Πώς να πλένετε σωστά τα πιο "επικίνδυνα" φρούτα και λαχανικά

Πώς να πλένετε σωστά τα πιο επικίνδυνα φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά, όσο θρεπτικά και νόστιμα είναι, άλλο τόσο μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τον οργανισμό. To σωστό τους πλύσιμο είναι επιβεβλημένo προκειμένου να αφαιρεθούν βακτήρια και μύκητες που κάνουν κακό στην υγεία. Δείτε παρακάτω πώς θα γίνει το σωστό πλύσιμο σε φρούτα και λαχανικά, και ιδιαίτερα σε εκείνα που υποφέρουν από το πολύ φυτοφάρμακο.

Πώς μολύνονται φρούτα και λαχανικά

Τα βακτήρια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βρίσκονται στο νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση, στα οργανικά λιπάσματα και στα περιττώματα από τα πουλιά ή ζώα που βρίσκονται στα χωράφια. Aν και τα περισσότερα γεωργικά φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό των τροφίμων, και άρα είναι εύκολο να απομακρυνθούν με το σωστό πλύσιμο, κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό το σχολαστικό τους καθάρισμα. 

Πώς πρέπει να τα πλένετε

Μην ξεχνάτε καταρχάς να πλένετε πάντοτε τα χέρια σας, εάν είναι δυνατόν με αντιβακτηριδιακό σαπούνι, αν θέλετε να κόψετε ή να ετοιμάσετε λαχανικά και φρούτα. 

Μπορείτε να πάρετε μια βούρτσα και να τρίψετε με αυτήν φρούτα και λαχανικά, όπως είναι τα αγγούρια, οι πατάτες και τα πεπόνια. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρύνετε το πολύ χώμα. 

Είναι προτιμότερο να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε ένα μπολ με νερό, παρά κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί η απελευθέρωση των βακτηρίων στον αέρα. Αν πρόκειται για κάποιο λαχανικό, όπως το μαρούλι, τρίψτε το με φρέσκο νερό και ξεχωρίστε με προσοχή τα φύλλα του.

Χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε διαφορετικές επιφάνειες κοπής, μαχαίρια και σκεύη για τα ωμά και για τα έτοιμα προς κατανάλωση φρούτα και λαχανικά. Αυτό για να αποφύγετε την πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης. 

Επιμείνετε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι των λαχανικών και των φρούτων, γιατί εκεί συνήθως μαζεύονται τυχόν υπολείμματα από φυτοφάρμακα.

Μην αμελείτε να αποθηκεύετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά ξεχωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Και επίσης να ελέγχετε πάντα την ετικέτα των συσκευασμένων λαχανικών και φρούτων. 

Ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με το περισσότερο φυτοφάρμακο

Η οργάνωση «Environmental Working Group» δίνει τις απαντήσεις μέσω της πρόσφατης αναφοράς της. Στην όγδοη έκδοση του «Shopper's Guide to Pesticides in Produce» φέρνει στο φως την δωδεκάδα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χημικά και φυτοφάρμακα. 

Η λίστα των πιο "επικίνδυνων" τροφών για το 2014 περιλαμβάνει:

Μήλα
Σέλινο
Πιπεριά
Ροδάκινα
Φράουλες
Νεκταρίνια
Σταφύλια
Σπανάκι
Μαρούλι
Αγγούρι
Μυρτίλο
Πατάτες

Ενώ εκείνα που συνήθως δεν έχουν υπολείμματα από φυτοφάρμακα είναι:

Αβοκάντο
Μελιτζάνα
Πορτοκάλια
Ανανάς
Κρεμμύδια
Κουνουπίδι
Πεπόνι
Ακτινίδιο
Λάχανο
Καρπούζι

Ωστόσο, παρά την όποια επικινδυνότητα από τα φυτοφάρμακα, η EWG υποστηρίζει ότι τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι μεγάλα, γι' αυτό και οι καταναλωτές οφείλουν να τα συμπεριλαμβάνουν καθημερινά στην διατροφή τους. 

v