Οικογενειακές διακοπές: Τα οφέλη για το παιδί

Οικογενειακές διακοπές: Τα οφέλη για το παιδί

Ωραία ήταν παλιά που ήσασταν μόνοι οι δύο σας, με τον άνδρα σας, και απολαμβάνατε διακοπές πλήρους χαλάρωσης και ξεκούρασης, όμως, αν το σκεφτείτε καλύτερα, οι διακοπές με τα παιδιά μπορεί να είναι ακόμα πιο διασκεδαστικές! Μάλιστα, ο χρόνος αυτός που περνάτε όλοι μαζί, μακριά από την ρουτίνα της καθημερινότητας, αποτελεί μία εξαιρετική επένδυση για τους μελλοντικούς δεσμούς της οικογένειας. Τι κερδίζετε από τις οικογενειακές διακοπές;

Ο ποιοτικός χρόνος

Οι γονείς και τα παιδιά είναι συνέχεια στο τρέξιμο. Το πρωί δουλειά, τα παιδιά στο σχολείο, μετά οι εξωσχολικές δραστηριότητες, μετά οι κοινωνικές υποχρεώσεις... η μέρα δεν έχει τελειωμό! Υπάρχει πάντα πολύ λίγος χρόνος για να καθίσετε όλοι μαζί και να κάνετε ουσιαστικές συζητήσεις ή να περάσετε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί. Οι διακοπές είναι λοιπόν η κατάλληλη ευκαιρία για να μπορέσετε να επικοινωνήσετε ουσιαστικά με το παιδί, για να καταλάβετε καλύτερα τις ανάγκες του, για να του μεταδώσετε αξίες, και για να γνωριστείτε καλύτερα χωρίς το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. 

Η απόλυτη χαλάρωση

Οι γονείς και τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολλά κάθε μέρα. Τα παιδιά έχουν να κάνουν τα διαβάσματά τους και οι γονείς να δουλέψουν πολλές ώρες για να παρέχουν αυτά που πρέπει στην οικογένεια. Και υπάρχει βέβαια και το σπίτι, οι δουλειές, οι υποχρεώσεις κλπ κλπ. Οι διακοπές είναι η κατάλληλη περίοδος για να ηρεμήσει το μυαλό σας. Το καλύτερο σενάριο είναι βέβαια να φύγετε όλοι μαζί κάπου εκτός πόλης και σε ένα ένα άλλο περιβάλλον για να αποβάλετε το άγχος και τις ανησυχίες σας. Αλλά ακόμα κι αν μείνετε στο σπίτι, η περίοδος ξεκούρασης θα γεμίσει ξανά τις μπαταρίες σας με τον καλύτερο τρόπο. 

Οι κοινές αναμνήσεις

Το να μεγαλώνουμε μαζί με κάποιον άλλον έχει το προτέρημα ότι έχουμε τις ίδιες αναμνήσεις από αυτά που ζούμε. Πολλές φορές μέσα σε μια οικογένεια αυτό αρκεί για να φύγει το άγχος και να δυναμώσει το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης. Οι κοινές  αναμνήσεις, λοιπόν, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και πολύ καλός λόγος για να περάσει μια οικογένεια μαζί τις διακοπές της. Δημιουργεί αίσθημα σύμπνοιας και ενότητας και κάνει τους δεσμούς πολύ πιο ουσιαστικούς. 

Οι νέες εμπειρίες και οι καινούργιοι δεσμοί

Ανεξάρτητα με το πού θα επιλέξετε να κάνετε τις διακοπές σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ζήσετε νέες εμπειρίες και θα μάθετε, και εσείς και το παιδί, νέα πράγματα. Αρπάξτε την ευκαιρία για να επισκεφθείτε ένα μουσείο, να κάνετε μια βόλτα σε αρχαιολογικούς χώρους, να δείτε μια θεατρική παράσταση, να διαβάσετε ένα βιβλίο. Όταν μαθαίνετε κάτι, και μάλιστα μαζί με το παιδί, τότε οι δεσμοί ενισχύονται ακόμα περισσότερο. Ωραία η παραλία και η "ξάπλα", αλλά βάλτε στο πρόγραμμα και λίγο περισσότερο εποικοδομητικό χρόνο. Θα αποβεί πολύτιμος για όλους! 

Πηγή: familyshare.com

v