Συνταγές για λαζάνια σε απίθανες εκδοχές!

Συνταγές για λαζάνια σε απίθανες εκδοχές!

Για τους λάτρεις των ζυμαρικών, τα λαζανιά αποτελούν αναμφίβολα βασιλικό γεύμα! Στο φούρνο με λαχανικά ή με κιμά μπορούν να αποτελέσουν ένα φανταστικό πιάτο, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε στο τραπέζι με την οικογένεια ή με τους καλεσμένους σας.

Λαζάνια χορτοφαγικά με κουκουνάρι

Υλικά:

500 γρ. λαζάνια με σπανάκι
500 γρ. σπανάκι 
25 γρ. κουκουνάρι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
20 γρ. μανιτάρια porcini αποξηραμένα
500 γρ. μανιτάρια άσπρα κομμένα σε φέτες
500 γρ. σάλτσα ντομάτας
150 ml κόκκινο κρασί
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ή βασιλικό 
3 μοτσαρέλες σε φέτες
80 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση:

Βάζετε σε 100ml ζεστού νερού τα porcini να μαλακώσουν και να φουσκώσουν. Ετοιμάζετε τη στρώση σπανακιού: Σοτάρετε σε μεγάλο βαθύ τηγάνι τη μισή ποσότητα από τα κρεμμυδάκια με λίγο λάδι σε μεσαία φωτιά. Στα 2 λεπτά ρίχνετε μέσα το σπανάκι, ανακατεύετε, αλατίζετε και το αφήνετε 10 λεπτά (αν είναι κατεψυγμένο) ή μεχρι να φύγουν τα υγρά του (αν είναι φρέσκο). Αφαιρείτε το σπανάκι σε μπολ και ρίχνετε μέσα στο τηγάνι τα κουκουνάρια. Ανακατεύετε συνεχώς για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα (προσοχή καίγονται εύκολα, να είστε από πάνω) και τα ρίχνετε στο μπολ με το σπανάκι.

Ετοιμάζετε τη στρώση μανιταριών: Σοτάρετε το υπόλοιπο κρεμμυδάκι με λίγο λάδι στο ίδιο τηγάνι όπως πριν και ρίχνετε στα 2 λεπτά μέσα τα φρέσκα μανιτάρια και τα porcini με το ζουμί τους. Ανακατεύετε κάθε τόσο, προσθέτετε αλατοπίπερο και στα 10 λεπτά όταν έχουν πιεί όλο το ζουμί τους, τα αφαιρείτε σε άλλο μπολ.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Στο ίδιο τηγάνι βάζετε 2 κ.σ. λάδι και ρίχνετε τον ζωμό ντομάτας και το κρασί. Ανακατεύετε και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά μέχρι να είναι σχετικά πηχτή. Λίγο πριν την βγάλετε απ' τη φωτιά προσθέτετε την φρέσκια ρίγανη ή τον βασιλικό και αλατοπιπερώνετε.

Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά και μόλις είναι έτοιμο προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με κουτάλι ή καλύτερα με σύρμα κουζίνας. Προσθέτετε σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύετε συνεχώς να μην σβολιάσει το μίγμα. Προσθέτετε σταδιακά όλο το γάλα, φροντίζοντας να μην πάρει βράση και ανακατεύετε μέχρι η σάλτσα να είναι σχετικά πηχτή και βελουδένια (συνολικά 15 λεπτά περίπου).Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το τριμμένο μοχοκάρυδο και αφαιρείτε απ' τη φωτιά.

Ετοιμάζετε τα λαζάνια: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC. Στρώνετε στο πάτο του ταψιού που θα κάνετε τα λαζάνια περίπου το 1/3 της σάλτσας ντομάτας και το απλώνετε καλά. Πάνω του τοποθετείτε την πρώτη στρώση λαζάνια. Αν χρειαστεί να κόψετε κάποιο για να καλύψετε κενά, χρησιμοποιείτε κοφτερό μαχαίρι κάνοντας μια χαραγματιά πάνω στο λαζάνι και μετά σπάστε το με το χέρι. Πάνω στα πρώτα λαζάνια βάζετε το μίγμα από σπανάκι-κουκουνάρι και απλώστε το παντού. Βάζετε δεύτερη στρώση λαζάνια και πάνω της απλώνετε τα μανιτάρια, προσθέτοντας λίγη μπεσαμέλ ίσα-ίσα να τα καλύψει. Βάζετε τρίτη στρώση λαζάνια και πάνω της απλώνετε τις μοτσαρέλες και το υπόλοιπο 1/3 της σάλτσας ντομάτας. Καλύπτετε με την τέταρτη και τελευταία στρώση λαζάνια.

