Ακμή ενηλίκων: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Ακμή ενηλίκων: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Αν η ακμή που σας ταλαιπωρούσε στα 15 επέστρεψε μετά τα 30 σας, μάθετε ότι δεν είστε η μόνη! Για την ακρίβεια, περίπου 1 στις 5 γυναίκες, μεταξύ 25 και 40 ετών, υποφέρουν από την «ακμή των ενηλίκων» για λόγους που πιθανώς δεν γνωρίζετε.

Γιατί εμφανίζουν ακμή οι ενήλικες

Σύμφωνα με τον δερματολόγο-αφροδισιόλογο κ. Μιχάλη Κακέπη οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν στις γυναίκες ακμή μετά τα 30 είναι ορμονικές. Αν, για παράδειγμα, η γυναίκα έχει πολυκυστικές ωοθήκες είναι πιθανό να έχει και σπυράκια στο πρόσωπο ή και σε άλλα σημεία του σώματος. Στην περίπτωση αυτή, ο δερματολόγος θα συστήσει στην γυναίκα να επισκεφθεί γυναικολόγο προκειμένου εκείνος να χορηγήσει την πιο κατάλληλη θεραπεία.

Ακολουθούν τα προβλήματα θυρεοειδούς, τα οποία μπορεί, επίσης, κάποιες φορές να εκδηλωθούν με σπυράκια. Αν αυτό είναι το ζήτημα, ο ενδοκρινολόγος είναι ο κατάλληλος για να χορηγήσει τη σωστή θεραπεία.

Μεγάλο ρόλο στην ακμή παίζει και το βάρος τη γυναίκας. Σύμφωνα με τον κ. Κακέπη, έχει διαπιστωθεί ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν περισσότερα ανδρογόνα στον οργανισμό, τα οποία ευθύνονται και για την ακμή. Έτσι, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει μία παχιά γυναίκα με ακμή είναι να χάσει κιλά και να βελτιώσει τη διατροφή της.

Τέλος, έντονα σπυράκια στο πρόσωπο μπορεί να προκαλέσουν και κάποιες μολύνσεις, όπως ο σταφυλόκοκκος, οπότε στην περίπτωση αυτή ο δερματολόγος θα χορηγήσει συγκεκριμένη θεραπεία που θα περιλαμβάνει και αντιβίωση. Ενώ και το εργασιακό περιβάλλον, ειδικά αν υπάρχει έντονη σκόνη, μπορεί να επιβαρύνει το πρόβλημα.

Ο ρόλος της διατροφής στην ακμή

Ο ρόλος της διατροφής είναι αμφιλεγόμενος στο πρόβλημα της ακμής. Για παράδειγμα, ενώ η σοκολάτα έχει για χρόνια κατηγορηθεί ως επιβαρυντική για την ακμή, υπάρχουν έρευνες που λένε ότι δεν σχετίζεται με το πρόβλημα. Ο κ. Κακέπης πάντως συμβουλεύει τις γυναίκες που υποφέρουν από ακμή να μην καταναλώνουν πολλά λιπαρά και γαλακτοκομικά, να αποφεύγουν την σοκολάτα γάλακτος, καθώς και τις τροφές τύπου fast food (χάμπουργκερ, πίτσες, σουβλάκια).

Αντίθετα, μια πιο υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά , ψαρί, αλλά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, και τα όσπρια έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν κατά του προβλήματος της ακμής.

Αντιμετώπιση της ακμής στο ιατρείο και στο σπίτι

Ο δερματολόγος εξηγεί πως υπάρχουν διάφοροι τύποι ακμής, ο κάθε ένας εκ των οποίων κρίνεται και αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Έτσι, κάποιες από τις θεραπείες που μπορεί να συστήσει ο δερματολόγος για την αντιμετώπιση της ακμής είναι τοπική θεραπεία με ειδικό καθαριστικό σαπούνι και ειδική κρέμα ή λοσιόν, για τις πιο «ελαφριές» περιπτώσεις. Δερμοαπόξεση ή peeling ανά διαστήματα συνιστάται για πιο βαθύ καθαρισμό. Τέλος, μια πιο επεμβατική λύση είναι το laser, το οποίο επιλέγεται συνήθως για αντιμετώπιση ουλών και συνδυάζεται με κάποια από τις υπόλοιπες θεραπείες.

