Μητρότητα: Όσα κανείς δεν σου λέει όταν είσαι έγκυος!

Μητρότητα: Όσα κανείς δεν σου λέει όταν είσαι έγκυος!

Η μαμά και δημιουργός του δημοφιλέστατου αμερικανικού blog Zulkey.com, Claire Zulkey, περιγράφει σε ένα απολαυστικό κείμενο 15 μεγάλες αλήθειες για την μητρότητα που κανείς δεν έχει το θάρρος να πει στη μέλλουσα μανούλα, όσο αυτή είναι ακόμα έγκυος...

Έχω κάποιους πολύ καλούς φίλους που πρόκειται σύντομα να αποκτήσουν τα πρώτα τους μωρά και είμαι κατενθουσιασμένη! Ωστόσο, είμαι και πολύ συγκρατημένη σε όσα θα μπορούσα να τους πω για ένα νεογέννητο, γιατί υπάρχουν κάποιες αλήθειες σχετικά με τον πρώτο του καιρό στο σπίτι, τις οποίες ειλικρινά πιστεύω ότι οι άνθρωποι δεν τις λένε στις νέες μαμάδες επειδή τις λυπούνται (πόσα να αντέξουν και αυτές όταν έχουν να κουβαλήσουν 20 κιλά παραπάνω και οι ορμόνες τους βρίσκονται σε παραλήρημα;). Δεν ξέρω, βέβαια, αν αυτό είναι καλό, γιατί κατά την γνώμη μου έχει δημιουργηθεί ένας λίγο ουτοπικός μύθος σχετικά με το πώς νιώθει η μαμά όταν κρατά το νεογέννητο μωρό της στην αγκαλιά της. Δεν ξέρω αν εμένα θα με είχε βοηθήσει το να μου είχαν πει όλη την αλήθεια ή αν θα με είχαν απογοητεύσει. Τουλάχιστον δεν θα ένιωθα τόσο μόνη...

Για εσάς, λοιπόν, που είστε έτοιμοι να μάθετε πώς είναι πραγματικά το να αποκτάς μωρό, δείτε όλα αυτά που (μάλλον) θα ήθελα να μου έχουν πει και εμένα πριν γεννήσω. (Αν, πάλι, προτιμάτε να διατηρήσετε το μυστηριώδες πέπλο της μητρότητας μέχρι να γεννήσετε, κανένα πρόβλημα! Μια χαρά θα τα πάτε έτσι κι αλλιώς...)

1. Το πώς θα γεννήσετε δεν είναι καθόλου στο χέρι σας. Ναι, καλό είναι να ξέρετε τι θέλετε και να ενημερώσετε γι'αυτό τον γυναικολόγο σας, αλλά μην βασίζετε τα όνειρά σας στο ότι το μωρό σας θα γεννηθεί υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες που έχετε φανταστεί. Κάντε εσείς κανονικά τα πλάνα το τοκετού σας, παρακολουθήστε όλα τα σεμινάρια που θα σας προτείνει η μαία σας, ωστόσο... καμία γυναίκα δεν προέβλεψε την προεκλαμψία ή τους παλμούς του μωρού ξαφνικά να πέφτουν δραματικά την ώρα του φυσιολογικού τοκετού ή το μωρό τελευταία στιγμή να γυρνά ανάποδα. Αυτό που έχει σημασία είναι το μωρό κάποια στιγμή να βγει.

2. Αποτελεί κακόγουστο αστείο το γεγονός ότι η νέα μητέρα καλείται να ξεκινήσει το πιο δύσκολο έργο της ζωής της ακριβώς την στιγμή που, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, χρειάζεται να ξεκουραστεί. Όλοι θα σας πουν να χαλαρώσετε και να μην αγχώνεστε. Ακούστε τους, ακόμα κι αν θέλετε να τους ρίξετε μπουνιά.

3. Η μπουγάδα δεν θα τελειώνει ποτέ από την στιγμή που θα αποκτήσετε μωρό και για μέχρι όσο μπορείτε να προβλέψετε. Πάντα θα υπάρχει κάτι που πρέπει να πλυθεί. Αποδεχτείτε το και θα έχετε κάνει ένα τεράστιο βήμα.

4. Το ίδιο ισχύει και για το πλύσιμο των πιάτων (μπορεί να μην το νιώσετε όσο ακόμα θα θηλάζετε, αλλά από την στιγμή που θα αρχίσετε τα μπιμπερό... καλό κουράγιο!)

