5 πράγματα που δεν ξέρετε για την γονιμότητά σας

5 πράγματα που δεν ξέρετε για την γονιμότητά σας

Σταματάμε την αντισύλληψη και ...πιάνουμε δουλειά, σωστά; Όχι πάντα: Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στον τρόπο ζωής σας που μπορεί να βάζουν εμπόδια στην επιθυμία σας να γίνετε μητέρα. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα υπάρχουν γυναίκες που δεν γνωρίζουν ακριβώς ποιοι είναι αυτοί. Για την ακρίβεια, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Fertility & Sterility έδειξε ότι μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού όχι μόνο δεν γνωρίζει τους παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητα, αλλά δεν επισκέπτεται και τον γυναικολόγο όσο συχνά θα έπρεπε.

Η μελέτη, λοιπόν, επισημαίνει και ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Θεοδόσης Αρκουλής υπογραμμίζει 5 βασικές πληροφορίες που δεν γνωρίζουν αμέτρητες γυναίκες για την γονιμότητά τους:

Το φολικό οξύ ενισχύει την γονιμότητα

Οι μισές γυναίκες που ρωτήθηκαν, για τις ανάγκες της μελέτης, απάντησαν ότι δεν γνώριζαν πως πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα φολικού οξέος κατά την προσπάθειά τους να μείνουν έγκυοι.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να μείνει μια γυναίκα έγκυος χωρίς αυτά τα συμπληρώματα, αλλά ότι οπωσδήποτε βοηθούν, ενώ μειώνουν και τις πιθανότητες να γεννηθεί ένα μωρό με διάφορες ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη. Το φολικό οξύ είναι μία βιταμίνη Β, η οποία βοηθά στην δημιουργία υγειών κυττάρων, όπως αυτά που βοηθούν στο κλείσιμο της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου, ενώ μπορεί και να βελτιώσουν την ποιότητα των ωαρίων της γυναίκας.

Όταν προσπαθείτε, λοιπόν, να συλλάβετε, και πάντα με την καθοδήγηση του γυναικολόγου σας, πάρτε συμπλήρωμα βιταμινών που περιέχουν φολικό οξύ.

Η παχυσαρκία μπορεί να εμποδίζει την ωορρηξία

Περίπου 3 στις 10 γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ικανότητα σύλληψης.

Ο κ. Αρκουλής εξηγεί ότι το λίπος είναι ενδοκρινής αδένας, άρα το υπερβολικό βάρος μπορεί να σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο θυρεοειδής, ο διαβήτης και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τα οποία επηρεάζουν την ωορρηξία. Αν έχετε ανώμαλο κύκλο περιόδου, π.χ. κύκλο που διαρκεί περισσότερες από 35 ημέρες, μπορεί να μην κάνετε ωορρηξία κάθε μήνα και αυτό σίγουρα μειώνει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Τα καλά νέα, αν είστε υπέρβαρη, είναι ότι ακόμα και 10% του βάρους σας να χάσετε μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης. Για την ακρίβεια, ο ιδανικός Δείκτης Μάζας Σώματος για την γυναίκα που θέλει να συλλάβει είναι μεταξύ 20-24.

Πείτε «όχι» στο τσιγάρο

Εξίσου μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν γνωρίζει ότι το κάπνισμα έχει επίπτωση στην γονιμότητα.

Το τσιγάρο, λέει ο κ. Αρκουλής, είναι γονοτοξικό, άρα το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο να μπλοκάρουν οι σάλπιγγές σας και καταστρέφει τα ωάριά σας. Επιπλέον, ακόμα κι αν μια γυναίκα μείνει έγκυος, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, ανωμαλιών κατά την διάρκεια του τοκετού, καθώς και το ενδεχόμενο απόκτησης ενός μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης. Μην περιμένετε, όμως, να μείνετε έγκυος για να κόψετε το τσιγάρο, καθώς η διαδικασία μπορεί να σας στρεσάρει το διάστημα εκείνο. Κάντε το ...τώρα!

Είναι δυσκολότερο να μείνει μια γυναίκα έγκυος όσο μεγαλώνει

Περίπου 1 στις 5 γυναίκες δεν συνειδητοποιεί ότι η ηλικία επηρεάζει τις πιθανότητές της να γίνει μανούλα.

Μην κρίνετε ούτε από την καλή σας εμφάνιση ούτε από μεμονωμένα περιστατικά γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας που αποκτούν παιδιά. Γεγονός είναι ότι, από μία ηλικία και μετά, κάθε χρόνος που περνά λειτουργεί επιβαρυντικά για το ενδεχόμενο σύλληψης.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις πιθανότητες σύλληψης σε κάθε ηλικία.

Επιπλέον, όσο μεγαλώνει η γυναίκα αυξάνονται και οι κίνδυνοι αποβολής ή προβλημάτων υγείας του εμβρύου. Ο γυναικολόγος είναι ο κατάλληλος για να σας ενημερώσει αναφορικά με το τι πρέπει να κάνετε αν είστε άνω των 35 χρονών και δεν έχετε μείνει έγκυος σε διάστημα 6 μηνών προσπαθειών.

Η ιδανική στιγμή για να μείνετε έγκυος είναι 3-4 ημέρες πριν την ωορρηξία

Πολλές γυναίκες δεν ξέρουν ποιες ημέρες θεωρούνται ιδανικές για σύλληψη.

Από την στιγμή που η γυναίκα θα κάνει ωορρηξία, τα ωάρια θα «ζήσουν» από 12 έως 24 ώρες αν δεν γονιμοποιηθούν, έτσι το «παράθυρο» της γονιμότητας μετά την ωορρηξία κλείνει πολύ γρήγορα. Πριν την ωορρηξία, όμως, το σπέρμα μπορεί να επιζήσει στην μήτρα για τουλάχιστον 5 ημέρες, άρα να βρίσκεται ήδη εκεί όταν γίνει η ωορρηξία.

Όπως, λοιπόν, εξηγεί ο κ. Αρκουλής, υπό ιδανικές συνθήκες (δηλαδή ιδανικός τράχηλος και καλό σπέρμα) 3-4 ημέρες πριν την ωορρηξία είναι μια καλή στιγμή για να έρθετε σε επαφή. Αν το σπέρμα είναι σχετικά αδύναμο, προτιμήστε να έρθετε σε επαφή 1 ημέρα πριν την ωορρηξία. Το να έρθετε σε επαφή μετά την ωορρηξία δεν σας δίνει και πολλές ελπίδες για σύλληψη.

v