5 πρωτότυπες δραστηριότητες για «ψαγμένα» πιτσιρίκια

5 πρωτότυπες δραστηριότητες για «ψαγμένα» πιτσιρίκια

Μαζί με τα σχολεία ξεκινούν αυτές τις μέρες και οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών που σκοπό έχουν όχι μόνο να τους μάθουν δεξιότητες και αξίες, αλλά και να τα ψυχαγωγήσουν, ανοίγοντας τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Ωραίο το μπαλέτο και το ποδόσφαιρο, όμως υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τους μικρούς μαθητές που έχουν να τους προσφέρουν εξίσου έντονες συγκινήσεις! Όπως για παράδειγμα:

Μαθήματα σκάκι για παιδιά

Μπορεί ένα παιδί νηπιαγωγείου να μάθει σκάκι; Υπάρχουν τμήματα σκάκι για παιδιά 5 ή 6 χρονών; Έχει τις δυνατότητες ένα τόσο μικρό παιδί να κατανοήσει τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού; Η απάντηση, σύμφωνα με την Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού είναι σίγουρα ναι! Ένα παιδί 5 χρονών έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει και να μάθει πλήρως τους βασικούς κανόνες του σκακιού και να παίξει μια φυσιολογική παρτίδα χωρίς λάθη αντικανονικών κινήσεων.

Όσο για τα οφέλη του σκακιού στο παιδί, σύμφωνα με τον προπονητή κ. Κώστα Τσιάμη, είναι πολλά και σημαντικά: Ενισχύεται η αυτοσυγκέντρωση του παιδιού, εξασκείται η μνήμη και η ικανότητα λήψης σωστών αποφάσεων βασισμένων στη λογική, αναπτύσσεται η φαντασία, ενώ το παιδί μαθαίνει να αναλαμβάνει τις προσωπικές του ευθύνες.

Τα μαθήματα σκάκι για παιδιά στην Ακαδημία Σκάκι Νέου Ψυχικού ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα και πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, συνήθως κάθε Σάββατο πρωί (δείτε τα τμήματα εδώ). Το κόστος των μαθημάτων ανέρχεται στα 20 ευρώ τον μήνα.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ, ενώ τηλεφωνικά μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Τσιάμη στο 6977-220309.

Μαθήματα ρομποτικής για παιδιά

H ρομποτική είναι μια δημιουργική ασχολία για παιδιά ηλικίας από 4,5 ετών και μπορεί να εφαρμοστεί ως διαδραστική μέθοδος εκμάθησης της τεχνολογίας, των μαθηματικών, της φυσικής και του προγραμματισμού. Δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να εξασκήσουν τη λογική σκέψη τους, τη δημιουργικότητά τους και την κρίση τους.

Τέτοια μαθήματα πραγματοποιούνται στην σχολή Safe PC, στο Περιστέρι, καθώς και στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Υδρόγειος Πληροφορική στην Θεσσαλονίκη. Η έναρξη των μαθημάτων προορίζεται για αρχές Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες των σχολών.

Μαθήματα ιστιοπλοΐας για παιδιά

Η ιστιοπλοΐα είναι μία αθλητική δραστηριότητα με πολλά οφέλη για το παιδί, καθώς χάρη σε αυτήν έρχεται πιο κοντά στην φύση, μαθαίνει να λειτουργεί στην ομάδα, αποκτά ανεξαρτησία, υπομονή, πειθαρχία, αυτοπεποίθηση, κριτική σκέψη. Καλλιεργεί το σώμα και το πνεύμα του. Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί είναι μεταξύ 5,5 και 10,5 ετών και το κόστος των μαθημάτων ανέρχεται στα 50-60 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον όμιλο που θα επιλέξετε.