5. Θα συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα (όπως το να καταφέρεις να κάνεις το μωρό να κοιμηθεί) που απλά δεν έχουν λύσεις, όσο κι αν λανθασμένα πιστεύατε ότι με τόσες συμβουλές που θα ακούτε από όλους υπάρχουν λύσεις για όλα. Αυτή η σύγχυση -το να νομίζεις ότι έχεις τον έλεγχο, ενώ δεν τον έχεις- είναι σχεδόν τόσο δυσάρεστη όσο και τα ίδια τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζετε.

6. Σας έχουν πουλήσει ένα παραμύθι ότι εσείς και το νεογέννητο μωρό σας έχετε έναν ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ σας και ξέρετε πολύ καλά ο ένας τον άλλον, χάριν του χρόνου που πέρασε το μωρό στην μήτρα σας κ.λ.π. Αν κάτι τέτοιο ίσχυσε για εσάς που διαβάζετε τώρα, μπράβο σας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλες τις μαμάδες. Οι περισσότερες είναι τόσο κουρασμένες που δεν έχουν ιδέα τι κάνουν. Το μωρό είναι επίσης εξαντλημένο και δεν έχει ιδέα τι κάνει, ούτε έχει την ικανότητα να επιδείξει καμίας μορφής αγάπη ή εκτίμηση. Όλοι πέφτουν καταπάνω στη νέα μαμά ρωτώντας την αν νιώθει εκστασιασμένη με τη νέα ζωή που δημιούργησε και αν πετάει στα σύννεφα –και εκείνη, κρυφά από μέσα της, σκέφτεται Όχι, δεν είμαι, όχι ιδιαίτερα, αλλά πρέπει να είμαι, οπότε μήπως είμαι η χειρότερη μάνα του κόσμου που δεν νιώθω έτσι;

7. Θα αναρωτιέστε αν τα πράγματα με τον σύντροφό σας θα γίνουν ποτέ ξανά όπως πριν. Θα τσακώνεστε περισσότερο από όσο θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε.

8. Θα αναρωτιέστε αν οτιδήποτε θα γίνει ποτέ ξανά όπως πριν, από τον ύπνο σας μέχρι την κατάσταση του σπιτιού σας και το πώς νιώθετε για το σώμα σας.

9. Θα είστε τόσο κουρασμένη που δεν θα μπορείτε ούτε να σκεφτείτε πώς να σας βοηθήσουν όλοι οι δικοί σας που προσφέρουν απλόχερα βοήθεια. Δείτε την παρακάτω λίστα:

-πλυντήριο
-σιδέρωμα
-ψώνια σούπερ μάρκετ
-μάζεμα πιάτων
-βόλτα τον σκύλο
-φαγητό
-χαρτί τουαλέτας
-baby-sitting 2 ώρες για να κοιμηθείτε ή να πάτε μια βόλτα

10. Στην βόλτα αυτή θα σκεφτείτε σοβαρά να συνεχίσετε να περπατάτε για πάντα και να μην επιστρέψετε ποτέ.

11. Θα είστε τόσο κουρασμένη και ζαβλακωμένη που δεν θα ξέρετε καν τι θέλετε ή χρειάζεστε. Για παράδειγμα, το να είστε μόνη στο σπίτι θα σας κάνει να βαριέστε και να νιώθετε μοναξιά. Το να έρχεται κόσμος στο σπίτι θα σας κουράζει ή θα σας ταλαιπωρεί. Έτσι θα κλαίτε.

12. Θα κλαίτε τόσο πολύ.

13. Το πρόσωπό σας θα αλλάξει. Θα δείχνετε μεγαλύτερη. Όχι απαραίτητα με άσχημο τρόπο, είτε το πιστεύετε είτε όχι.

14. Θα καταλάβετε γιατί κάποιοι άνθρωποι ταρακουνούν με μανία τα μωρά τους. Δεν θα το κάνετε -φυσικά- ποτέ, αλλά κάπως θα καταλάβετε και τους άλλους γονείς.

15. Σταδιακά θα νιώσετε μια μορφή ευτυχίας που δεν είχατε νιώσει ποτέ ξανά και θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε όλα τα κλισέ σχετικά με την μητρότητα. Απλά αυτή η ευτυχία δεν θα έρθει τόσο γρήγορα όσο πιστεύατε ότι έρχεται κανονικά. Όμως, έρχεται σταδιακά και καταλήγει να αποτελεί την μεγαλύτερη χαρά της ζωής σας!

v