Απίθανες δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά στην αυλή του σπιτιού!

Απίθανες δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά στην αυλή του σπιτιού!

Πλησιάζοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς και απέχοντας αρκετά ακόμα από τις καλοκαιρινές διακοπές, οι περισσότεροι γονείς αναζητούν τρόπους για να κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα κατά τον συνεχώς αυξανόμενο ελεύθερο χρόνο τους. Οι παρακάτω ιδέες απευθύνονται στους τυχερούς από εσάς που έχετε κήπο ή αυλή στο σπίτι και υπόσχονται να ενθουσιάσουν τα παιδιά με ελάχιστο κόστος!

Φτιάξτε τον δικό σας τοίχο αναρρίχησης

Αν έχετε κήπο με χορτάρι (για να αποφευχθούν οι επίπονες πτώσεις) μπορείτε εύκολα να φτιάξετε έναν τοίχο αναρρίχησης για τα παιδιά! Θα χρειαστείτε τα πιασίματα (πέτρες) της αναρρίχησης, τα οποία θα αγοράσετε από εδώ. και μια μεγάλη ξύλινη σανίδα από κόντρα πλακέ (διαστάσεων περίπου 1,5μ. x 2,5μ.), την οποία θα αγοράσετε είτε από τα Praktiker είτε από τα Leroy Merlin. Αν θέλετε μπορείτε να την βάψετε πριν καρφώσετε πάνω της τις πέτρες αναρρίχησης. Η κατασκευή είναι εύκολη και τα παιδιά θα ξετρελαθούν!

Μετατρέψτε πανεύκολα το skateboard σε κούνια

Για να αξιοποιήσετε το παλιό skateboard και να το μετατρέψετε σε κούνια για τα παιδιά, θα χρειαστείτε: χοντρό σχοινί (ελέγξτε το μέγιστο βάρος που θα μπορεί να σηκώσει), ένα τρυπάνι για μεγάλες τρύπες (μέσα από τις οποίες θα περάσει το σχοινί). Ακόμα, χρήσιμοι είναι δύο ξύλινοι κύλινδροι, για να κρατιέται το παιδί, τους οποίους θα πρέπει επίσης να τρυπήσετε στις άκρες έτσι ώστε να περνά από μέσα το σχοινί. Κάντε κόμπους στα σημεία που θέλετε να στερεώνονται τόσο το skateboard όσο και οι κυλινδρικές λαβές της κούνιας σας. Επίσης, για καλύτερη σταθερότητα της κούνιας στο κλαδί του δέντρου όπου θα την τοποθετήσετε, δέστε δύο μεταλλικές θηλιές (φωτό) στο πάνω μέρος των σχοινιών.

Δείτε αναλυτικότερες οδηγίες εδώ.

ή φτιάξτε μια κούνια από μια παλιά παλέτα

Ακόμα πιο εύκολη κατασκευή, στην ίδια λογική, είναι να μετατρέψετε μια παλιά παλέτα (την οποία μπορείτε να βάψετε αν θέλετε) σε κούνια, για περισσότερα παιδιά. Και για αυτή την κατασκευή θα χρειαστείτε ένα μεγάλο τρυπάνι και χοντρό σχοινί.

Με μερικούς πασσάλους στο χώμα φτιάξτε ένα τεράστιο Scrabble

Για το τεράστιο αυτό επιτραπέζιο, ιδανικό για 3-4 παιδιά, θα χρειαστείτε μερικούς πασσάλους, τους οποίους να μπορείτε να «χώσετε» στο χώμα του κήπου, σχοινί για να στερεώνει το κάθε παιδί τα γράμματά του και μερικά λευκά χαρτόνια για τα γράμματα. Για να φτιάξετε τον σωστό αριθμό γραμμάτων χρήσιμο είναι να μετρήσετε τα γράμματα που υπάρχουν στο κανονικό Scrabble. Στη συνέχεια, τυπώστε τα σε φύλλα Α4 και κολλήστε το κάθε φύλλο σε χαρτόνι, για να μην παίρνει τα γράμματα ο αέρας. Φοβερή ιδέα;

Δέστε σχοινιά σε δέντρα για να φτιάξετε ένα πρωτότυπο παιχνίδι με εμπόδια!

Δημιουργήστε για τα παιδιά μια σκηνή δράσης που θυμίζει Mission impossible! Πάρτε πολλά λεπτά σχοινιά ή πολύχρωμο νήμα και δέστε τα σε αντικριστά δέντρα ή φυτά, τα οποία να δημιουργούν έναν υποτυπώδη διάδρομο. Φροντίστε το ψηλότερο σχοινί που θα δέσετε να μην ξεπερνά κατά πολύ το ύψος των παιδιών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσουν μέσα από τα σχοινιά, ακουμπώντας τα όσο λιγότερο γίνεται!

Με μερικά μπουκάλια και έναν πλαστικό διάδρομο φτιάχνετε ένα υπαίθριο Bowling!