Μαθήματα ιστιοπλοΐας για παιδιά πραγματοποιούνται από αυτό το Σαββατοκύριακο στους παρακάτω ναυτικούς – ιστιοπλοϊκούς ομίλους:

Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης (τηλ. 210 8962416 – 2108962142)
Σχολή Ιστιοπλοΐας Παλαιού Φαλήρου (τηλ. 210 9814835)
Ναυταθλητικός Όμιλος Τζιτζιφιών Καλλιθέας (τηλ. 210 4810390)
Ναυτικός Όμιλος Βούλας (τηλ. 210 8991193)
Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Γλυφάδας (τηλ. 210 8944913)
Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιά (τηλ. 210 4177636, 210 4225076)

Μαθήματα σύγχρονου χορού για παιδιά στο KiDitiras Studio

Όταν το παιδί μπορεί να εκφράσει με δημιουργικούς τρόπους όσα αισθάνεται, σκέφτεται και παρατηρεί, νιώθει ελεύθερο. Ο χορός παρέχει τη δυνατότητα σωματικής έκφρασης και καλλιεργεί τη φαντασία, όταν συνοδεύεται από μια δημιουργική διάθεση. Παιχνίδι, αυτοσχεδιασμός, ρυθμός και μουσική αποτελούν τα εργαλεία, μέσω των οποίων τα παιδιά θα αναπτύξουν τις ικανότητές τους στο Kiditiras Studio, ψυχοσωματικές και πνευματικές. Ο δάσκαλος-συντονιστής θα είναι πάντα κοντά για να βοηθά και να χαίρεται μαζί τους.

Τα τμήματα του Kiditira είναι δύο, ένα για παιδιά 4-6 ετών και ένα για παιδιά 7-14 ετών, τα οποία συντονίζουν οι χορεύτριες και παιδαγωγοί Ευγενία Σιγαλού και Φαίδρα Φουρούλη με καλεσμένη τη Λία Χαμηλοθώρη.

Στο τέλος της χρονιάς, ανάλογα με την επιθυμία τους, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συνδημιουργήσουν μια χορογραφία μικρής διάρκειας ανοιχτή για το κοινό. Θα περάσουν απ' όλη τη διαδικασία δημιουργίας, πρόβας και παραγωγής (σκηνικά, κοστούμια, φώτα, μακιγιάζ, μουσική κ.λ.π) και θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τους επαγγελματίες καλλιτέχνες του Κινητήρα!

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα-Τετάρτη 17.00-18.00 (για το τμήμα 4-6 χρονών – κόστος: 50 ευρώ / μήνα) και από Οκτώβρη κάθε Παρασκευή 17.00-18.00 (για το τμήμα 7-14 χρονών – κόστος: 35 ευρώ / μήνα), ενώ προσφέρεται και μια εβδομάδα δωρεάν μαθημάτων!

Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre: Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, τηλ. 2109248328
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.kinitirastudio.com.

Και στην Θεσσαλονίκη

Θεατρικό παιχνίδι «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» για παιδιά

Από αρχές Οκτώβρη και κάθε Σάββατο πρωί η σκηνή του Θεάτρου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ, στην Θεσσαλονίκη, θα περιμένει παιδιά ηλικίας από 5 ετών για να γίνουν πρωταγωνιστές ενός κόσμου παιχνιδιού, έκφρασης και δημιουργίας! Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια έως τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου. Η φιλοσοφία αλλά και ο στόχος του προγράμματος θα είναι τα παιδιά να γίνουν μια μεγάλη παρέα που μέσα από το θέατρο και το παιχνίδι θα αναπτύσσουν τη φαντασία, τον αυθορμητισμό, τα εκφραστικά τους μέσα και τις δεξιότητές τους.

Το πρόγραμμα θα αποτελείται κυρίως από δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού και από πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια, με κατάληξη μία παράσταση –παρουσίαση στο θέατρο.

Το κόστος των μαθημάτων ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά μάθημα (230 ευρώ για τις 23 εβδομάδες που θα διαρκέσουν τα μαθήματα) ή στα 180 ευρώ αν πληρώσετε εφάπαξ για όλα τα μαθήματα.

Πληροφορίες –κρατήσεις: 2310 250303, ΔΕΥΤ. - ΠΑΡ. 09:00 – 14:00.
Θέατρο Αριστοτέλειο: Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη.
Μάθετε περισσότερα εδώ.

v