Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πόνος στην κοιλιά, έμετοι, διάρροιες και πυρετός.... Το παιδί σας μάλλον έχει γαστρεντερίτιδα, μια πάθηση του γαστρεντερολογικού συστήματος. Σύμφωνα με τους γιατρούς αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή ίωση μετά το κοινό κρυολόγημα, επειδή μεταδίδεται πολύ εύκολα. Ποια συμπτώματα, όμως πρέπει να σας ανησυχήσουν και πώς θα την αντιμετωπίσετε; Ο παιδίατρος κ. Διονύσιος Παπαδάτος εξηγεί.

Ποια είναι τα αίτια της γαστρεντερίτιδας

«Η γαστρεντερίτιδα στα παιδιά μπορεί να προκληθεί από ιό, αλλά και από μικρόβια όπως σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο, καθώς και από παράσιτα όπως η αμοιβάδα» αναφέρει ο κ. Παπαδάτος. «Κάποιες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας προέρχονται και από τροφική δηλητηρίαση» συμπληρώνει.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τον γιατρό τα κύρια συμπτώματα είναι:

- Πόνος στην κοιλιά υπό την μορφή κολικού που απαλύνεται μετά την διάρροια.

- Διάρροια. Συχνές και αραιές κενώσεις. Μερικές φορές μπορεί να δείτε αίμα ή βλέννα στα κόπρανα.

-Επαναλαμβανόμενοι έμετοι. Συνήθως στην αρχή της γαστρεντερίτιδας και μετά από λίγες ώρες υποχωρούν.

- Πυρετός. Μπορεί να μην εμφανιστεί σε όλες τις περιπτώσεις.

Τις περισσότερες φορές η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι 3 με 4 ημέρες, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο. Η διάρροια συχνά διαρκεί μέχρι και 7 ημέρες.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος στη γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση που μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στο νοσοκομείο.

Σημάδια αφυδάτωσης

• Στεγνά χείλη και γλώσσα
• Ωχρό δέρμα
• Μειωμένη ενεργητικότητα
• Υπνηλία
• Μειωμένη ούρηση

Εκτός από την αφυδάτωση υπάρχουν και κάποιες άλλες ενδείξεις που χρήζουν παρακολούθηση από παιδίατρο, όπως η παρουσία βλέννας ή αίματος στα κόπρανα, οι ακατάσχετοι έμετοι, το έντονο κοιλιακό άλγος και σοβαρό επεισόδιο διάρροιας. «Εάν τα συμπτώματα δεν αρχίσουν να μειώνονται μετά το πρώτο 24ωρο καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό» υπογραμμίζει ο κ . Παπαδάτος.

Πώς αντιμετωπίζετε η γαστρεντερίτιδα

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η γαστρεντερίτιδα είναι απαραίτητη η λήψη υγρών για την αποφυγή της αφυδάτωσης. «Μετά τον εμετό δεν χορηγούμε τίποτα από το στόμα για 1-1,5 ώρα για να ηρεμήσει το στομάχι του παιδιού και κατόπιν, δίνουμε κάθε 5-10 λεπτά 2-3 γουλιές νερό. Αν κρατά τα υγρά που του δίνουμε και δεν κάνει εμετό, αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα νερού και αργότερα μπορούμε να του δώσουμε τσάι ή χαμομήλι. Είναι πολύ σημαντικό να αναπληρωθούν τα υγρά που χάνονται» τονίζει ο κ. Παπαδάτος.

Περιστασιακά κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο προκειμένου να γίνει ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.
«Μαζί με τα υγρά μπορούμε να δίνουμε και ηλεκτρολύτες σε μορφή διαλυόμενης σκόνης προς αναπλήρωση αυτών που χάνονται με τους εμέτους και τις διάρροιες» προσθέτει ο κ. Παπαδάτος.

Όσον αφορά το φαγητό είναι δευτερεύουσας σημασίας και θα πρέπει να προτιμάτε τις στέρεες τροφές, όπως κοτόπουλο, μοσχάρι, μπιφτέκια, μακαρόνια και ρύζι χωρίς σάλτσες και καρυκεύματα. Από φρούτα μπορείτε να του δώσετε μπανάνα και μήλο και σε καμία περίπτωση χυμό.

Σε περίπτωση πυρετού συνιστάται η λήψη αντιπυρετικών, κομπρέσες και χλιαρό μπάνιο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πώς μπορείτε να την προλάβετε

Εάν η γαστρεντερίτιδα προέρχεται από ιό δεν μπορεί το παιδί να προφυλαχθεί από το να κολλήσει. Μπορείτε, όμως να το προφυλάξετε εσείς με ένα πρόγραμμα καθημερινής υγιεινής που περιλαμβάνει συχνό πλύσιμο των χεριών, των φρούτων και των λαχανικών, καλό ψήσιμο των κρεάτων και αποφυγή κατανάλωσης φαγητού «απ' έξω».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v