Μπορούν οι πολυκυστικές ωοθήκες να εμποδίσουν ενδεχόμενη εγκυμοσύνη;

Μπορούν οι πολυκυστικές ωοθήκες να εμποδίσουν ενδεχόμενη εγκυμοσύνη;

Ερώτηση:
Έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών από τα 16 μου. Εδώ και περίπου 1 μήνα είχα έντονη αιμορραγία, ανεξάρτητα από την περίοδο, και ξεκίνησα εξετάσεις. Σε έναν υπέρηχο μου βρήκαν μια κύστη 7 εκατοστών. Τι μου προτείνετε να κάνω; Τι πρέπει να προσέχω για να μην σπάσει η κύστη αυτή; Επίσης, δεν έχω μείνει έγκυος. Υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης στο μέλλον;
Απάντηση:

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα εύρημα συχνό στο γενικό πληθυσμό, θα λέγαμε ότι είναι μια παραλλαγή των φυσιολογικών ωοθηκών. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μπορεί να δυσκολέψουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, την εγκυμοσύνη, αλλά να την αποτρέψουν είναι πολύ σπάνιο γεγονός. Οπότε δεν έχετε να ανησυχείτε για κάτι που το 10% του πληθυσμού έχει σαν και σας.

Δεν μου περιγράφετε, όμως, αν κάνατε δεύτερο υπέρηχο, αν είδατε να μικραίνει ή να μεγαλώνει και τι περιεχόμενο έχει η κύστη. Οπότε λεπτομερώς δεν μπορώ να σας απαντήσω για την αγωγή, γιατί έχει σημασία αν έχει περιεχόμενο, αν δεν έχει περιεχόμενο και τι κύστη είναι. Σίγουρα πάντως να ξέρετε ότι μια κύστη πάνω από 5 εκατοστά θεωρείται κύστη υψηλού κινδύνου και θέλει πολύ στενή παρακολούθηση, αν όχι αφαίρεση.

* Ο Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v