Ο μικρός φιλόσοφος: Θέλω την κόκκινη μοτοσυκλέτα!

Ο μικρός φιλόσοφος: Θέλω την κόκκινη μοτοσυκλέτα!

Ο μικρός φιλόσοφος είναι μια διασκεδαστική αλλά και εκπαιδευτική σειρά βιβλίων με κεντρικό ήρωα τον μικρό Πίκολο. Ο Πίκολο είναι το παιδί που λίγο ή περισσότερο έχουμε όλοι μας. Πεισματάρης, χειριστικός, επίμονος, απαιτητικός, ανήσυχο πνεύμα, που θέλει να τα ξέρει όλα αλλά που δε σταματά να ρωτά και για τα πάντα. Στις μικρές ιστορίες του Πίκολο –η σειρά αριθμεί οκτώ τίτλους- θίγονται θέματα όπως το αίσθημα ιδιοκτησίας και η δυσκολία που έχουν τα μικρά παιδιά να μοιραστούν τα πράγματά τους, η διάκριση μεταξύ πραγματικότητας και φανταστικών καταστάσεων, η αδικία που νιώθουν όταν τους επιβάλλονται κανόνες που δεν ισχύουν για τους μεγάλους ή για άλλα παιδιά, η επιθυμία του παιδιού να είναι στο επίκεντρο της προσοχής... θέματα τόσο καθημερινά για τους γονείς και τόσο σημαντικά για την καθημερινότητα των παιδιών. Ο Πίκολο ζει με τη μαμά και τον μπαμπά του και του συμβαίνουν διάφορα περιστατικά βγαλμένα από τη ζωή των σημερινών παιδιών.

Θέλω την κόκκινη μοτοσυκλέτα!

Η ιστορία

Στο σούπερ μάρκετ, όπου έχει πάει με τη μαμά του, ο Πίκολο βλέπει μια φοβερή κόκκινη μοτοσυκλέτα που φυσικά θέλει να αγοράσουν. ...Στο βάθος του μυαλού του ακούει ήδη το βρουμ βρουμ! Η μαμά αρνείται εξηγώντας ότι έχουν πάει εκεί για να αγοράσουν τρόφιμα και όχι παιχνίδια. Αλλά ο Πίκολο δεν το βάζει κάτω τόσο απλά. Ο συγγραφέας παρουσιάζει με πολύ χιούμορ αλλά και τόσο ρεαλισμό τα επιχειρήματα που επινοεί ο Πίκολο προκειμένου να πείσει τη μαμά του.

- Πίκολο! Άφησε αμέσως τη μοτοσυκλέτα, τον μαλώνει η μαμά. Δεν πρόκειται να την αγοράσουμε. Έχεις κάμποσα τέτοια παιχνίδια στο σπίτι. Δεν μπορούμε συνεχώς να ξοδεύουμε χρήματα!
- Δε μου λες μαμά, μήπως είμαστε φτωχοί;
- Όχι, Πίκολο!
- Μα αφού δεν μπορούμε ούτε μια απλή κόκκινη μοτοσυκλέτα να αγοράσουμε, αυτό σημαίνει ότι είμαστε φτωχοί.
- Όχι, Πίκολο, δεν είμαστε ούτε πλούσιοι ούτε φτωχοί. Είμαστε κάπου ενδιάμεσα κι αυτό μας αρκεί! λέει η μαμά.
- Τότε γιατί δεν μπορείς να πληρώσεις για μια απλή κόκκινη μοτοσυκλέτα;
- Δε σου είπα ότι δεν μπορώ να την πληρώσω. Σου είπα ότι δε θέλω. Δεν είναι το ίδιο. Πρέπει να μάθεις να μη ζητάς ό,τι βλέπεις μπροστά σου, εξηγεί η μαμά.

