Πώς να επιλέξετε οικογενειακό αυτοκίνητο

Πώς να επιλέξετε οικογενειακό αυτοκίνητο

Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που πρέπει να σκεφτεί κανείς πριν αγοράσει ένα οικογενειακό αυτοκίνητο και με τις αμέτρητες προτάσεις που υπάρχουν στο εμπόριο δεν είναι δύσκολο κανείς να «χαθεί». Καθώς η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου αποτελεί σοβαρή επένδυση που πρέπει να γίνει με σύνεση και μακροπρόθεσμο πλάνο, ετοιμάσαμε για εσάς μία λίστα με όλα αυτά που πρέπει να λάβετε υπ'όψιν πριν αγοράσετε οικογενειακό αυτοκίνητο, καθώς και πέντε προτάσεις μοντέλων που συνδυάζουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά.

Τι να προσέξετε στην αγορά οικογενειακού αυτοκινήτου:

1. Χωρητικότητα πορτ-μπαγκάζ

Τα αυτοκίνητα με μεγάλο σαλόνι συχνά δίνουν την απατηλή εντύπωση ότι είναι μεγαλύτερα από τα χάτσμπακ. Στην πραγματικότητα, όμως ενδέχεται να μην έχουν τόσο μεγάλο ή βολικό πορτ-μπαγκάζ. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να ελέγξετε αν το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου που κοιτάζετε σας βολεύει, είναι να πάρετε μαζί σας το καροτσάκι του μωρού και να δοκιμάσετε να το βάλετε μέσα.

Στην συνέχεια υπολογίστε αν υπάρχει χώρος και για ένα παρκοκρέβατο που μπορεί να χρειαστείτε στις διακοπές σας ή για ένα πορτ-μπεμπέ και πόσο χώρος απομένει για τις υπόλοιπες αποσκευές.

2. Τέσσερις πόρτες

Είναι αυτονόητο ότι το οικογενειακό αυτοκίνητο που θα επιλέξετε πρέπει να έχει τέσσερις πόρτες που ανοίγουν αρκετά καλά, ώστε να μπορείτε με άνεση να βάζετε και να βγάζετε το παιδί από το καθισματάκι του. Αν οι πόρτες αυτές είναι και συρόμενες, ακόμα καλύτερα, γιατί μπορείτε να τις ανοίγετε πιο εύκολα σας στριμωγμένους χώρους στάθμευσης.

3. Πίσω καθίσματα

Προσέξτε το αυτοκίνητο που θα επιλέξετε να έχει εσωτερικό πλάτος και μήκος. Ειδικά αν υπάρχουν δύο μικρά παιδιά και το ένα από τα δύο είναι μωρό, οπότε μπορεί να θέλει τη μαμά του δίπλα του, πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος πίσω για δύο παιδικά καθίσματα και έναν ενήλικα στη μέση. Χρειάζεται, όμως, και μήκος, προκειμένου να υπάρχει χώρος για τα πόδια ενός παιδιού, π.χ. 5 χρονών, το οποίο θα κάθεται ακόμα σε ειδικό καθισματάκι ή booster.

Πολύ βολικά είναι τα υπερυψωμένα πίσω καθίσματα, τα οποία θα δείτε συνήθως σε αυτοκίνητα τύπου MPV ή 4x4, καθώς διευκολύνουν τον γονιό να βάλει και να βγάλει το παιδί από το ειδικό καθισματάκι, ενώ προσφέρουν και στο παιδί καλύτερη θέα, με αποτέλεσμα να ζαλίζεται λιγότερο σε ένα ταξίδι.

4. Αερόσακοι που απενεργοποιούνται

Ελέγξτε αν στο αυτοκίνητο που θα επιλέξετε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τους αερόσακους, γιατί αν χρειαστεί να βάλετε ένα βρεφικό κάθισμα (που κοιτάζει την πλάτη) στην μπροστινή θέση, είναι άκρως επικίνδυνο να είναι ενεργοποιημένος ο αερόσακος. Γενικά καλό είναι να μην βάζετε ποτέ βρεφικό κάθισμα σε μπροστινή θέση, αλλά αν προκύψει η ανάγκη, φροντίστε να μην είναι ενεργός ο αερόσακος.

5. Η ευκολία του Isofix

Τα αυτοκίνητα που έχουν ενσωματωμένο σύστημα Ιsofix για παιδικό κάθισμα διευκολύνουν, επιταχύνουν την διαδικασία «δεσίματος» του καθίσματος και θεωρούνται πιο ασφαλή. Χρήσιμο είναι όταν επιλέγετε οικογενειακό αυτοκίνητο, να έχετε μαζί σας και το βρεφικό ή παιδικό καθισματάκι για να δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να το βάζετε και να το βγάζετε από τις πίσω θέσεις.

