Πώς να μάθετε στην κόρη σας να αγαπά το σώμα της

Πώς να μάθετε στην κόρη σας να αγαπά το σώμα της

Σπάνια ένα κορίτσι κοιτάζεται με αυταρέσκεια στον καθρέφτη -συνήθως τα μικρά της ψεγάδια, φαντάζουν τεράστια και σημαντικά. Τα κορίτσια που στερούνται αυτοπεποίθησης, μεγαλώνουν και γίνονται γυναίκες ανασφαλείς που αντιπαθούν την εικόνα τους. Ανάμεσα στα μυριάδες καθήκοντα που έχει μια μαμά απέναντι στην κόρη της, βρίσκεται και το καθήκον της να της διδάξει να αγαπά το σώμα της. Η Αμερικανίδα blogger Lynn Morrison, μητέρα δύο κοριτσιών, γράφει για το πώς άθελά της περνάει στην κόρη της τα λάθος μηνύματα. Διαβάστε την αυτοκριτική μιας μαμάς, αλλά και μερικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να διδάξετε στο κοριτσάκι σας ότι είναι τέλειο όπως ακριβώς είναι!

"Πώς, άθελά μου, μαθαίνω στην κόρη μου να μισεί το σώμα της"

«Μαμά, έλα γρήγορα!», άκουσα την 5,5 ετών κόρη μου να με φωνάζει από το μπάνιο του επάνω ορόφου. Έτρεξα σαν τον άνεμο, πιστεύοντας ότι θα τη βρω μισοβυθισμένη στην μπανιέρα. Μπήκα μέσα και την είδα ανεβασμένη στο σκαμνάκι της, με κατεβασμένο το εσώρουχό της, να κοιτάζεται στον καθρέφτη.

«Το κατέβασα για να δω όλο μου το σώμα!», μου εξήγησε όσο στρεφόταν πότε απ’ τη μία και πότε απ’ την άλλη, κοιτάζοντας την αντανάκλασή της εκστατικά. Κοίταξε το μπράτσο της και σχολίασε περήφανη: «Είμαι πολύ δυνατή!»

Στα μάτια μου ήταν τέλεια. Ήταν τέλεια και στα δικά της μάτια όμως!

Ωστόσο, ξέρω ότι κάποια μέρα, κάποιος θα της πει ότι δεν είναι. Κι όσο το σκέφτομαι, θυμώνω. Θυμώνω, οργίζομαι, γίνομαι έξαλλη. Κάποιος βλάκας κάποτε θα εμφανιστεί και θα πει στην κόρη μου ότι τα πόδια της είναι παχουλά ή ότι η μύτη της είναι στραβή, όπως του πατέρα της. Θα κοιτάξει τα αδύνατα μπράτσα της και θα της πει «Φάει κάτι». Κάποιος κάποτε θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που η κόρη μου βλέπει τον εαυτό της.

Όσο κοιτάζεται αυτάρεσκα μπροστά στον καθρέφτη το μυαλό μου δεν σταματάει να δουλεύει; Ποιος θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος που θα την πληγώσει; Οι φίλες είναι πολύ μικρές για τέτοιου τύπου σχόλια. Οι έρωτες ανήκουν στο μακρινό μέλλον και τα προγράμματα που της επιτρέπουμε να παρακολουθεί στην τηλεόραση δεν περνούν τέτοιου είδους μηνύματα. 

Πλησίασα την υπέροχη κόρη μου και την αγκάλιασα. «Κοίταξέ μας, μαμά» μου είπε. Σήκωσα το κεφάλι μου και κοίταξα τον καθρέφτη. Μερικές γκρίζες τρίχες πετάγονταν, κι έτσι τις έκρυψα με τα δάχτυλά μου συννεφιασμένη. Κοίταξα τις ρυτίδες στο μέτωπό μου και, με την παλάμη μου, τέντωσα το δέρμα μου για να εξαφανιστούν. Κοιτάζοντας την γερασμένη εικόνα μου, πρόσεξα την κόρη μου: Στεκόταν δίπλα μου και αντέγραφε τις κινήσεις μου. Με κοίταξε και είπε «Μαμά, είσαι πολύ όμορφη!» 

