Κυτταρίτιδα: Όσα πρέπει να ξέρετε και πώς να απαλλαγείτε

Κυτταρίτιδα: Όσα πρέπει να ξέρετε και πώς να απαλλαγείτε

Το καλοκαίρι αργεί, όμως η διαδικασία εξάλειψης της κυτταρίτιδας είναι χρονοβόρα. Επομένως, αν αρχίσετε να τρέφεστε σωστά και να γυμνάζεστε τώρα, μέχρι τον Ιούνιο θα έχετε καταφέρει να απαλλαγείτε. Το αιώνιο πρόβλημα του μεγαλύτερου ποσοστού των γυναικών έχει λύση! Διαβάστε τι είναι η κυτταρίτιδα, γιατί εμφανίζεται και πώς μπορείτε να την εξαφανίσετε.

Τι είναι;

Η κυτταρίτιδα είναι αλλοίωση του υποδερμικού ιστού. Χαρακτηρίζεται από την τοπική αύξηση λίπους, τη συσσώρευση υγρών και την παρεμπόδιση της φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητα του και το δέρμα παρουσιάζει εικόνα που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.

Ποιες οι αιτίες εμφάνισης;

Πλήθος παραγόντων συνεργάζονται για να δημιουργήσουν το αποτέλεσμα της όψης φλοιού πορτοκαλιού. Μερικοί από τους λόγους που ταλαιπωρήστε από την κυτταρίτιδα είναι: 

  • Κληρονομικότητα: Η κακή φλεβική κυκλοφορία θεωρείται από τους ερευνητές (και) κληρονομική. Μην σπεύσετε να κατηγορήσετε τη μητέρα σας, όμως -πρόκειται για μόλις έναν από τους πολλούς παράγοντες που προκαλούν κυτταρίτιδα. 
  • Κακές συνήθειες: Η καθιστική ζωή αλλά και η πολύωρη ορθοστασία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κακή διατροφή είναι οι βασικότεροι παράγοντες δημιουργίας της κυτταρίτιδας. 
  • Παχυσαρκία: Ευνοεί την εγκατάσταση λιπωδών μαζών, ενώ ταυτόχρονα, το επιπλέον βάρος επιβαρύνει τη φλεβική και λεμφική κυκλοφορία.
  • Οιστρογόνα: Το φαινόμενο της κυτταρίτιδας αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες ακριβώς γιατί οφείλεται στις θηλυκές ορμόνες -τα οιστρογόνα. 

Τι μπορείτε να κάνετε

Βελτιώστε τη διατροφή σας 

Περιορίστε οπωσδήποτε: το αλάτι και τις τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τις  χημικά κατεργασμένες τροφές που περιέχουν πολλά συντηρητικά  και το junk food. Γενικά οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά ευθύνονται για την δημιουργία και την αύξηση της κυτταρίτιδας, αφού μεταβολίζονται αργά και τείνουν να δημιουργούν συσσώρευση λίπους στην πολύπαθη περιοχή των μηρών και των γλουτών.

Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά -έχουν αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσια σε βιταμίνες και υδατάνθρακες.

Το νερό είναι πολύτιμος σύμμαχος στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, αφού βοηθά τη διαδικασία διάσπασης του λίπους και της αποβολής των τοξινών από τον οργανισμό. 

Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Η άσκηση θα βελτιώσει το μυϊκό σας τόνο και θα επαναφέρει τη χαμένη ελαστικότητα των ιστών σας. Ταυτόχρονα, επειδή η γυμναστική αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου, θα επιταχύνει τη μεταβολική σας δραστηριότητα και θα βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών. 

Η αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης και διάρκειας άνω της μισής ώρας την ημέρα θα κάνει θαύματα: κάντε διάδρομο, πηγαίνετε για τρέξιμο ή περπάτημα, γραφτείτε σε ένα κολυμβητήριο.

Περιορίστε το κάπνισμα και το αλκοολ 

Το κάπνισμα δημιουργεί αγγειακά προβλήματα και το αλκοόλ επιβαρύνει την ηπατική λειτουργία. Και οι δύο αυτές ιδιότητες συνηγορούν στην επιβάρυνση του μεταβολισμού και, κατά συνέπεια, στην αύξηση της κυτταρίτιδας.

v