Το Θέλω την κόκκινη μοτοσυκλέτα! περιγράφει απλώς μια περίσταση που όλοι οι γονείς έχουμε ζήσει: την επιθυμία και την επιμονή του παιδιού μας να του αγοράσουμε κάτι και την ακατανόητη γι' αυτό άρνησή μας. Και πραγματικά, πόσο εύκολο είναι να εξηγήσεις σε ένα παιδί ότι του λες όχι και το στεναχωρείς, απλώς και μόνο επειδή το αγαπάς;

- Η αλήθεια είναι, γκρινιάζει ο Πίκολο, πως δε μ' αγαπάς. Προτιμάς να έχεις πολλά ευρώ στο πορτοφόλι σου παρά να μου κάνεις μια απλή χάρη.
- Αν δε σ' αγαπούσα, τότε θα σου αγόραζα ό,τι μου ζητούσες, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Θα ήταν ευκολότερο για μένα! Επειδή σ' αγαπώ... γι' αυτό θέλω να μάθεις ότι δεν αγοράζουμε ό,τι βλέπουμε μπροστά μας! Γιατί τα αγοράκια που τους κάνουν όλες τις χάρες δεν ευχαριστιούνται ποτέ και με τίποτα.

Αν και η ιστορία -σε πρώτη τουλάχιστον ανάγνωση- δε λέει τίποτα πρωτότυπο ούτε στους μεγάλους, ούτε στα παιδιά, ωστόσο είναι εντυπωσιακό πως ο μικρός φιλόσοφος καθηλώνει τα μικρά και αιχμαλωτίζει πραγματικά το ενδιαφέρον τους. Το γεγονός ότι προφανώς αναγνωρίζουν δικές τους συμπεριφορές στα καμώματα του Πίκολο, λειτούργει για τα παιδιά διασκεδαστικά και περιμένουν με αγωνία την επόμενη σκανταλιά του ήρωά τους και την αντιμετώπισή της από τη μαμά και τον μπαμπά του.

Η εικονογράφηση

Η εικονογράφηση αποτελεί βασικό συστατικό της ιστορίας. Δεν συνοδεύει απλώς το κείμενο, αλλά εικονογραφεί την ιστορία ουσιαστικά. Τα σκίτσα, που καταλαμβάνουν τα 2/3 της κάθε σελίδας δεν είναι απλώς χαριτωμένα. Αποτυπώνουν πολύ καλά, και ξεκάθαρα για το παιδικό μάτι, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων χωρίς ωστόσο να λείπει το χιούμορ που μπορεί να αντιληφθεί ένα παιδί.

Τι κερδίζει το παιδί

Με απλό, σύντομο και διασκεδαστικό τρόπο, και χωρίς εξάρσεις διδακτισμού και κηρυγμάτων, η σειρά Ο μικρός φιλόσοφος εξηγεί στα παιδιά το σωστό και το λάθος, το "πρέπει" και το "δεν πρέπει". Έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο πιο εύκολα ένα πιτσιρίκι αντιλαμβάνεται τι δεν πρέπει να κάνει όταν το παρατηρεί σε κάποιον άλλον, ακόμα κι αν αυτός ο άλλος του μοιάζει κάποιες φορές τόσο πολύ!

Ηλικίες

Ιδανικές ηλικίες στις οποίες απευθύνεται η σειρά είναι από 4 έως 6 ετών. Βέβαια, η πολύ καλή και ρεαλιστική εικονογράφηση βοηθάει να το διαβάσουμε και σε μικρότερα παιδιά. Από την άλλη μεριά, το σύντομο κείμενο και η απλή γλώσσα του βιβλίου ίσως είναι μια καλή πρόταση και για παιδιά λίγο μεγαλύτερα, που έχουν αρχίσει πια μόνα τους να διαβάζουν βιβλία.

Πληροφορίες για το βιβλίο

Κείμενα: Michel Piquemal
Εικονογράφηση: Thomas Baas
Μετάφραση: Αριστέα Κομηνέλλη
Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

v