Να κοιμάται κανείς ή να μην κοιμάται με το μωρό;

Να κοιμάται κανείς ή να μην κοιμάται με το μωρό;

Ο ύπνος με το μωρό βοηθά τον μητρικό δεσμό και τον θηλασμό ή είναι άβολος και επικίνδυνος; 8 μαμάδες παίρνουν θέση, ενώ οι έρευνες εξηγούν τα υπέρ και τα κατά.

Υπέρ

«Ο ύπνος με το 7 μηνών μωρό μου είναι η καλύτερη εμπειρία και για τους δύο μας».

«Κοιμάμαι με τον γιο μου από όταν ήταν μιας εβδομάδας. Στην αρχή προσπάθησα να τον βάλω στο καλάθι του, αλλά δεν βολευόταν με τίποτα και έκλαιγε συνεχώς, ενώ έπρεπε κάθε λίγο να σηκώνομαι για να τον θηλάζω. Έτσι, τον πήρα στο κρεβάτι και όλα έγιναν πολύ πιο εύκολα για τους δυο μας. Κοιμόμαστε και οι δύο πολύ περισσότερο. Και δεν ένιωσα ποτέ ότι κινδυνεύει, απλώς ακολούθησα το ένστικτό μου».

«Πότε δεν ένιωσα ότι κινδυνεύει το μωρό μου όταν κοιμόμαστε μαζί. Έβαλα μάλιστα και ένα προστατευτικό στην άκρη του κρεβατιού, μη τυχόν γυρίσει κάποια στιγμή και πέσει. Ωστόσο, όταν έγινε 5 μηνών άρχισε να είναι υπερκινητικός στον ύπνο του και να με κλοτσάει, οπότε θεώρησα πως είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή να τον μεταφέρω στο δωμάτιό του. Για έναν περίπου μήνα κοιμόμουν σε ένα κρεβατάκι δίπλα του, μέχρι που συνήθισε το κρεβάτι του και πλέον κοιμάται μόνος του».

«Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, οι μαίες στο μαιευτήριο προωθούσαν την ιδέα του του ύπνου μαζί με το μωρό ως την ασφαλέστερη και πιο φυσική μέθοδο. Μου έδωσαν, μάλιστα, πολλές πληροφορίες για το πώς να το κάνω με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Λίγο καιρό μετά άρχισαν όλοι να λένε πως ο ύπνος με το μωρό είναι επικίνδυνος».

«Ο ύπνος με το μωρό είναι απολύτως φυσικός, αρκεί να γίνεται με ασφάλεια, ενώ μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμος τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό. Άλλωστε, για εννέα μήνες το μωρό περνά όλη του την ημέρα στην θαλπωρή της κοιλιάς, δεν είναι περίεργο να θέλει τη μαμά του και αφού γεννηθεί και να σοκάρεται όταν το βάζουν σε ένα κρεβάτι μόνο του».

Κατά

«Είναι τρέλα να κοιμάσαι μαζί με το μωρό».

«Ο άντρας μου και εγώ είχαμε συζητήσει το θέμα του ύπνου με το μωρό, πριν γεννηθεί η κόρη μας και αποφασίσαμε πως ποτέ δεν θα την αφήναμε να κοιμηθεί στο κρεβάτι μας. Πώς θα μπορούσαμε να μοιραζόμαστε τις προσωπικές μας στιγμές, σαν ζευγάρι, αν είχαμε και το μωρό στη μέση;»

«Έβαλα τον γιο μου στο κρεβάτι του, στο δωμάτιό του από την πρώτη ημέρα που γεννήθηκε και γύρω στους 9 μήνες άρχισε να κοιμάται χωρίς κανένα πρόβλημα όλη τη νύχτα. Από τότε δεν είχε ποτέ προβλήματα με τον ύπνο, είναι πολύ συγκαταβατικός και κατασταλαγμένος. Κατανοώ ότι οι μαμάδες που θηλάζουν, διευκολύνονται αν κοιμούνται με το μωρό, αλλά πιστεύω ότι το κάνουν από βαρεμάρα. Εγώ πάντα σηκωνόμουν, τον θήλαζα και τον ξαναέβαζα στο κρεβάτι του, όσο κουρασμένη κι αν ήμουν. Αφήστε που ο άνδρας μου είναι μεγαλόσωμος και κοιμάται βαριά. Πότε δεν θα έβαζα σε τέτοιο κίνδυνο το μωρό μου, όσο κουρασμένη κι αν ήμουν».

Τα στοιχεία λένε...

- Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες συμβουλές του Βρετανικού Ιδρύματος των Πρόωρων Βρεφικών Θανάτων sids.org.uk, το ασφαλέστερο μέρος για να κοιμάται το μωρό μέχρι την ηλικία των 6 μηνών είναι στην κούνια του, στην κρεβατοκάμαρα των γονιών.

- Είναι επικίνδυνο να μοιράζονται οι γονείς το κρεβάτι με το μωρό αν κάποιος από τους γονείς καπνίζει (ακόμα κι αν έχει ώρες να καπνίσει), αν έχει πιει αλκοόλ, αν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, είναι άρρωστος ή ιδιαίτερα κουρασμένος. Ακόμα πιο επικίνδυνος είναι ο ύπνος με το μωρό στον καναπέ ή σε πολυθρόνα.

- Οι κίνδυνοι του ύπνου με το μωρό είναι: Το «πλάκωμα» και πνίξιμο του μωρού αν άθελά της η μητέρα γυρίσει προς το μωρό στον ύπνο της, το «ζούληγμα» του μωρού στον τοίχο ή το πέσιμο του μωρού από το κρεβάτι.

- Παγκοσμίως περίπου 9 στις 10 μαμάδες κοιμούνται μαζί με το μωρό τους. Στην Ιαπωνία, όπου ο ύπνος με το μωρό αποτελεί κανόνα, το ποσοστό βρεφικών θανάτων στον ύπνο είναι μικρότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

- Πρόσφατη βρετανική έρευνα έδειξε ότι 20% των μαμάδων κοιμούνται πάντα με το μωρό, 29% των μαμάδων κοιμούνται μερικές φορές με το μωρό, 9% δεν κοιμούνται ποτέ με το μωρό γιατί τους είναι άβολο και 42% δεν κοιμούνται με το μωρό γιατί το θεωρούν επικίνδυνο.

Πηγή: Askamum

v