Ρίχνετε πάνω τους την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και απλώνετε όλη την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με την τριμμένη παρμεζάνα και τα βάζετε στον φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να δείτε ότι η μπεσαμέλ έχει ψηθεί και έχει αυτό το υπέροχο βαθύ μελί χρώμα κατά τόπους (στο μεσοδιάστημα βάζετε ένα μανταλάκι στη μύτη σας για να αντέξετε την υπέροχη μυρωδιά στη κουζίνα). Βγάζετε το ταψί απ' τον φούρνο και το αφήνετε για 10-20 λεπτά τουλάχιστον να δέσουν τα υλικά σωστά και να φτάσει σε θερμοκρασία που να μπορεί κανείς να το απολαύσει.

Συνταγή: pandespani.com

Λαζάνια με ντομάτες και κολοκυθάκια

Yλικά:

1 κιλό λαζάνια
3 κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
150 γρ. βούτυρο
2-3 σπόρους μπαχάρι
1 κ.γ. βασιλικό ή pesto βασιλικού
1 φύλλο δάφνης
½ ξύλο κανέλας
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 ζωμό λαχανικών Knorr «Σπιτικός»
200 γρ. παρμεζάνα
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε τα λαζάνια προσέχοντας να μην σπάσουν. Τα τοποθετείτε σε ένα μπολ με κρύο νερό για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε περίπου 60 γρ. βούτυρο μαζί τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά, και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ και τον ζωμό λαχανικών, και ανακατεύετε. Συμπληρώνετε με 200 ml νερό και τα αφήνετε να μαγειρευτούν.

Σε ένα ταψάκι μέτριου μεγέθους αλείφετε το υπόλοιπο βούτυρο και στρώνετε τα λαζάνια μέχρι να καλύψουν την επιφάνειά του. Στη συνέχεια πασπαλίζετε με λίγη παρμεζάνα, απλώνετε τη γέμιση των λαχανικών και πασπαλίζετε με λίγη παρμεζάνα ακόμα. Τέλος, σκεπάζετε με τα υπόλοιπα λαζάνια και ρίχνετε όση παρμεζάνα έχει περισσέψει.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 30 λεπτά.

Συνταγή: toarkoudi.gr

Λαζάνια με κιμά και κρέμα μπεσαμέλ

Υλικά:

500 γρ. λαζάνια με αβγό
800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 καρότα (προαιρετικά)
2 σκ.σκόρδο
300 γρ. πολτό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη
1 φλ.. κόκκινο κρασί
1 κ.γ. θυμάρι ή βασιλικό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

100 γρ. αλεύρι
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 λ. γάλα πλήρες
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε κυβάκια τα καρότα. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το καρότο γιά 3'-4', ανακατεύοντας. Προσθέτετε τον κιμά και το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται, ανακατεύοντας και ξεσβολιάζοντας συνέχεια, για 7'-8' περίπου. Σβήνετε με το κρασί και μετά από 1' προσθέτετε τη ντομάτα, το θυμάρι ή το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τον κιμά να βράσει με τη σάλτσα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να μείνει με λίγη σάλτσα.

Για να φτιάξετε τη μπεσαμέλ ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν αρχίσει να καίει προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα 2'-3' σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το γάλα (καλύτερα χλιαρό) και ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει αρκετά. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και μερικές κ.σ. ζεστό νερό και βγάζετε από τη φωτιά.

