Προληπτικές εξετάσεις για παιδιά: Πότε πρέπει να γίνει τι

Προληπτικές εξετάσεις για παιδιά: Πότε πρέπει να γίνει τι

Δεν χρειάζεται να αρρωστήσει το παιδί για να αποφασίσει ο γονιός να το υποβάλλει σε μία σειρά εξετάσεων. Από τη γέννηση και μετά οι περισσότεροι παιδίατροι συμφωνούν πως ένας τυπικός προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος για να εξασφαλίζεται η καλή υγεία του παιδιού και να προλαμβάνονται τυχόν προβλήματα πριν ακόμα γίνουν εμφανή.

Ο παιδίατρος – διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Τρίμης αναφέρει τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις που καλό είναι να κάνει το παιδί από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία.

Μετά την γέννηση

Στο μαιευτήριο το νεογέννητο υποβάλλεται έτσι κι αλλιώς σε μία σειρά εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν μεγάλες γεννητικές ανωμαλίες οι οποίες χρήζουν άμεσης παιδιατρικής εκτίμησης. Από αυτές οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

Ο έλεγχος μεταβολικών νοσημάτων, θυρεοειδούς και τυχόν έλλειψης ενζύμου G6PD, ο οποίος γίνεται με λίγες σταγόνες αίματος που λαμβάνονται από το ποδαράκι του μωρού.

Ο βαθμός ανταπόκρισης του εμβρύου (εκτιμάται το χρώμα του, η καρδιακή του λειτουργία, οι αναπνευστικές του κινήσεις κλ.π.)

Ο έλεγχος ακοής και όρασης, στο πλαίσιο της γενικότερης εξέτασης του παιδιάτρου.

Και μία ειδική ορθοπεδική εκτίμηση για τα ισχία του μωρού.

Μέχρι τα 2 έτη

Καλό είναι μέχρι τα 2 έτη να έχουν γίνει οι πρώτες αιματολογικές εξετάσεις του παιδιού, προκειμένου να ελεγχθεί κυρίως ο αιματοκρίτης του, η αιμοσφαιρίνη του, τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό και το ενδεχόμενο στίγματος.

Περί τα 2 έτη χρήσιμο είναι να γίνει και η πρώτη επίσκεψη σε οφθαλμίατρο, για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που μπορεί να χρειαστεί παρακολούθηση, καθώς και σε παιδοδοντίατρο.

Από τα 2 έως τα 12 έτη

Κατά το διάστημα αυτό και εφόσον δεν έχει διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που απαιτεί επανάληψη προληπτικών εξετάσεων, το παιδί θα χρειαστεί έναν καρδιολογικό έλεγχο (υπέρηχο) στην περίπτωση που ξεκινήσει κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα-άθληση (συνήθως στα 5-6 έτη).

Επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο θα χρειαστεί μόνο εφόσον υπάρξει κάποια ένδειξη, π.χ. κρεατάκια, και το συστήσει ο παιδίατρος.

Περί τα 10-11 χρόνια θα πρέπει να επαναληφθούν οι αιματολογικές εξετάσεις. Σημασία πρέπει να δοθεί στον έλεγχο του θυρεοειδούς, ειδικά για τα κορίτσια, και της χοληστερίνης, και για τα δύο φύλα. Βέβαια, αν υπάρχει κληρονομικότητα χοληστερίνης στην οικογένεια η εξέταση θα πρέπει να επαναληφθεί νωρίτερα, π.χ. από τα 3 χρόνια, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν χοληστερίνη στο παιδί.

Εφόσον όλες οι εξετάσεις του παιδιού είναι φυσιολογικές, και ο παιδίατρος δεν ζητήσει να γίνει κάποια άλλη, καλό είναι μία ακόμα εξέταση αίματος να επαναληφθεί αργότερα στην εφηβεία, ιδιαίτερα των κοριτσιών στα οποία έχει έρθει περίοδος, προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα σιδήρου τους.

v