Νόστιμες συνταγές για τα πρώτα βρεφικά γεύματα!

Νόστιμες συνταγές για τα πρώτα βρεφικά γεύματα!

Αναρωτιέστε τι να ετοιμάσετε πάλι σήμερα για τα γεύματα του μωρού σας; Αν έχει περάσει τους 6 μήνες, άρα γνωρίζει σιγά-σιγά τη στέρεα τροφή, τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τα ζυμαρικά και οι κοτόσουπες ή κρεατόσουπες αποτελούν εξαιρετικά θρεπτικές προτάσεις. Δείτε παρακάτω 7 πεντανόστιμες και εύκολες συνταγές για μωράκια χωρίς... δοντάκια!

Πουρές καρότο

 

Καρότα
Λεμόνι
1 φλ. νερό

Για να τα κάνετε πουρέ θα χρειαστεί απλά να τα καθαρίσετε και να τα βράσετε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Την ώρα που θα βράζουν μπορείτε να στύψετε λίγο λεμόνι στην κατσαρόλα για να ενισχύσετε τη γεύση τους. Όταν θα είναι έτοιμα αφαιρέστε τα καρότα από την κατσαρόλα, αφήστε τα να κρυώσουν και τοποθετήστε τα σε μπλέντερ με λίγο ζεστό νερό. Λιώστε τα καρότα μέχρι να γίνουν πουρές και σερβίρετε.

Κοτόπουλο με τραχανά

1 στήθος ή μπούτι κοτόπουλο
1 ντομάτα ώριμη
4 κ.σ. τραχανά από σιμιγδάλι (όχι σταρένιο γιατί δεν αλέθεται)
1 κ.σ. λάδι
Λίγο αλάτι προαιρετικά

Βάζετε το κοτόπουλο να βράσει. Ξεφλουδίζετε την ντομάτα, την κόβετε στα τέσσερα και τη βάζετε κι αυτή να βράσει. Ρίχνετε και το αλάτι. Μόλις το κοτόπουλο μισοβράσει ρίχνετε και τον τραχανά. Ο τραχανάς θέλει περίπου 20 λεπτά να βράσει. Ρίξτε κι άλλο ζεστό νερό αν χρειαστεί. Τραβήξτε το απο τη φωτιά και προσθέστε το λάδι. Στη συνέχεια αλέστε το στο μπλέντερ.

Κρέμα με μπανάνα και αβοκάντο

1 ώριμο αβοκάντο
1 μπανάνα
Λίγο λεμόνι

Ξεφλουδίστε το αβοκάντο και βγάλτε την σάρκα του. Ξεφλουδίστε και την μπανάνα και κόψτε την σε μικρά κομματάκια.Τοποθετήστε τα σε ένα μπολ και στάξτε μερικές σταγόνες από λεμόνι. Πολτοποιήστε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρετε σκέτο ή με μπισκοτάκια -εφόσον μπορεί να τα μασήσει το μωρό σας.

Μακαρονόσουπα

Υλικά:

1 ½ φλ. ζωμός κοτόπουλου
2 κ.σ. ζυμαρικά (σε διάφορα σχέδια)

Εκτέλεση:

Βράστε τον ζωμό κοτόπουλο και προσθέστε τα ζυμαρικά. Μαγειρέψτε ανακατεύοντας συνέχεια για 7 ή 8 λεπτά μέχρι να "γίνουν" τα ζυμαρικ'α. Μπορείτε να προσθέσετε λιωμένα καρότα, μικρές μπουκιές από μπρόκολο ή ακόμη και λίγο κοτόπουλο. 

Κρέμα από μήλο

2 μήλα
1 κολοκυθάκι (προαιρετικά)

Ξεφλουδίστε και καθαρίστε από κουκούτσια τα μήλα, κόβοντάς τα σε τεταρτημόρια. Βάλτε τα σε ένα κατσαρολάκι με νερό, το οποίο θα καλύψετε και θα αφήσετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Στη συνέχεια, βγάλτε τα μήλα από το νερό, αφήστε τα να κρυώσουν και λιώστε τα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κολοκυθάκι για ποικιλία στη γεύση.

Κρεατόσουπα με λαχανικά

50-100 γρ. κρέας από μοσχάρι χωρίς λίπος, πέτσες ή νεύρα
2 μικρές πατάτες
2 μικρά καρότα
3-4 είδη διάφορα χορταρικά εποχής
2 κ.γ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. χυμό λεμονιού ή ντομάτας
2 κοφτές κ.σ. ρυζάλευρο

Καθαρίστε και κόψτε το κρέας σε μικρά κομματάκια. Βάλτε το να σιγοβράσει σε κατσαρόλα με 3 ποτήρια νερό για μισή ώρα. Πλύντε και καθαρίστε καλά τα χορταρικά, τις πατάτες και τα καρότα. Προσθέστε τα στο κρέας που βράζει και αφήστε το να βράσει για άλλα 30-40'. Αλέστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μίξερ. Αδειάστε το μίγμα στο πιάτο του μωρού και προσθέστε τον χυμό ντομάτας ή λεμονιού και το λάδι. Αφήστε τη σούπα να κρυώσει λίγο και προσθέστε 2 κ.σ. ρυζάλευρο, ανακατεύοντας καλά με το κουτάλι.

Αρακάς πουρές

1 πακέτο κατεψυγμένος ή φρέσκος αρακάς

Για να τον κάνετε πουρέ θα χρειαστεί να τον βράσετε για 6 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το στραγγίζετε κρατώντας στην άκρη το νερό. Βάζετε τον αρακά σε ένα μπλέντερ και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα μείγμα, προσθέτοντας σταδιακά λίγο από το βρασμένο νερό. Για περισσότερη γεύση προσθέστε και μερικές σταγόνες λεμονιού.

Διαβάστε ακόμη αναλυτικά εδώ ποιες τροφές πρέπει να ακολουθήσουν οι μητέρες αμέσως μετά τον θηλασμό για την καλύτερα υγεία και ανάπτυξη του παιδιού.

v