Τι μαξιλάρι να επιλέξετε για το παιδί

Τι μαξιλάρι να επιλέξετε για το παιδί

Όταν παίρνετε το μωρό στο σπίτι από το μαιευτήριο, μαζί με όλες τις άλλες ανησυχίες, έχετε και το πώς πρέπει να κοιμάται. Ποια είναι η κατάλληλη στάση και σε ποια ηλικία μπορείτε να του βάλετε μαξιλάρι; Τι μέγεθος πρέπει να έχει αυτό και πότε θα χρησιμοποιεί ένα μαξιλάρι όμοιο με τα δικά σας; Ο χειρουργός ορθοπεδικός κ. Αντώνιος Αγγουλές εξηγεί ποιο είναι το κατάλληλο μαξιλάρι ανά ηλικία, για να στηρίζεται σωστά το κεφάλι και η σπονδυλική στήλη του παιδιού.

Πότε χρειάζεται το παιδί μαξιλάρι

"Τα παιδιά καλό είναι να ξεκινούν να χρησιμοποιούν μαξιλάρι μετά την ηλικία των 2 ετών, γιατί τότε αποκτούν τον έλεγχο του κεφαλιού και μπορούν να γυρίζουν από τη μία θέση στην άλλη" αναφέρει ο κ. Αγγουλές. Μερικοί από τους λόγους που θα πρέπει να αποφεύγεται να χρησιμοποιείται μαξιλάρι σε παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι:

• Τους πρώτους 3- 4 μήνες ζωής τα βρέφη κοιμούνται αρκετές ώρες και εξαιτίας αυτού δεν έχουν καλό έλεγχο του κορμού και της κεφαλής, με αποτέλεσμα με το μαξιλάρι να κοιμούνται σε κακή στάση και να επηρεάζεται μεταξύ άλλων και η ανάπτυξή τους.
• Μπορεί να αποφραχτεί η μύτη και το στόμα τους και να πεθάνουν από ασφυξία ειδικά όταν κοιμούνται σε βρεφικό κρεβατάκι. Έρευνες έδειξαν ότι η χρήση μαξιλαριού αυξάνει το κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).
• Η σπονδυλική στήλη τους δεν έχει αναπτυχθεί καλά και μπορεί να προκληθούν προβλήματα.

Συνήθως το παιδί ξεκινά να χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο παιδικό μαξιλάρι όταν «αποχωριστεί» την κούνια και αρχίσει να κοιμάται σε κανονικό κρεβάτι. "Μέχρι εκείνη την στιγμή, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια πετσέτα κάτω από το κεφάλι του μωρού, η οποία θα χρησιμεύει και για λόγους υγιεινής" προσθέτει ο κ. Αγγουλές.

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο μαξιλάρι

1. Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε ένα μαξιλάρι χωρίς αλλεργιογόνα από 100% βαμβάκι. Καλό είναι να αποφύγετε μαξιλάρια που αποτελούνται από φτερά ή πούπουλα, γιατί είναι επικίνδυνα μεταξύ άλλων και για αλλεργίες.

2. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το μέγεθος του μαξιλαριού που θα επιλέξετε για τα παιδιά σας. Δεν θα πρέπει να είναι στο ίδιο μέγεθος με αυτό των ενηλίκων. Ένα «καλό» παιδικό μαξιλάρι κυμαίνεται μεταξύ 30- 40 εκατοστών μήκος και πάχος στα 5-7 εκατοστά. Σε περίπτωση που επιλέξετε κάποιο μεγαλύτερο μέγεθος θα είναι επικίνδυνο να προκαλέσει ασφυξία στα παιδιά.

3. Τα ανατομικά μαξιλάρια καλό είναι να χρησιμοποιούνται σε παιδιά άνω των 5 ετών. Επιλέγετε ένα με κυματιστό σχήμα, αντίστοιχο της καμπύλης-λόρδωσης του αυχένα από αφρό (foam). Το συγκεκριμένο υλικό παίρνει το σχήμα της περιοχής, με την οποία έρχεται σε επαφή. H σπονδυλική του στήλη και ιδιαίτερα ο αυχένας του παιδιού θα έχει αρχίσει στην ηλικία αυτή να αναπτύσσει το φυσιολογικό της κοίλωμα-λόρδωση και θα χρειάζεται ένα μαξιλάρι, το οποίο να βοηθάει στην διατήρησή του.

4. Σημαντικό είναι και το στρώμα, το οποίο σε συνδυασμό με το μαξιλάρι προσφέρουν στο παιδί έναν άνετο και ασφαλή ύπνο. Είναι καλό το στρώμα να είναι ημίσκληρο.

Σε κάθε περίπτωση πριν προβείτε στην αγορά μαξιλαριού θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο, ο οποίος θα σας ενημερώσει για το ιδανικά μαξιλάρι για το δικό σας παιδί.

v