Θα χρειαστείτε έναν πλαστικό διάδρομο -όχι πολύ φαρδύ- στο τέλος του οποίου θα τοποθετήσετε 10 πλαστικά μπουκάλια με νερό (όπως στη φωτογραφία). Βρείτε μία μπάλα που να είναι σχετικά βαριά (π.χ. μια μικρή μπάλα volley), για να χρησιμεύσει ως μπάλα bowling. Βάλτε τα παιδιά στην σειρά και... νικητής θα είναι αυτός που θα καταφέρει να ρίξει τα περισσότερα (ή και όλα) τα μπουκάλια με ένα πέταγμα της μπάλας!

Φτιάξτε έναν μαυροπίνακα στον φράχτη του κήπου

Αφήστε τα παιδιά να ξετυλίξουν το δημιουργικό τους ταλέντο, χωρίς να ανησυχείτε ότι η σκόνη της κιμωλίας θα λερώσει το σπίτι! Για να φτιάξετε μόνοι σας έναν μαυροπίνακα θα χρειαστείτε μια μεγάλη ξύλινη επιφάνεια για βάψιμο (στο μέγεθος που προτιμάτε), ακρυλικό χρώμα της επιλογής σας (π.χ. μαύρο ή σκούρο πράσινο), λίγη σκόνη γύψου (σε αναλογία 2 κουταλιές της σούπας για 1 φλιτζάνι ακρυλικό χρώμα), βούρτσα για το βάψιμο του ξύλου και χαρτί κουζίνας. Θα χρειαστείτε, επίσης, λευκές κιμωλίες ή κιμωλίες σε διάφορα χρώματα για τα σχέδια των παιδιών!

Για την κατασκευή του, αναμείξτε την σκόνη γύψου με το ακρυλικό χρώμα, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Ξεκινήστε να βάφετε την επιφάνεια και αφού στεγνώσει «περάστε» όλη την επιφάνεια με κιμωλία. Στη συνέχεια καθαρίστε την κιμωλία με χαρτί κουζίνας και ο πίνακας είναι έτοιμος!

Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε μερικούς έτοιμους μαυροπίνακες (μικρότερων διαστάσεων, βέβαια) τους οποίος θα κρεμάσετε στον φράχτη του σπιτιού, στο ύψος των παιδιών. Δείτε πού θα βρείτε εδώ.

Ατομικές "σκηνές" κήπου

Προσφέρουν σκιά και δροσιά και είναι ιδανικές για υπαίθρια παιχνίδια εδάφους. Το μόνο που θα χρειαστείτε για να τις κατασκευάσετε είναι χούλα-χουπ, σχοινιά (για να ενώσετε τα χούλα χουπ με τα κλαδιά των δέντρων) και μεγάλα παλιά σεντόνια!

Μεγάλο επιδαπέδιο παιχνίδι

Την ιδέα την πήραμε από το blog designdazzle, το οποίο προτείνει να φτιάξουμε ένα γιγαντίαιο επιδαπέδιο παιχνίδι στην αυλή του σπιτιού, για το οποίο θα χρειαστούν λευκή αυτοκόλλητη ταινία, κιμωλία και μεγάλα ζάρια! Δείτε στη φωτογραφία πώς θα τοποθετήσετε τα τετράγωνα του παιχνιδιού (δώστε έμφαση σε αυτό της εκκίνησης και αυτό του τερματισμού) και σε κάθε ένα γράψτε μία «δοκιμασία» για τα παιδιά, την οποία θα πρέπει να εκτελούν κάθε φορά που θα οδηγούνται στο εκάστοτε τετράγωνο από το ζάρι (π.χ. κάνε μια αστεία γκριμάτσα, πες ένα τραγούδι, κάνε μία χορευτική φιγούρα).

Θα χρειαστείτε, ακόμα, μεγάλα ζάρια (μπορείτε να φτιάξετε από χαρτονένια κουτιά). Στο ένα από αυτά μπορείτε να γράψετε αριθμούς, οι οποίοι θα υποδηλώνουν πόσα τετράγωνα μπροστά μπορεί να προχωρήσει το παιδί, και στο άλλο «πράξεις», π.χ. «κάντε μια ομαδική αγκαλιά» ή «πήγαινε ένα τετράγωνο πίσω». Τέλος, κάποια τετράγωνα του παιχνιδιού μπορεί να έχουν και μικρά δωράκια (π.χ. ένα σακουλάκι με καραμέλες ή ένα καπέλο, το οποίο θα αντιστοιχεί σε ένα ξεχωριστό δώρο για όποιον το φορέσει!).

Δείτε αναλυτικότερες οδηγίες για το παιχνίδι εδώ.

Ένα καταπράσινο χωριό

Αν στον κήπο σας έχετε κάποιο μικρό μποστάνι ή κάποιο σημείο στο οποίο φυτεύετε μυρωδικά, μπορείτε ανάμεσα στις πρασινάδες να τοποθετήσετε μικρά κουκλόσπιτα (π.χ. παλιά δικά σας ή των παιδιών) και να δημιουργήσετε ένα μικρό χωριό για να παίζει το παιδί με κούκλες, αυτοκίνητα ή ό,τι άλλο θέλει. Για να το εμπλέξετε πιο πολύ στην διαδικασία της κηπουρικής, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να σας βοηθήσει τόσο στο φύτεμα όσο και στο πότισμα των φυτών!

v