6. Ασφάλεια αυτοκινήτου

Τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα προσφέρουν ασφάλεια, ωστόσο σημαντικό είναι να εξετάσετε με προσοχή τον αριθμό των αερόσακων που διαθέτει το αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει, καθώς και την κατάταξή του στο Ευρωπαικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης νέων αυτοκινήτων Euro NCAP.

7. Αποθηκευτικοί χώροι

Σημαντικοί είναι και οι αποθηκευτικοί χώροι στο αυτοκίνητο όταν υπάρχουν παιδιά, τα οποία σε ένα ταξίδι θα χρειαστούν το ποτηράκι τους με το νερό, CD με τη μουσική τους και πιθανώς κάποιο παιχνιδάκι.

8. Αξεσουάρ φιλικά για τα παιδιά

Αυτά μπορεί να είναι παράθυρα με ενσωματωμένο φίλτρο προστασίας για τον ήλιο, για να μην «καίγονται» τα παιδιά στα ταξίδια. Καθίσματα με σκουρόχρωμο ύφασμα και ακόμα καλύτερα δέρμα, ώστε να καθαρίζεται εύκολα από όλα αυτά που αναπόφευκτα θα ρίξουν πάνω του τα παιδιά. Ενσωματωμένες οθόνες με DVD player για να κρατούν τα παιδιά απασχολημένα στα μεγάλα ταξίδια. Περισσότερες από μία πρίζες, ώστε να μπορείτε να φορτίζετε ταυτόχρονα κινητά, tablet, κονσόλες παιχνιδιών ή φορητά DVD players.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το οικογενειακό αυτοκίνητό σας θα πρέπει να διαθέτει ηλεκτρικά παράθυρα και πόρτες ασφαλείας που κλειδώνουν από την θέση του οδηγού, γιατί κάθε παιδί που μεγαλώνει θα επιχειρήσει κάποια στιγμή να ανοίξει πόρτες και παράθυρα.

Αυτά τα είδατε;

Στην αγορά κυκλοφορεί πληθώρα αξιόλογων οικογενειακών αυτοκινήτων, ικανών να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη και, φυσικά, να ανταποκριθούν σε κάθε βαλάντιο. Καθώς, όμως, οι εποχές είναι δύσκολες και τόσο το κόστος του ίδιου του αυτοκινήτου όσο και η κατανάλωσή του απασχολούν την πλειοψηφία των αγοραστών, δείτε κάποια μοντέλα που θεωρούνται και ευρύχωρα και οικονομικά:

Skoda Rapid Spaceback 1.6 TDI

Το Rapid Spaceback συνδυάζει ιδανικά χώρους, ποιότητα και οικονομία, αφού η έκδοση των 1.600 κυβικών έχει μέσα κατανάλωση 4,4 lt/100km). Τιμή βασικής έκδοσης από 14.490 €. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Peugeot 308 1.6 e-HDI

Η έκδοση 1.6 e-HDI, με τους 116 ίππους, καύσιμο πετρελαίου και μέση κατανάλωση μόλις 3,8 lt/100km, συνδυάζει χώρους και οικονομία. Τιμή βασικής έκδοσης από 17.140 €. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Renault Captur 1.5 dCi

Ένα αστικό crossover με χώρους για την οικογένεια και μικρό κόστος αγοράς και χρήσης. Ο κινητήρας των 1.461 κυβικών προσφέρει μέση κατανάλωση 3,6 lt / 100 km. Τιμή βασικής έκδοσης από 16.400 €. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Huyndai i30 1.4

Ειδικά η έκδοση 1,4 λίτρων, με καύσιμο πετρελαίου (90 ίπποι) αποτελεί εξαιρετικό συνδυασμό ποιότητας, ευρυχωρίας, ασφάλειας και οικονομίας (μέση κατανάλωση 4,1 lt/100 km). Τιμή βασικής έκδοσης από 15.650 €. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Kia Ceed 1.6 CDTi

Ιδανικό για ταξίδια, αφού διαθέτει έναν από τους πιο δυνατούς diesel κινητήρες στα 1.600 κυβικά, αλλά και από τους πιο οικονομικούς με μικτή κατανάλωση 3,7 lt/ 100 km. Προτιμήστε το αν αναζητάτε ένα μικρό οικογενειακό αυτοκίνητο. Τιμή βασικής έκδοσης από 14.350 €. Μάθετε περισσότερα εδώ.

v