20 συμβουλές για να μην τσακώνεστε με τον άντρα σας

20 συμβουλές για να μην τσακώνεστε με τον άντρα σας

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ζευγάρι που να ζει μια ανθόσπαρτη καθημερινότητα χωρίς τριβές και τσακωμούς. Ακόμη και τα ζευγάρια που έχουν μια δυνατή σχέση αλληλοκατανόησης, περνούν ημέρες έντασης και διαφωνιών, φέρνοντας συννεφάκια στον οικογενειακό βίο, τα οποία αφενός φεύγουν γρήγορα, αφετέρου επανέρχονται συχνά-πυκνά.

Πολλές φορές οι αιτίες τσακωμού μπορεί να είναι ασήμαντες, όπως π.χ. «γιατί δεν πλήρωσες ακόμα τον λογαριασμό του τηλεφώνου» κι άλλες πιο σοβαρές, ειδικά όταν υπάρχουν προβλήματα του παρελθόντος που δεν έχουν λυθεί ποτέ, όπως μια κακή σχέση με την πεθερά, μια «ζωντανή» πρώην, οικονομικά θέματα κ.ο.κ.

Οι διαφωνίες, όμως, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι δεν είναι πάντα κακές. Μπορεί απλώς να σημαίνουν ότι έχετε φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο οικειότητας με το σύζυγό σας, στο οποίο νιώθετε απολύτως άνετα μεταξύ σας ώστε να πείτε ακριβώς αυτό που σκέφτεστε. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ποτέ με κάποιον που δεν γνωρίζουμε καλά, γι' αυτό μην αναπολείτε τις εποχές που γνωριζόσασταν μόλις κάποιους μήνες και ήσασταν στα... μέλια. Τα παντρεμένα ζευγάρια αντιμετωπίζουν τη ζωή μαζί, καθημερινά και ακατάπαυστα, κι αυτό αναπόφευκτα έχει και τα αρνητικά του.

Με τις παρακάτω συμβουλές, παρ' όλα αυτά, μπορείτε να αποφύγετε πολλές καταστάσεις που θα οδηγούσαν σε διαξιφισμούς και να ζήσετε μια πιο ήρεμη οικογενειακή ζωή.

1. Αποφύγετε τους τσακωμούς μπροστά στα παιδιά. Δεν υπάρχει λόγος να ζουν κι αυτά τέτοιες εντάσεις, ούτε κι εσείς να ζείτε μετά με τις τύψεις ότι τα στενοχωρήσατε.

2. Μην καβγαδίζετε μπροστά σε άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλους σας. Αν θέλετε να μιλήσετε για ένα λεπτό θέμα, κάντε το όταν θα είστε οι δυο σας.

3. Παραδεχτείτε τα λάθη σας και ζητήστε συγγνώμη. Χρειάζεται «κότσια», αλλά κάνει τη διαφορά σε μια σχέση.

4. Μην πιστεύετε ό,τι σας λένε οι άλλοι. Αν έχετε απορίες σχετικά με τη σχέση σας, μιλήστε με το άλλο σας μισό και σταματήστε να ρωτάτε τις φίλες σας και να ψάχνετε στο διαδίκτυο.

5. Μην παίρνετε τα προβλήματά σας προσωπικά. Όλοι έχουν προβλήματα και όλοι παλεύουν με την καθημερινότητα και τις σχέσεις τους. Μέσα σε αυτούς είστε κι εσείς.

6. Κρατήστε θετική στάση και πιστέψτε ότι όλα τελικά θα γίνουν όπως ελπίζατε. Μπορεί το σύμπαν να μην συνωμοτεί ακριβώς για να πετύχουν όλοι αυτό που θέλουν, αλλά λίγη καλή διάθεση κάνει πάντα καλύτερα τα πράγματα.

