Ποιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν εάν κοιμούνται το μεσημέρι;

Ποιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν εάν κοιμούνται το μεσημέρι;

Ερευνητές από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι της μέσης αλλά και της τρίτης ηλικίας, που κοιμούνται κάθε μεσημέρι, έχουν αυξημένα ποσοστά να πεθάνουν πρόωρα. Αυτό είναι το πόρισμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Η μελέτη του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ έρχεται να ανατρέψει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου. Η Δρ Γιούε Λενγκ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο κοιμάται κανείς το μεσημέρι τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζει!

Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τους μεσήλικες σε σχέση με τους ηλικιωμένους. Έτσι, τα άτομα 40-65 ετών, που κοιμούνταν καθημερινά για πάνω από μία ώρα, εμφάνιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους δεν κοιμούνταν τα μεσημέρια.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 13 χρόνια περισσότερα από 16.000 άτομα στην Μ. Βρετανία, όπου γενικώς δεν υπάρχει η συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου, και συσχέτισαν την συχνότητά του με τη διάρκεια ζωής των εθελοντών.

Πιο αναλυτικά, τα άτομα 40-79 ετών που κοιμόντουσαν καθημερινά το μεσημέρι για λιγότερο από μια ώρα είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερη πιθανότητα (σε σχέση με όσους δεν κοιμούνταν καθόλου το μεσημέρι) να πεθάνουν εντός των 13 ετών που διήρκεσε η μελέτη. Όταν ο μεσημεριανός ύπνος διαρκούσε περισσότερο, τότε ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος, δηλαδή όσοι κοιμούνταν καθημερινά μετά το φαγητό για πάνω από μια ώρα, είχαν 32% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Μάλιστα, ο μεσημεριανός ύπνος φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις. Όσοι κοιμούνταν καθημερινά λιγότερο από μια ώρα το μεσημέρι, είχαν 40% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από αναπνευστικά νοσήματα, ποσοστό που έφθανε το 56% για όσους κοιμούνταν πάνω από μια ώρα.

Οι μελετητές πιθανολογούν πως ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να σχετίζεται με μια γενικότερη απορρύθμιση του οργανισμού αλλά δεν έχουν καταλήξει πώς ακριβώς εξηγούνται τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Από την άλλη πάντως, η μελέτη δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα (περίπου το 85%) όσων κοιμούνται τα μεσημέρια λιγότερο από μία ώρα, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Πηγή: aje.oxfordjournals.org

v