Μες στο μουσείο: Ανακαλύπτοντας την αρχαία Αθήνα

Μες στο μουσείο: Ανακαλύπτοντας την αρχαία Αθήνα

Όταν τα παιδιά μου ήταν 3,5 χρονών, αποφασίσαμε για πρώτη φορά να επισκεφτούμε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Αν και ήμουν αρκετά επιφυλακτική, διαπίστωσα πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι η επαφή τους με την αρχαιότητα, γνωρίζοντας απλά αντικείμενα της καθημερινότητας, όπως παιχνίδια ή οικιακά σκεύη.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αυτό που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι ένα εξαιρετικό video το οποίο παρουσίαζε ένα αγόρι εκείνης της εποχής να αφηγείται τη ζωή του σαν παραμύθι: πώς βαπτίστηκε, με τι παιχνίδια έπαιζε, πως έκανε το μπάνιο του, πώς ήταν το σπίτι του, τι έκανε στο σχολείο, πώς έπαιζε μουσική, τι αθλήματα έκανε μέχρι που μεγάλωσε και παντρεύτηκε. Τα κορίτσια μου το διασκέδασαν, γι’ αυτό και σας το προτείνω για την πρώτη επαφή του παιδιού με τα μουσεία.

Τι να προσέξετε

  • Σ’ αυτήν την ηλικία δεν επιμένετε σε μια πλήρη ξενάγηση στον χώρο του μουσείου.
  • Η συνολική ώρα της επίσκεψής σας δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία ώρα, γιατί το παιδί κουράζεται.
  • Το οπτικοακουστικό υλικό ήταν το καλύτερο μέσο κατανόησης της ζωής σε μια άλλη εποχή, γι’ αυτό ψάξτε για μουσεία που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
  • Μετά την περιήγησή σας, καθίστε στην καφετέρια του μουσείου. Συντροφιά με ένα σνακ, είναι η καλύτερη ώρα για να συζητήσετε με τα παιδιά σας τι τους έκανε εντύπωση.

 

Στην Ακρόπολη

Ύστερα από ένα χρόνο, σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε την Ακρόπολη, το μνημείο-σύμβολο της Ελλάδας. Ενεργοποιώντας, λοιπόν, τις αισθήσεις μας και την φαντασία μας, ένα Σάββατο πρωί κάναμε το ταξίδι στο μακρινό παρελθόν. Φυσικά και πάλι περιορίσαμε την επίσκεψή μας σε βασικές γνώσεις, όπως ότι το πρώτο όνομα της Αθήνας ήταν Κεκροπία και ότι ο βασιλιάς κάλεσε τους Αθηναίους να ψηφίσουν πάνω σ’ αυτόν το βράχο τον θεό που θα γινόταν προστάτης της πόλης τους. Μέσα από την απλή αφήγηση, τα παιδιά κατάλαβαν γιατί η πόλη μας λέγεται Αθήνα, αλλά και κατανόησαν τι σημαίνει Δημοκρατία μέσω της ψηφοφορίας. Συσχέτισαν την έννοια του ναού με τη σημερινή εκκλησία και την έννοια του αγάλματος με την έννοια της εικόνας. Αυτά ήταν ήδη αρκετά για να ζωντανέψει το μακρινό παρελθόν και να έρθει πιο κοντά στο σήμερα.

Τι να προσέξετε

  • Μην προσπαθήσετε να τα δείτε όλα σε μια μέρα: οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους μπορεί να αποδειχθούν πολύ κουραστικές για τα παιδιά, επομένως περιοριστείτε σε μία σύντομη επίσκεψη με αρκετά διαλείμματα.
  • Αγοράστε βιβλία και χάρτες που περιγράφουν αυτά που πρόκειται να
    δείτε. Τα παιδιά θα εξερευνήσουν με περισσότερο κέφι τα εκθέματα και θα αισθανθούν σαν την… Ντόρα, τη μικρή εξερευνήτρια.
  • Ντυθείτε κατάλληλα: καπέλα και άνετα παπούτσια είναι απαραίτητα κατά
    την επίσκεψή σας στην Ακρόπολη, κάτω από τον καυτό ελληνικό
    ήλιο, μαζί με νερό, χυμούς και τοστ.
  • Το Μετρό θα τους ενθουσιάσει, ενώ πρόκειται για τον γρηγορότερο, ευκολότερο και ασφαλέστερο τρόπο να φτάσετε, χωρίς άγχος για το πάρκινγκ.
  • Τραβήξτε φωτογραφίες για να θυμάστε την επίσκεψή σας
  • Μην παραλείψετε να απολαύσετε ένα σνακ, μετά το τέλος της επίσκεψης σας, για να ξεφυλλίσετε τα βιβλιαράκια που αγοράσατε στα πωλητήρια των εισιτηρίων και να μιλήσετε για τη σπουδαιότητα του χώρου με τα παιδιά σας.


Ας μην τραβάμε τα παιδιά μας μόνο σε εμπορικά κέντρα ή σε παιδότοπους ασκόπως. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουν, να παρατηρήσουν, να εμπνευστούν και να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες μέσα από τις επισκέψεις τους σε αρχαιολογικούς χώρους. Είμαι σίγουρη ότι θα ανταμειφθείτε και θα νιώσετε ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να βλέπετε αυτά τα τόσο σπουδαία έργα τέχνης, ακριβώς όπως νιώθουν κι αυτά!

B..................................................................................................................

v