7. Προσπαθήστε να καταλάβετε καλύτερα το σύντροφό σας. Αν ξέρετε ότι κάτι θα τον ενοχλήσει ή ότι περνάει μια άσχημη μέρα και δεν έχει την απαιτούμενη υπομονή, μην προκαλέσετε φασαρία. Αν θέλετε να του παραπονεθείτε για κάτι, περιμένετε μια καλύτερη στιγμή.

8. Δεχτείτε τον όπως είναι. Το να προσπαθείτε να αλλάξετε έναν άνθρωπο σύμφωνα με τα δικά σας μέτρα, δεν τιμά κανέναν.

9. Πάρτε την απόφαση να μειώσετε τους καβγάδες και κρατήστε το λόγο σας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει τις τριβές για ανούσια θέματα.

10. Αναγνωρίστε τα αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητας του άντρα σας και συζητήστε τα μαζί του. Είναι πολύ καλύτερο από το να τον κατηγορείτε συνεχώς, χωρίς να του εξηγείτε τι σας πειράζει.

11. Προσπαθήστε να μην τον προκαλείτε με λόγια θυμού, κακίας και πικρίας. Μια εποικοδομητική συζήτηση που δεν θα αναφέρεται σε λάθη του παρελθόντος που υποτίθεται ότι έχετε αφήσει πίσω σας, θα κάνει περισσότερο καλό.

12. Συζητήστε τα προβλήματά σας πολιτισμένα. Οι φωνές και οι χειρονομίες είναι γι' αυτούς που δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό που θέλουν με τα λόγια. Αν το προσπαθήσετε, θα το καταφέρετε.

13. Δείξτε ευαισθησία στις ανάγκες του. Ακόμη κι αν κάτι δεν φαίνεται σημαντικό σε εσάς, για εκείνον μπορεί να είναι.

14. Μάθετε να ακούτε. Ίσως η μεγαλύτερη αρετή.

15. Κάντε την προσπάθεια να φτάνετε σε μια συμφωνία όπου νιώθετε ότι η ζυγαριά δεν γέρνει προς καμία πλευρά. Ακόμη και το να συμφωνείτε πως διαφωνείτε είναι ένα βήμα.

16. Αγαπήστε το σύντροφό σας και μην ξεχνάτε να του το δείχνετε. Είτε με λόγια, είτε με πράξεις.

17. Μάθετε να σέβεστε ο ένας τον προσωπικό χώρο του άλλου. Όσο σημαντικό είναι για εσάς, άλλο τόσο είναι και για εκείνον.

18. Ενθαρρύνετε τα χόμπι, τα οποία μας αποφορτίζουν και μας ξεκουράζουν ψυχικά. Σεβαστείτε, επίσης, το γούστο του στο φαγητό, τα ρούχα και τον τρόπο που διασκεδάζει και μην προσπαθείτε να του επιβάλλετε τα δικά σας.

19. Συμπεριφερθείτε στα προβλήματά σας με σοβαρότητα. Ταυτόχρονα, επιδείξτε την ανάλογη σοβαρότητα και ανοχή σε αυτά που λέει και αισθάνεται και ο σύντροφός σας.

20. Όταν φτάνετε σε μια συμφωνία, αγκαλιαστείτε και φιληθείτε. Το να δείχνουμε την αγάπη μας στον άλλον τέτοιες στιγμές αποκαλύπτει την ποιότητα της σχέσης μας.

Το σημαντικότερο απ' όλα, το οποίο ισχύει παντού και πάντα, είναι να φερόμαστε στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας με σεβασμό, ευγένεια και επιείκεια. Να αναλογιζόμαστε την κατάσταση και να ρωτάμε τον εαυτό μας αν αξίζει τον κόπο να καταστρέψουμε μια μέρα από τη ζωή μας για κάτι που σύντομα θα τελειώσει. Οι τσακωμοί σε έναν γάμο δεν αφορούν το να κερδίσει κάποιος και να χάσει ο άλλος. Αφορούν το να χτίζουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο με περισσότερη αγάπη και λιγότερους καβγάδες.

v