10 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας είναι κακομαθημένο

10 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας είναι κακομαθημένο

Τα παιδιά μικρής ηλικίας είναι άμοιρα ευθυνών. Ένα παιδί με κακούς τρόπους, δεν είναι ένα παιδί που φέρει γενετήσια κακία ή αγένεια. Είναι ένα παιδί γονιών που έκαναν λάθη. Ο όρος "κακομαθημένο", ενώ σε πρώτο επίπεδο χαρακτηρίζει το παιδί, στην πραγματικότητα αποδίδεται στους γονείς: σε κάποιο στάδιο της ανατροφής του, τα απαραίτητα όρια για την υγιή του ψυχοκοινωνική ανάπτυξη δεν έγιναν σαφή κι έτσι, απολύτως φυσιολογικά, το παιδί πίστεψε ότι είναι ο εξουσιοδοτημένος αρχηγός του σπιτιού (ο κουμανταδόρος, πιο αγοραία). Αν το παιδί σας συγκεντρώνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά, τότε έχουν γίνει κάποιες... παιδαγωγικές αστοχίες. Με καλή διάθεση και αρκετή υπομονή, όμως, όλα διορθώνονται! 

Θυμώνει εύκολα και... το δείχνει

Ένα παιδί χωρίς όρια, έχει μάθει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάρει αυτό που θέλει -κι αν δεν το πάρει, τότε ο κόσμος πρέπει να χαλάσει. Αν το παιδί σας πέφτει στο πάτωμα και χτυπιέται κλαίγοντας με τον δραματικότερο δυνατό τρόπο επειδή του απαγορεύσατε να φάει ένα ακόμη σοκολατάκι, πρέπει να επανεξετάσετε τις παιδαγωγικές σας μεθόδους! 

Σας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση σε δημόσιους χώρους

Οι κρίσεις θυμού, δυστυχώς, δεν περιορίζονται στο σπίτι. Αντιθέτως, σαν από συμπαντική φάρσα, στους δημόσιους χώρους οι εξάρσεις θυμού και κλάματος μοιάζουν να γίνονται πολύ, πολύ συχνότερα απ' ό,τι στο σπίτι. Ένα "όχι" αρκεί, για να καθίσει το μονάκριβό σας καταμεσής της ασφάλτου και να κλαίει σπαραχτικά; Μάλλον πρέπει να αναλάβετε δράση. 

Δεν συνεργάζεται

Τυπικό χαρακτηριστικό των κακομαθημένων παιδιών είναι να μην δείχνουν καμία διάθεση για συνεργασία. Όσο ευγενικά κι αν ζητήσει η μαμά να τη βοηθήσει με το μάζεμα των (άπειρων και παντού διασκορπισμένων) παιχνιδιών, το παιδί θα δηλώσει οριζοντίως και καθέτως την απόλυτη άρνησή του. Δώστε ψευδό-εναλλακτικές, για να το πείσετε. Πείτε του: "Μπορείς να πας για μπάνιο μόνος σου ή να σε βάλω εγώ. Διάλεξε."

Προσπαθεί να σας ελέγξει

 

Ίδιον των παιδιών χωρίς όρια είναι η σχέση ισότητας -αν όχι υπεροχής- που νιώθουν να έχουν με τους ενήλικες. Νιώθουν ότι μπορούν να απαγορεύσουν ή να ελέγξουν τις πράξεις και τις συμπεριφορές των μεγαλύτερών τους, δίνοντας διαταγές. Αφήστε το παιδί να σας συμβουλεύσει και να να καταθέσει τη γνώμη του, αλλά χωρίς δεσποτισμό και αγένεια. 

Δεν μένει εύκολα ευχαριστημένο

Τι κι αν δώσατε όλη σας την ενέργεια και την φαντασία για να οργανώσετε το τέλειο πάρτι για το παιδί σας και τους φίλους του. Εκείνο σφίγγει τα χείλη, σταυρώνει τα χέρια στο στήθος και δηλώνει "Δεν μ' αρέσει!" ή "Δεν θέλω να έρθει κανένας!". Μην απογοητευτείτε -δεν το εννοεί. 

Δεν μοιράζεται

Τα παιδάκια που έχουν ανατραφεί χωρίς όρια, πιστεύουν ότι ο κόσμος τους ανήκει διακαιωματικά. Ένα παιδί που συστηματικά δεν μοιράζεται τα παιχνίδια του με τους φίλους του, μπορεί να γίνει από δυσάρεστο έως ανεπιθύμητο. Μάθετε στο παιδί να δίνει και να απολαμβάνει την παρέα των άλλων παιδιών -όταν μεγαλώσει θα σας ευγνωμονεί. 

Έχει διαρκώς απαιτήσεις 

"Θέλω να με ταΐσεις", "Θέλω να πάρουμε γλυκό!", "Θέλω να παίξεις μαζί μου", "Θέλω αγκαλιά". Κάθε μία από αυτές τις απαιτήσεις είναι λογικές και φυσικές για ένα παιδάκι που ζητάει την έμπρακτη απόδειξη αγάπης της μαμάς και του μπαμπά του. Όταν όμως τα "θέλω" είναι διαρκή κι επίμονα, τότε το παιδί ζητάει περισσότερα απ' αυτά που του χρειάζονται. Επομένως, έχετε περάσει το μήνυμα ότι μπορεί να έχει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει.   

Ζητάει ανταλλάγματα

 

Οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν χρήματα, μικρο-δωράκια ή λιχουδιές ως αντάλλαγμα στο αυτονόητο! Στοιχειώδεις δουλειές και "υπακοή" σε προφανείς κανόνες πειθαρχίας, είναι πράγματα που πρέπει να τηρούνται από τα παιδιά χωρίς τη διαδικασία της δωροδοκίας.   

Πρέπει να ικετεύσετε

Όσο απαραίτητη είναι η πειθαρχία, τόσο δύσκολα επιτυγχάνεται. Σε κάθε περίπτωση όμως, όσο κι αν το παιδί προσπαθεί να αποφύγει δουλειές ή δραστηριότητες, πρέπει τελικά να "βγείτε νικητές" με αξιοπρέπεια. Μην ικετεύσετε το παιδί να βάλει τις πιτζάμες του ή να πλύνει τα χέρια του. Επιβληθείτε, χωρίς φωνές, αλλά με σταθερότητα για να διατηρήσετε τον ρόλο του γονιού. 

Είναι αγενές

Τα κακομαθημένα παιδιά έχουν μάθει ότι μπορούν να συμπεριφέρονται όπως τους αρέσει, χωρίς να εισπράττουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Έτσι, η αγένεια είναι γι΄ αυτά επιλογή. Ένα παιδί που μιλάει απότομα και τραχιά στους μεγαλύτερους, αλλά και στους συνομήλικούς του, είναι ένα παιδί που δεν φέρει το βάρος των -όποιων- ευθυνών του.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να διαχειρίζεστε το παιδί όταν λέει συνέχεια "όχι".

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v