Πώς η ανεργία μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας

Πώς η ανεργία μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας

Η ανεργία είναι πλέον μια πολύ συνηθισμένη και δύσκολη κατάσταση που βιώνουν πολλά ζευγάρια τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αλλά και σε όλον τον κόσμο. Η επίδραση που μπορεί να έχει στις ερωτικές και συναισθηματικές σχέσεις η ανεργία είναι καταλυτική, αφού πολλά ζευγάρια εξαιτίας αυτής της κατάστασης μπορεί να φθάσουν είτε να συγκρούονται καθημερινά είτε ακόμα και να χωρίσουν. Λόγω έλλειψης χρημάτων, η ικανοποίηση και η προσωπική αξία του ατόμου που βρίσκεται σε κατάσταση ανεργίας περιορίζεται, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ψυχική του αλλά και πολύ συχνά και η σωματική του υγεία.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η μείωση δηλαδή του οικογενειακού εισοδήματος εξαιτίας του ενός από τους δύο που έμεινε άνεργος, οι δυσκολίες που προκύπτουν επιφέρουν άγχος, κατάθλιψη, δυσφορία. Ο σύντροφος που έμεινε άνεργος προσπαθεί διαρκώς μέσα σε κατάσταση απογοήτευσης και άγχους να βρει μια νέα δουλειά και όσο αυτό δεν προκύπτει, αργεί πολύ να ξεπεράσει την κατάσταση στην οποία εντελώς ξαφνικά βρέθηκε και να μπορέσει να ισορροπήσει στα νέα δεδομένα.

Τα χαρακτηριστικά του άνεργου ατόμου είναι η ταπείνωση και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, με συνέπεια να κλείνεται στον εαυτό του, να μη συναναστρέφεται άλλα άτομα ή να γίνεται δύσκολος, εριστικός, επικριτικός με τους άλλους.

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς, όταν βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση, είτε άντρας είναι είτε γυναίκα, είναι να ηρεμήσει κατ'αρχάς και να συνειδητοποιήσει ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με ανάλογες καταστάσεις και κυρίως να μη χάνει την αυτοεκτίμησή του. Σίγουρα η βοήθεια του συντρόφου του είναι πολύτιμη, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό, και η στήριξη απαραίτητη. Σημαντικό είναι ο άνεργος να μην παραιτηθεί.

Μην ενοχλείστε λοιπόν -αν είστε άνεργος/η- όταν ο σύντροφός σας σάς παροτρύνει ή προσπαθεί να σας βοηθήσει στις προσπάθειές σας για ανεύρεση δουλειάς, όπως επίσης μην έχετε πρόβλημα να το συζητήσετε με τα παιδιά. Είναι προτιμότερο γι'αυτά να τους εξηγήσετε ότι είναι κάτι που συμβαίνει και ότι προσπαθείτε να το διορθώσετε όταν βλέπουν τις προσπάθειές σας, παρά να τους το κρύβετε. Τα παιδιά αισθάνονται περισσότερο ασφαλή όταν γνωρίζουν τι ακριβώς κάνετε και γιατί το κάνετε, παρά όταν βλέπουν έναν γονέα απογοητευμένο και θλιμμένο, χωρίς να γνωρίζουν τι του συμβαίνει.

Όσον αφορά τη σχέση σας, προσπαθήστε να τη βοηθήσετε όσο μπορείτε. Εάν ο σύντροφός σας εξακολουθεί να εργάζεται ενώ εσείς όχι, σκεφτείτε ότι μπορεί να έχει κι εκείνος πολύ άγχος, δεδομένου ότι τώρα μόνο αυτός έχει κάποιο εισόδημα και μη ξεσπάτε πάνω του την απογοήτευσή σας. Μιλήστε μαζί, προσπαθήστε όσο μπορείτε να κάνετε ό,τι κάνατε όταν εργαζόσαστε και οι δύο, μην απορρίπτετε μια έξοδο, ένα βράδυ με φίλους ή μια βόλτα με τα παιδιά, μην αλλάζετε την καθημερινότητά σας.

Αν ο καιρός περνάει και εσείς εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα, σκεφτείτε πολύ απλά και πάρτε το απόφαση, ότι το να βρεις μια καλή δουλειά στις μέρες μας είναι κάτι πολύ δύσκολο, οπότε αντιμετωπίστε το ήρεμα και μην απομονωθείτε πιο πολύ από το σύντροφό σας. Αν πηγαίνετε, για παράδειγμα, σε συνεντεύξεις και λαμβάνετε αρνητικές απαντήσεις, μοιραστείτε το με το σύντροφό σας. Αν σας αγαπάει θα σας στηρίξει και θα το θεωρήσετε και οι δύο μαζί, σαν κάτι παροδικό, που κάποια στιγμή θα διορθωθεί. Οι σχέσεις των ζευγαριών αντέχουν στα δύσκολα όταν έχουν στέρεες βάσεις και η ειλικρίνεια των σκέψεων, καθώς η αλληλοϋποστήριξη, είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα δέσουν το ζευγάρι ακόμα περισσότερο σ'αυτήν τη δύσκολη στιγμή της κοινής τους ζωής.

Φυσικά το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης είναι κάτι που κάθε τόσο θα δημιουργεί συγκρούσεις και εντάσεις λόγω του μειωμένου κοινού εισοδήματος, καθώς οι υποχρεώσεις θα μεγαλώνουν και δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως πριν. Σ'αυτήν την περίπτωση λειτουργήστε και πάλι συντροφικά, θυμηθείτε ότι ίσως έχετε ξαναζήσει άλλου είδους δυσκολίες και τις ξεπεράσατε μαζί, συζητήστε τις προτεραιότητές σας με ηρεμία και τα προβλήματα άμεσης λύσης και θα διαπιστώσετε ότι θα αισθάνεστε και οι δύο καλύτερα και πιο άνετα μεταξύ σας.

Ο δοκιμαζόμενος σ'αυτήν τη μεγάλη δυσκολία άνθρωπος, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κρατηθεί νηφάλιος, να περιορίσει το άγχος και τους φόβους του, προσπαθώντας μόνος, αλλά και με τη συνδρομή του συντρόφου του. Η ανεργία είναι γνωστό ότι έχει συνέπειες σε όλες τις σχέσεις ζευγαριών και σε όλες τις οικογένειες και όσο πιο δυναμικά το αντιμετωπίσετε, τόσο καλύτερα και για τους δυο σας. Συνειδητοποιήστε το και στηρίξτε το σύντροφό σας, χωρίς να πιέζετε ή να αποδοκιμάζετε. Τέλος, υπενθυμίστε του ότι είναι σημαντικός για εσάς όσο ήταν και πριν, ότι αξίζει και ότι σίγουρα θα μπορέσει και πάλι να τα καταφέρει με τον καλύτερο τρόπο.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

v