8 πράγματα που καταλαβαίνουν μόνο οι άνθρωποι που έχουν άγχος

8 πράγματα που καταλαβαίνουν μόνο οι άνθρωποι που έχουν άγχος

Αν ανήκετε σε έναν από τους εκατομμύρια ενήλικες Έλληνες που υποφέρουν από άγχος και κρίσεις πανικού, ξέρετε καλά πως η καθημερινότητά σας είναι λίγο πιο δύσκολη από αυτό που κανείς μπορεί να φαντάζεται για εσάς. Στο πίσω μέρος του μυαλού σας υπάρχει ένας μόνιμος φόβος ότι κάτι κακό θα συμβεί, ανησυχείτε ότι θα πάθετε κρίση πανικού και έχετε επίμονα σωματικά συμπτώματα που κάνουν την ζωή σας πιο δύσκολη. Το χειρότερο, όμως, είναι το αίσθημα ότι κανείς δεν σας καταλαβαίνει.

Σύμφωνα με τον Todd Farchione, κλινικό ψυχολόγο στο Κέντρο κατά των Ψυχικών Διαταραχών του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, υπάρχουν ορισμένα στερεότυπα που έχει δημιουργήσει η κοινωνία για ανθρώπους που υποφέρουν από υπερβολικό άγχος και τους δυσκολεύουν την ζωή. Τα καλά νέα είναι, όμως, ότι υπάρχουν και άλλοι τόσοι τρόποι για να τα ξεπεράσετε και να καταφέρετε να διαχειριστείτε το άγχος σας καλύτερα.

Έτσι, αν υποφέρετε από άγχος μπορείτε να καταλάβετε πολύ καλά...

Πόσο ενοχλητική είναι η φράση «ηρέμησε»!

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται να ακούσει ένα αγχώδες άτομο είναι ότι πρέπει να ηρεμήσει. Η φράση αυτή, μάλιστα, μπορεί να τον ταράξει ακόμα περισσότερο. Όπως λέει ο Farchione, ένα άτομο που προσπαθεί να μην είναι ταραγμένο και δεν τα καταφέρνει μπορεί να νιώσει ακόμα χειρότερο άγχος που θα του προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο φόβο.

Ο ίδιος προτείνει, αντί να παροτρύνετε κάποιον με άγχος να ηρεμήσει, να του προσφέρετε στήριξη με τρόπο που να δείχνει κατανόηση. Ρωτήστε τον πράγματα, όπως: «Τι σε κάνει να νιώθεις έτσι;». Το να πει τι είναι αυτό που τον αγχώνει και γενικά να μιλήσει γι'αυτό θα βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα καλύτερα.

Πόσο δυσάρεστη κατάσταση είναι οι κρίσεις πανικού

Είναι μία κανονική μέρα. Ετοιμάζεστε να βγείτε από το σπίτι, όταν ξαφνικά νιώθετε το στήθος σας να σφίγγεται. Σύντομα πλημμυρίζεστε από φόβο. Είναι βασανιστικό. Και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το σταματήσετε.
Κάποιες κρίσεις πανικού δημιουργούνται από το τίποτα, χωρίς καμία προειδοποίηση, ενώ άλλες προκύπτουν από κάποια κατάσταση που δημιουργεί φόβο στο άτομο. Ανεξάρτητα από το πότε συμβαίνουν (ή το πώς η εμπειρία αυτή επηρεάζει την προσωπικότητα του ατόμου), δεν είναι ποτέ ευχάριστες –αντίθετα, φέρνουν το άτομο σε πολύ δύσκολη θέση. Το άτομο καταλαβαίνει ότι αυτό που νιώθει είναι παράλογο και τρομάζει με την σκέψη ότι δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει διαφορετικά.

Πόσο απρόσμενα εμφανίζονται τα σωματικά συμπτώματα

Το άγχος δεν επηρεάζει μόνο το μυαλό –υπάρχουν και σωματικά συμπτώματα που προκύπτουν από αυτή την κατάσταση. Το 2007 μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ διαταραχών άγχους και Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου. Τα υψηλά ποσοστά στρες μπορούν ακόμα να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνίδωση και εξανθήματα, αλλά και ζαλάδα και ξηροστομία.