Κατά τα άλλα, η γυναίκα που υποφέρει από ακμή θα πρέπει να φροντίζει να διατηρεί καθημερινά καθαρή την επιδερμίδα της, με το ειδικό καθαριστικό σαπούνι που έχει συνταγογραφήσει ο δερματολόγος και να εφαρμόζει έπειτα την αντίστοιχη κρέμα.

Αναφορικά με τα συστατικά των καθαριστικών και καταπραϋντικών προϊόντων που θα επιλέξετε για την ακμή σας, πάντως, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως ιδιαίτερα αποτελεσματικές ουσίες είναι το tea tree oil, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται τοπικά και σε μικρή ποσότητα (βάμμα καλέντουλας με 2% αιθέριο έλαιο tea tree oil), το υπεροξείδιο του βενζολίου και το σαλικυλικό οξύ (ως συστατικά καλλυντικών).

Ακμή και μακιγιάζ

Το μακιγιάζ είναι ένας ακόμα πολύτιμος σύμμαχος για να καμουφλάρετε την ακμή. Η αισθητικός κ. Φρόσω Αγιαννιώτη συμβουλεύει:

Όχι στις πούδρες: Το πιο σημαντικό για μία γυναίκα που έχει ακμή είναι να ξεχάσει εντελώς τα προϊόντα μακιγιάζ σε μορφή σκόνης. Προτιμήστε, λοιπόν, τα υγρά μέικ-απ και ρουζ και κυρίως αυτά που δεν περιέχουν πολλά λιπαρά στοιχεία.

Πεντακάθαρα πινέλα και βουρτσάκια: Αν χρησιμοποιείτε πινέλο ή βουρτσάκι για να απλώνετε το υγρό μέικ-απ φροντίστε να το διατηρείτε όσο πιο καθαρό γίνεται, διαφορετικά μπορεί να ευθύνεται και αυτό για την εξάπλωση της ακμής στο πρόσωπο.

Προϊόντα καμουφλάζ: Πρόκειται για εξαιρετική τεχνολογία στα μέικ-απ που σκοπό έχει να καλύπτει τα σπυράκια. Διατίθενται σε μορφή πάστας και απλώνονται ομοιόμορφα σε όλο το πρόσωπο. Αναζητήστε τα στα ινστιτούτα αισθητικής και σε επιλεγμένα καταστήματα ομορφιάς.

Αντηλιακό πάντα και παντού: Σε ένα πρόσωπο με έντονη ακμή ο ήλιος μπορεί να δημιουργήσει ουλές. Φροντίστε, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας στο πρόσωπο χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά προσέξτε να είναι oil free.

Προϊόντα κατάλληλα για ακμή: Μην ξεχνάτε, κάθε φορά που αγοράζετε είτε αντηλιακό είτε μέικ απ ή ακόμα και μία ενυδατική κρέμα με χρώμα (τύπου BB ή CC), να επισημαίνετε ότι θέλετε να είναι κατάλληλο για ακμή, καθώς οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες έχουν τέτοιες συγκεκριμένες σειρές. Γι΄αυτό είναι προτιμότερο να αναζητάτε τέτοια καλλυντικά είτε σε ινστιτούτα αισθητικής είτε στα φαρμακεία.

Για τοπική ακμή: Αν έχετε λίγα αλλά μεγάλα σπυράκια, σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ειδικό στικ με χρώμα, το οποίο έχει την ιδιότητα να «καίει» το σπυράκι. Αφού το εφαρμόσετε τοπικά, μπορείτε από πάνω να απλώσετε το μέικ-απ σας.

v