10 λόγοι που δεν χάνετε βάρος

10 λόγοι που δεν χάνετε βάρος

Δεν είστε ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που παρόλο που τρώτε σωστά και γυμνάζεστε, δεν βλέπετε τη ζυγαριά να κατεβαίνει. Δείτε τις 10 πιο συνηθισμένες αιτίες που σαμποτάρουν το αδυνάτισμά σας.

«Επιβραβεύετε» την άσκηση

Ύστερα από μία ώρα έντονης άσκησης στο γυμναστήριο, σκέφτεστε «ας φάω τώρα ένα παγωτάκι, τόσες θερμίδες έκαψα!».

Δεν κοιμάστε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την απόδοση και την αντοχή σας, ενώ μειώνει τον μεταβολισμό, αυξάνει την όρεξη και σας κάνει να θέλετε συνεχώς να τσιμπολογάτε. Επιπλέον, τα ξάγρυπνα βράδια ανεβάζουν τα επίπεδα του στρες, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους.

Πίνετε πολλά σακχαρώδη ποτά

Είτε πρόκειται για αναψυκτικά είτε για παγωμένο πράσινο τσάι από το περίπτερο, και τα δύο έχουν ζάχαρη. Ελέγξτε, λοιπόν, τα συστατικά του ποτού που θα πιείτε... πριν το πιείτε.

Τρώτε μεγάλες μερίδες

Ακόμα κι αν τρώτε φαγητά χαμηλής θερμιδικής αξίας, αν τα τρώτε εις διπλούν, καταστρέφετε την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Έτσι, όσο υγιεινό κι αν είναι αυτό που τρώτε, δεν πρέπει να ξεπερνά σε ποσότητα μια κανονική μερίδα φαγητού.

Τρώτε πολύ λίγο

Το ένστικτο της επιβίωσης κάνει το σώμα σας να προστατεύει τον εαυτό του όταν δεν παίρνει την απαιτούμενη ποσότητα τροφής. Έτσι, η μειωμένη ποσότητα προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού και αύξηση της συσσώρευσης λίπους και θερμίδων.

Δεν είστε συνεπής

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε στον μεταβολισμό σας, είναι να περνάτε πολλές ώρες χωρίς να τρώτε τίποτα και μετά να τρώτε ακατάσχετα. Με τον τρόπο αυτό, ο οργανισμός σας δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη φορά που θα του δώσετε ενέργεια και «αναγκάζεται» να αποθηκεύει λίπος.

Δεν υπάρχει ποικιλία στις ασκήσεις σας

Αν ακολουθείτε εδώ και πολύ καιρό το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα γυμναστικής, όχι μόνο βαριέστε, αλλά και μειώνετε τα αποτελέσματα των ασκήσεών σας. Το σώμα σας με τον καιρό «συνηθίζει» σ' αυτόν τον ρυθμό και δεν χρειάζεται να καταβάλλει παραπάνω προσπάθεια για να κάψει παραπάνω θερμίδες.

Δεν χρειάζεται να χάσετε βάρος

Μήπως πασχίζετε να αποκτήσετε έναν μη ρεαλιστικό σωματότυπο; Μήπως δεν χάνετε βάρος επειδή είστε έτσι κι αλλιώς αδύνατη; Μήπως να βρείτε άλλους τρόπους για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας;

Το βάρος δεν αντανακλά το λίπος που έχετε στο σώμα σας

Πολλοί πιστεύουν ότι το βάρος τους μεταφράζεται ως λίπος στο σώμα τους. Ωστόσο, η ζυγαριά «βγάζει» ένα συνολικό νούμερο, το οποίο περιλαμβάνει λίπος, μυϊκή μάζα, οστική μάζα, νερό κ.λπ. Αν αναρωτιέστε αν έχετε αυξήσει το λίπος στο σώμα σας, καλύτερα να κάνετε μία μέτρηση λίπους ή να παρατηρήσετε αν σας στενεύουν ή όχι τα ρούχα σας. Χρησιμοποιήστε τον μετρητή ποσοστού σωματικού λίπους του Mama365.

Αντιμετωπίζετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα

Οι πολυκυστικές ωοθήκες, τα προβλήματα θυρεοειδoύς, οι ορμονικές διαταραχές είναι αιτίες που εμποδίζουν το χάσιμο βάρους. Μπορεί ακόμα να έχετε δυσανεξία σε κάποιες τροφές και να μην το γνωρίζετε ή να μην χάνετε βάρος εξαιτίας κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Αν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, καλύτερα να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Πηγή: iVillage

v