Πόσο διαφορετικός είναι για εσάς ένας φόβος

Όταν υποφέρετε από άγχος όλοι οι φόβοι σας πολλαπλασιάζονται και χρειάζεται πολύς χρόνος για να φύγει αυτό το τρομακτικό αίσθημα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν άγχη και φόβους. Ένας μη αγχώδης άνθρωπος που θα πρέπει π.χ. να μιλήσει σε ένα συνέδριο, θα κινητοποιηθεί από το άγχος του ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα και πιθανώς να νιώσει και ένα σφίξιμο στο στομάχι, λίγο πριν κληθεί να αντιμετωπίσει τον «φόβο» του. Για τους αγχώδεις ανθρώπους, όμως, αυτό το σφίξιμο είναι μία χρόνια, καθημερινή εμπειρία.

Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν τους αγχώδεις συνανθρώπους τους να νιώθουν καλύτερα απομακρύνοντας οτιδήποτε τους προκαλεί φόβο, π.χ. συνοδεύουν στο ασανσέρ έναν κλειστοφοβικό άνθρωπο. Αυτό, όμως, λέει ο Farchione δεν βοηθά –αντίθετα, εξυπηρετεί τον φόβο, του δίνει καταφύγιο. Η συμπεριφορά αυτή δίνει αξία και λογική στον φόβο και δεν βοηθά το άτομο να τον ξεπεράσει.

Ότι το άγχος είναι μεταδοτικό

Αν είστε αγχώδεις, ίσως είναι προτιμότερο να μην το λέτε σε άτομα γύρω σας γιατί μπορεί, άθελά τους, να σας αγχώσουν περισσότερο. Αν, δηλαδή, πείτε σε κάποιον ότι υποφέρετε από άγχος και σας απαντήσει «και εγώ το ίδιο» -έστω και από συμπαράσταση-, το πιθανότερο είναι ότι θα αγχωθείτε ακόμα περισσότερο. Οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό δύο αγχώδη άτομα να μην αλληλοεπηρεάζονται, γιατί το άγχος του ενός θρέφεται από το άγχος του άλλου!

Πόσο εξαντλητικό (αλλά αναπόφευκτο) είναι το να σκέφτεσαι συνέχεια

Είναι ένας αρρωστημένος φαύλος κύκλος: Οι σκέψεις γίνονται ανησυχίες και οι ανησυχίες σκέψεις. Αλλά το να γίνονται σε κάποιον εμμονή μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Oneέδειξε ότι το να αναμασά κανείς αρνητικές σκέψεις ξανά και ξανά είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κατάθλιψης και άγχους, ενώ η ψυχολογική αντίδραση σε γεγονότα που συμβαίνουν είναι πολύ χειρότερηαπό το τι πραγματικά έγινε.

Ο Farchione συνιστά στα άτομα που νιώθουν ότι χάνονται σε αρνητικές σκέψεις να αναζητήσουν άμεσα βοήθεια από ειδικό.

Ότι η φοβία σας μπορεί για κάποιους να αποτελεί αστείο

Ο Farchione λέει ότι υπάρχουν άνθρωποι που απολαμβάνουν να «τισγκλάνε» άτομα με φοβίες, π.χ. δείχνοντας φωτογραφίες με αράχνες σε ένα άτομο που υποφέρει από αραχνοφοβία. Είτε το κάνουν επειδή είναι αναίσθητα, είτε για πλάκα, τα άτομα αυτά θα πρέπει να σκεφτούν ότι οι φόβοι των άλλων, όσο παράλογοι κι αν δείχνουν, για το άτομο που τους έχει είναι πέρα για πέρα αληθινοί. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να αντιμετωπίζονται με κατανόηση και σεβασμό.

Σε πόσο δύσκολη θέση σας φέρνει το «κουτί με τα χάπια»

Συχνά, τα άτομα που λαμβάνουν κάποια θεραπευτική αγωγή για τις ψυχολογικές διαταραχές τους, στιγματίζονται από τον κοινωνικό περίγυρο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι γύρω τους έχουν άγνοια για τα ανυπόφορα αισθήματα που προκαλεί το άγχος. Σε κάθε περίπτωση, το άτομο που υποφέρει θα πρέπει να αναζητά τον καλύτερο για εκείνο τρόπο να αντιμετωπίσει το άγχος του, είτε πρόκειται για φάρμακα που θα συνταγογραφήσει γιατρός, είτε για κάποιου άλλους είδους θεραπεία. Το σημαντικό είναι να καταλάβει κανείς πως υπάρχουν τρόποι για να ξεπεραστεί το άγχος και ότι δεν υπάρχει λόγος να το αφήνει να του κάνει την ζωή μαρτύριο.

Πηγή: huffingtonpost

v