linkedin και "ανεβάστε" το βιογραφικό σας αναφέροντας με σαφήνεια τις ικανότητες σας και το είδος της καριέρας που σας ενδιαφέρει. Έτσι, θα προσελκύσετε με μεγαλύτερη ευκολία το ενδιαφέρον των ανάλογων εργοδοτών. Προσέξτε, ωστόσο, οι ημερομηνίες του βιογραφικού σας να αποδεικνύονται και το προφίλ σας να κινείται μέσα σε ένα αμιγώς επαγγελματικό πλαίσιο.

Μπορείτε να εγγραφείτε στο linkedin ακολουθώντας απλά βήματα εδώ

Κάντε "like" σε σελίδες με αγγελίες εργασιών

Μια καλή ιδέα είναι να συμμετέχετε σε κοινότητες, φόρουμ και ομάδες των social media που έχουν ως θέμα την αναζήτηση εργασίας ή την καριέρα γενικότερα. Πείτε τη γνώμη σας σε διάφορα ζητήματα και συζητήστε με τα άλλα μέλη για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τον κύκλο σας και να είστε σε επαφή με άτομα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σας ανοίξουν την πολυπόθητη πόρτα.  

Ενδεικτικά κάποιες σελίδες είναι: skywalker.grforum εργασίας του ΟΑΕΔ και ΕΣΠΑ Εργασία

Προσέξτε το προφίλ σας

Οι περισσότεροι έχουμε μια σελίδα στα social media, αλλά την χρησιμοποιούμε για να μιλάμε με τους φίλους μας, να ανεβάζουμε βιντεάκια ή να μοιραζόμαστε αστεία. Και γιατί όχι, άλλωστε; Το πρόβλημα μπορεί να είναι, όμως ότι αυτή η σελίδα, αν δεν είναι αρκετά "σοβαρή" μπορεί ενίοτε να σαμποτάρει το επαγγελματικό σας προφίλ. Προσέξτε τα check in και τα posts ή τα status που ανεβάζετε, καθώς οι εργοδότες μπορεί να παρακολουθούν τις κινήσεις σας. Ρυθμίστε τις επιλογές απορρήτου, έτσι ώστε να μην κινδυνέψει η τύχη σας.

Δείτε εδώ πώς μπορεί το Facebook να βλάψει την καριέρα σας!

Αξιοποιήστε τις επαφές σας

H αναζήτηση εργασίας είναι ένα παιχνίδι με έξυπνη στρατηγική και συνήθως κερδισμένοι βγαίνουν όχι απαραίτητα εκείνοι που έχουν τις περισσότερες ικανότητες αλλά εκείνοι που κινούνται με μεθοδικότητα και ξέρουν να συντηρούν έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών. Χτίστε γνωριμίες που ανήκουν στον επαγγελματικό σας κύκλο και διατηρήστε μια επικοινωνία μαζί τους μέσα από τα social media. Μόνο σε καλό θα σας βγει!

v