5 φανταστικές συνταγές για τα πιο τραγανά κουλουράκια!

5 φανταστικές συνταγές για τα πιο τραγανά κουλουράκια!

Τα κουλουράκια είναι αγαπημένο σνακ που στους περισσότερους φέρνει αναμνήσεις από τα παιδιά χρόνια, από το σπίτι της γιαγιάς, από οικογενειακές συγκεντρώσεις... Σε όλους αρέσουν τα κουλουράκια, σε όλα τα σχήματα, σε όλες τις γεύσεις, σε όλα τα πιθανά αρώματα. Επιλέξαμε πέντε συνταγές που έχουμε δοκιμάσει, έχουμε ξεχωρίσει και σας τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Κουλουράκια με μαρμελάδα

Υλικά:

115 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. ζάχαρη
1 αβγό, μόνο ο κρόκος
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
130 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
1/2 κούπα μαρμελάδα (της αρεσκείας σας)
1/3 κούπας ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε τον κρόκο του αυγού και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και το προσθέτετε στο μείγμα του βουτύρου.

Ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθεί (προσοχή, μην το παραχτυπήσετε). Σκεπάζετε τη ζύμη και την βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 και στρώνετε μια λαμαρίνα με λαδόχαρτο ψησίματος.

Παίρνετε κομματάκια από τη ζύμη και φτιάχνετε μπαλάκια διαμέτρου 2,5 εκατοστών περίπου. Τα πατάτε πολύ ελαφρά να πλατύνουν λίγο και τα βάζετε στο ταψί. Όταν τελειώσετε, πιέζετε με το δάκτυλό σας στο κέντρο και κάνετε μια μικρή λακουβίτσα. Βάζετε σε κάθε λακουβίτσα 1/2 κουταλάκι μαρμελάδα.

Ψήνετε τα μπισκότα για 12 - 15 λεπτά. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν. Τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Συνταγή: radicio.com

Κουλουράκια κανέλας με πορτοκάλι

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα μαγειρική (σκόνη)
2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
175 γρ. ζάχαρη
100 γρ. χυμός πορτοκαλιού
100 γρ. ανθρακούχο νερό
150 γρ. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας κονιάκ
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ένα λεκανάκι ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Σε άλλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ τη ζάχαρη με το χυμό πορτοκαλιού, το ανθρακούχο νερό, το ελαιόλαδο, το κονιάκ και το ξύσμα, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και τα υλικά να ενωθούν καλά.

Σταδιακά, προσθέτετε το μείγμα του αλευριού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, αρχικά με το μίξερ και στη συνέχεια, καθώς το μείγμα σφίγει, με το χέρι, μέχρι να φτιάξετε μια ζύμη λεία και εύπλαστη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Στρώνετε με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου ή ένα μεγάλο και ρηχό ταψί.

Με το μείγμα πλάθετε κουλουράκια στρογγυλά και τα αραδιάζετε στο ταψί, σε σχετική απόσταση μεταξύ τους. Τα ψήνετε για 20 - 25 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους, μέχρι να ροδίσουν.

Συνταγή: dinanikolaou.gr

Κουλουράκια με βρώμη και σοκολάτα

Υλικά:

150 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. ζάχαρη μαύρη
50 γρ. χυμό πορτοκαλιού
200 γρ. αλεύρι
100 γρ. νιφάδες βρώμης
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
80 γρ. καρύδι ψιλοκομμένο
80 γρ. σταγόνες σοκολάτας

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ βάζετε το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τις σκόνες και τη βρώμη και τέλος τη σοκολάτα και το καρύδι. Κατεβάζετε τον κάδο από το μίξερ και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το χέρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160Ο C.

Παίρνετε ένα κομμάτι από το ζυμάρι σε μέγεθος καρυδιού και το πλάθετε, δίνοντάς του το σχήμα που έχουν τα cookies. Τα βάζετε ένα-ένα στο ταψί, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους. Ψήνετε για 15 με 20 λεπτά.

Συνταγή: jenny.gr

Σοκολατένια μπισκότα με μαρέγκα

Υλικά:

2 ασπράδια αυγών
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (1/2 κούπα)
160 γρ. κουβερτούρα
1/2 κ.γ. εσάνς βανίλιας
100 γρ. καρύδια

Εκτέλεση:

Τεμαχίζετε την κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομμάτια και τη λιώνετε σε μπαιν-μαρί. Αφού λιώσει την αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία της, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης).

Στη συνέχεια τρίβετε τα καρύδια, αλλά όχι να γίνουν σκόνη. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισή ποσότητα καρύδια και μισή αμύγδαλα. Ανάβετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς (αέρα).

Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη, σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνουν γυαλιστερή μαρέγκα. Σταματάτε το μίξερ και ρίχνετε τη λιωμένη χλιαρή κουβερτούρα στη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ. Θα παρατηρήσετε ότι το μείγμα θα σφίξει ελαφρά. Ρίχνετε και τους ξηρούς καρπούς, για να αναμειχθούν ελαφρά.

Τοποθετείτε λαδόκολλα σε ένα ή δύο ταψάκια (ανάλογα το μέγεθος) και με ένα κουτάλι ρίχνετε "κουταλιές" πάνω στη λαδόκολλα με κάποια απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνετε για 10-12'. Βγάζετε από τον φούρνο και περιμένετε να σταθεροποιηθούν πρώτα για 5' περίπου και στη συνέχεια τα ξεκολλάτε από την λαδόκολλα. Τα συντηρείτε μέσα σε κουτί. 

Συνταγή: santie-athina.blogspot.de

Μπισκότα κολοκύθας με κομμάτια σοκολάτας

Υλικά:

20 γρ. βούτυρο ανάλατο
110 γρ. ζάχαρη
110 γρ. ζάχαρη καστανή
1 αυγό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
5 κ.σ. πουρές κολοκύθας
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
3/4 κ.γ. κανέλα σκόνη
5 γρ. σκόνη τζίντζερ
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
200 γρ. σταγόνες σοκολάτας

Εκτέλεση: 

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C. Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.

Βάζετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο να χτυπηθεί με τη ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτετε το αυγό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί. Προσθέτετε τη βανίλια και τον πουρέ κολοκύθας και συνεχίζετε το χτύπημα.

Σε ένα μπόλ αναμιγνύετε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο και προσθέτετε το μείγμα στο μείγμα του βουτύρου σταδιακά. Χτυπάτε το μείγμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί και να μην υπάρχουν σβόλια από το αλεύρι. Προσθέτετε τις σταγόνες της σοκολάτας και ανακατεύετε ελαφρά.

χρησιμοποιείτε ένα κουτάλι για να δημιουργήσετε τα μπισκότα. Η συνταγή είναι για περίπου 12 μπισκότα. Τα τοποθετείτε στο ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου.

Συνταγή: cookbox.gr

v