Ανάβετε το φούρνο στους 180ο. Έχετε βουτυρώσει το σκεύος που θα τα βάλετε. Στον πάτο απλώνετε μια μεγάλη κ.σ. μπεσαμέλ και 2-3 κ.σ. νερό. Απλώνετε μια σειρά λαζάνια, χωρίς κενά. Μοιράζετε επάνω τον μισό κιμά με τη σάλτσα του και συνεχίζετε με στρώση λαζάνια, μπεσαμέλ με παρμεζάνα, στρώση λαζάνια, στρώση κιμά, λαζάνια και τέλος μιά στρώση μπεσαμέλ. Σκορπίζετε στην επιφάνεια τριμμένη φρυγανιά και το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε στο φούρνο για 40'-45' περίπου. Στην αρχή σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, που θα αφαιρέσετε μετά από 15'. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί τουλάχιστον 30' πριν το κόψετε, ενώ είναι ακόμα καλύτερο μερικές ώρες αργότερα.

Συνταγή: athinorama.gr

Λαζάνια με σπανάκι και ρικότα

Υλικά:

500 γρ. λαζάνια άβραστα
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μπαστουνάκια
6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
500 γρ. σπανάκι
6 φέτες μπέικον ή γαλοπούλα σε μικρά κομμάτια
250 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Λίγο βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο
600 γρ. τυρί ρικότα
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε τα ξερά κρεμμύδια χωρίς λάδι. Κατόπιν προσθέτετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και μετά τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μπέικον και τις λιαστές ντομάτες.

Σε άλλη κατσαρόλα αχνίζετε χωρίς λάδι και χωρίς νερό το σπανάκι και μετά ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι, βάζετε μία στρώση από τη σάλτσα και στρώνετε λαζάνια. Κατόπιν απλώνετε λίγο από το σπανάκι, τις πιπεριές, λίγο από το μείγμα των κρεμμυδιών και από πάνω λίγο τυρί ρικότα.

Στη συνέχεια βάζετε δεύτερη στρώση λαζάνια, μετά σπανάκι, μείγμα κρεμμυδιών και ρικότα. Ακολουθεί τρίτη στρώση λαζάνια, σπανάκι, μείγμα κρεμμυδιών, ρικότα και τέλος τέταρτη στρώση λαζάνια, λίγο από το μείγμα κρεμμυδιών που αφήσατε, λίγη ρικότα και από πάνω την παρμεζάνα. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Συνταγή: sidagi.gr

Λαζάνια αλα μπολονέζε - Η κλασική ιταλική συνταγή

Υλικά:

12 λαζάνια
Τριμμένη παρμεζάνα

Για την μπεσαμέλ:

50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
3-3½ φλιτζάνια ζεστό γάλα
Αλάτι - πιπέρι

Για τη γέμιση:

400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
100 γρ. κιμά χοιρινό
80 γρ. παντσέτα σε κιμά
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μικρό καρότο, τριμμένο
1 ποτηράκι, άσπρο κρασί
1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
300 γρ. τομάτα κονκασέ
Ζωμό κρέατος (από κύβο)
Eλαιόλαδο
Bούτυρο
Aλάτι - ιπέρι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Ζεσταίνετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο. Σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο και τον κιμά της παντσέτας για 5 λεπτά. Προσθέτετε τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό κιμά και τους ροδίζετε, ανακατεύοντας συνεχώς, σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί.

Προσθέτετε την τομάτα και τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο ζωμό. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά και ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μίγμα να γίνει λείο. Ρίχνετε λίγο - λίγο το γάλα, ανακατεύοντας ζωηρά, μέχρι να γίνει μία λεία και ελαφρώς πηχτή σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος που χωράει 4 λαζάνια. Ρίχνετε από πάνωτο ¼ της μπεσαμέλ και την σκεπάζετε με 4 λαζάνια. Τα καλύπτετε με 1/3 του μίγματος του κιμά, ρίχνετε μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με παρμεζάνα.

Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις δύο φορές ακόμα μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τελειώνετε με παρμεζάνα τριμμένη. Ψήνετε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια και να ροδίσει η επιφάνεια. Δοκιμάζετε αν ψήθηκαν βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν η λάμα εισχωρεί με ευκολία είναι έτοιμα. Τα αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρετε.

Συνταγή: ab.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v