Unicef: Καμπάνια ενημέρωσης για τον μητρικό θηλασμό

Unicef: Καμπάνια ενημέρωσης για τον μητρικό θηλασμό

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2014, 1 έως 7 Νοεμβρίου, εορτάζεται κάτω από το σύνθημα «Μητρικός Θηλασμός: Επένδυση για μια ζωή!», που υπογραμμίζει την εξαιρετικά σημαντική σύνδεση μεταξύ του μητρικού θηλασμού και της επίτευξης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (ΑΣΧ).

Η UNICEF Ελλάδος ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε κλινικές, νοσοκομεία, φορείς και υπεύθυνους υγείας, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να πολλαπλασιάσουν τις δράσεις για την ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων υποψήφιων γονέων.

Το καλύτερο δώρο για το ξεκίνημα της ζωής ενός παιδιού είναι ο μητρικός θηλασμός, ένας από τους απλούστερους, εξυπνότερους και πιο οικονομικούς τρόπους που διαθέτουμε, για να μεγαλώσουμε υγιέστερα παιδιά, να δημιουργήσουμε ισχυρότερους οικογενειακούς δεσμούς και να ενισχύσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η σύνδεση του μητρικού θηλασμού με τους Αναπτυξιακούς Στόχους είναι ιδιαίτερα εμφανής στην προσπάθεια επίτευξης του 4ου Στόχου για τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Από το 1990, ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών, που πεθαίνουν από αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, έχει μειωθεί δραματικά κατά 47%. Ωστόσο, 6,3 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο και πάνω από το 40% από αυτά είναι νεογέννητα.

Ο άμεσος θηλασμός μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση μπορεί να αποτρέψει έναν στους πέντε θανάτους βρεφών. Αυτό μεταφράζεται σε 500.000 παιδικούς θανάτους κάθε χρόνο ή σε περισσότερους από 1.500 κάθε μέρα.

Ο μητρικός θηλασμός δεν βοηθάει απλώς τα παιδιά να επιβιώσουν, τα βοηθάει να αναπτυχθούν με εφόδια που θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καλής διατροφής, καθώς, όχι μόνο περιορίζει τον κίνδυνο υποσιτισμού στην πρώιμη παιδική ηλικία, αλλά και τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή.

Στηρίζοντας τη διατροφή και ενισχύοντας τον δεσμό μητέρας-παιδιού, ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παιδικής καχεξίας, μια τραγωδία παγκόσμιας έκτασης που πλήττει εκατομμύρια παιδιά, υπονομεύοντας όχι μόνο τη σωματική και νοητική τους ανάπτυξη, αλλά και την υγεία των μελλοντικών κοινωνιών.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι λιγότερα από τα μισά νεογέννητα του κόσμου ευεργετούνται από τον μητρικό θηλασμό. Ακόμα λιγότερα βρέφη τρέφονται αποκλειστικά μέσω θηλασμού τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Για να αλλάξει αυτή η τάση, θα πρέπει να αλλάξουν κοινωνικές συνήθειες και να ενθαρρυνθούν ακόμα περισσότερες γυναίκες να θηλάζουν τα μωρά τους.

H δυναμική υποστήριξης του μητρικού θηλασμού σε παγκόσμιο επίπεδο μεγεθύνεται μέσα από τις τεράστιες διεθνείς εκστρατείες για την προώθησή του όπως: η πρωτοβουλία Η Ανανέωση μιας Υπόσχεσης, για τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας από αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί και το Κίνημα για την Αναβάθμιση της Διατροφής (Scaling Up Nutrition Movement) για τη μείωση της παιδικής καχεξίας. Το τελευταίο Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τα Νεογέννητα περιλαμβάνει την παροχή αυξημένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον μητρικό θηλασμό και την υποστήριξή του ως ενός ζωτικού τμήματος των κοινοτικών προγραμμάτων περίθαλψης μητέρας και νεογέννητου.

Περισσότερα για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της UNICEF

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v