Πώς να προστατευτείτε από το κρυολόγημα

Πώς να προστατευτείτε από το κρυολόγημα

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες ο μέσος ενήλικας προσβάλλεται δύο φορές τον χρόνο από το κοινό κρυολόγημα. Η περίοδος που διανύουμε, μάλιστα, προσφέρεται ιδανικά όχι μόνο για να κρυώσουμε επειδή δεν ντυθήκαμε σωστά, αλλά και για να κολλήσουμε γρίπη. Ειδικά όταν όλοι γύρω μας βήχουν και φτερνίζονται.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είτε πρόκειται για απλό κρυολόγημα είτε για γρίπη, τα συμπτώματα μας ταλαιπωρούν για τρεις ή τέσσερις ημέρες, χωρίς να περιλαμβάνουν σοβαρότερες επιπλοκές, πέρα από πυρετό, πόνους στα κόκκαλα και το σώμα, ατονία, ή και βήχα, καταρροή κ.λ.π. Δεν παύουν όμως οι ημέρες αυτές να μας εξαντλούν, αναγκάζοντάς μας να απέχουμε από τις υποχρεώσεις μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε το κρύωμα;

Σύμφωνα με τον κ. Ευστάθιο Σκληρό, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας -από τις οποίες χαρακτηρίζεται το φθινόπωρο- που ευθύνονται για την εμφάνιση μιας ίωσης, καθώς και η αυξημένη υγρασία.

Συνεπώς, ένα πρώτο μέτρο προστασίας κατά του κρυολογήματος που μπορούμε να πάρουμε είναι να ντυνόμαστε «σωστά» και όχι απαραίτητα ζεστά –δεν χρειάζεται δηλαδή να ιδρώνουμε. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον με έντονη υγρασία.

Η ειδική παθολόγος κ. Αναστασία Μοσχοβάκη, συμπληρώνει πως καθώς οι ιοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του βήχα και του φταρνίσματος, αλλά και μέσω κοινής χρήσης μολυσμένων αντικειμένων.

Yπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής που δεν πρέπει ποτέ να αμελούμε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας: Να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, να μην αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας, να αποφεύγουμε τους συνωστισμένους χώρους και να αερίζουμε τακτικά τους χώρους όπου βρισκόμαστε.

Ένα ακόμα σημαντικό μέτρο προστασίας κατά του κρυολογήματος είναι φυσικά και οι σωστές καθημερινές συνήθειες που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με την κ. Μοσχοβάκη, «διατροφή πλούσια σε φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άσκηση, αποφυγή παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, επαρκής ύπνος, αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων και αποφυγή άσκοπης λήψης φαρμάκων» είναι κάποιες από τις πολύτιμες αυτές συνήθειες.

Τέλος, η γιατρός τονίζει να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση φαρμάκων, είτε πριν είτε κατά την διάρκεια του κρυολογήματος ενώ προσθέτει ότι η κατάχρηση ή η χρήση λάθος φαρμάκων, ιδιαίτερα αντιβιοτικών, μπορεί να δημιουργήσει στον οργανισμό μας ανθεκτικά μικρόβια που ενδέχεται να προκαλέσουν επικίνδυνες λοιμώξεις. Το ίδιο ισχύει και για την κατάχρηση αποσυμφορητικών, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φαρμακευτική ρινίτιδα ή και την υπερβολική λήψη αντιβηχικών.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας, που πάσχουν από καρδιοπνευμονικές παθήσεις, διαβητικοί, νεφροπαθείς, παιδιά και έφηβοι που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη, άτομα που πάσχουν από νοσήματα αίματος ή ηπατικές παθήσεις, αλλά και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, αλλά και τα μωρά, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς αυτοί που πρέπει να προφυλάσσονται περισσότερο από ιούς και κρυολογήματα.

Ωστόσο, η κ. Μοσχοβάκη συμβουλεύει να πραγματοποιούν όλοι την καθιερωμένη ιατρική παθολογική εξέταση που θα επιβεβαιώσει ότι το άτομο δεν ανήκει σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου. Μετά από μία τέτοια εξέταση, μάλιστα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει είτε βιταμίνες είτε κάποιο ενισχυτικό εμβόλιο τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει ένα κρυολόγημα.

Κι αν τελικά κολλήσετε…

-Πίνετε πολλά υγρά (νερό ή φρέσκους χυμούς), αποφεύγοντας την καφεΐνη.

-Χρησιμοποιήστε αλατούχο διάλυμα (αλατόνερο) σε μορφή ρινικών σταγόνων για να βοηθήσετε στην χαλάρωση της βλέννας στη μύτη σας.

-Κάντε εισπνοές ατμού που μπορεί να βοηθήσουν στη ρινική συμφόρηση και στην ανακούφιση του βήχα.

-Αν δεν δείτε βελτίωση με τα παραπάνω απευθυνθείτε στον φαρμακοποιό σας για την χορήγηση κάποιου σκευάσματος που θα ανακουφίσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

v