Όπως φαίνεται εγώ είμαι εκείνος ο βλάκας… Εγώ είμαι ο άνθρωπος που της μαθαίνει να ενδιαφέρεται για τη γνώμη του κόσμου.

Μου λέει «Βάλε το μαύρο παντελόνι! Είναι πολύ ωραίο!» κι εγώ της απαντάω ότι έχω παχύνει πολύ και δεν μου πάει καθόλου πια.

Μου λέει, «Έλα να σε βγάλω μια φωτογραφία!» και γκρινιάζω για τις σακούλες κάτω απ’ τα μάτια μου και τα περιττά κιλά μου.

Μου λέει «Μαμά, είσαι πολύ όμορφη!» κι εγώ αντί να την ευχαριστήσω, της απαντώ «Όχι, δεν είμαι» και της δείχνω όλα μου τα ψεγάδια ένα-ένα.

Εγώ είμαι αυτή που την μυεί στα ανορεξικά πρότυπα των περιοδικών. Εγώ της επισημαίνω με κάθε τρόπο, πόσο δεν μου αρέσει ο εαυτός μου!

«Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω σαν εσένα!»

Το κοριτσάκι μου, δεν βλέπει ό,τι βλέπω: μια γυναίκα μεσήλικη, κουρασμένη, που δεν αγαπά το σώμα και το πρόσωπό της. Θέλει να μοιάσει στην δυναμική Θεά που βλέπει –σ’ αυτήn που την προστατεύει, την κρατάει στην αγκαλιά της και της δίνει απλόχερα την αγάπη της.

Έδιωξα τις αρνητικές σκέψεις απ’ το μυαλό μου. Δεν θα γίνω εγώ αυτή που θα συντρίψει την αυτοεκτίμησή της. Δεν θα της μεταφέρω τις χιλιάδες ανασφάλειες που με τυραννούν.

Από αύριο, θα αλλάξω. Θα σταματήσω να είμαι η θλιβερή γυναίκα που αντιπαθεί την εικόνα της. Από αύριο θα της λέω συχνά ότι είμαστε και οι δύο πολύ όμορφες. Και κάποια μέρα, έπειτα από χρόνια, κάποιος θα της πει ότι δεν είναι τέλεια. Αυτός ο "κάποιος", όμως, δεν θα είμαι εγώ.»

Πώς θα μάθετε στη κόρη σας να αγαπά τον εαυτό της

-Κρατήστε τα υποτιμητικά σχόλια για τις άλλες γυναίκες για τον εαυτό σας! Να είστε προσεκτική και μετρημένη όταν ασκείτε κριτική σε άλλες γυναίκες. Ό,τι πείτε, θα χρησιμοποιηθεί... εναντίον της κόρης σας! 

-Μην της αγοράζετε κούκλες και παιχνίδια ή παραμύθια που προωθούν τα παγιωμένα πρότυπα τέλειας εμφάνισης. Ή έστω μην της χαρίζετε μόνο τέτοιες κούκλες. 

-Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή της! Πείτε της πόσο όμορφη είναι, κάντε ένα θετικό σχόλιο για την εμφάνισή της και μην υπογραμμίζετε να ψεγάδια της. Μια επικριτική μητέρα, μπορεί να είναι πηγή πολλών ανασφαλειών. 

-Όταν μεγαλώσει λίγο, συζητήστε μαζί της για την βιομηχανία της μόδας και για τα πρότυπα των μίντια. Εξηγήστε της ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική και η τελειότητα ανύπαρκτη! 

-Υποδείξτε της κάποιο παράδειγμα γυναίκας που, παρά τις ατέλειές της, παραμένει γοητευτική. Διαλέξτε ένα παράδειγμα από τον κοινό σας κύκλο ή κάποια γυναίκα-πρότυπο για την κόρη σας.

v