Οι 5 συχνότερες αιτίες διαζυγίου

Οι 5 συχνότερες αιτίες διαζυγίου

Ένας γάμος συνήθως ξεκινά με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά υπάρχουν ορισμένα λάθη που μπορούν να διαβρώσουν τα ισχυρά θεμέλια της σχέσης των δύο συζύγων. Στο παρακάτω κείμενο, ένας Σύμβουλος γάμου, ένα παιδί χωρισμένων γονιών, ένας Σύμβουλος σεξουαλικής υγείας, ένας άνδρας και μία γυναίκα διαζευγμένοι μιλάνε για τα λάθη των συζύγων που οδηγούν τον γάμο σε διάλυση.

«Το σεξ σταματά να είναι σημαντικό» -Σύμβουλος σεξουαλικής υγείας

Σύμφωνα με τον Dr. Tammy Nelson, Σύμβουλο σεξουαλικής υγείας, όταν οι σύντροφοι αποφεύγουν ερωτικά ο ένας τον άλλο ή σταματούν εντελώς να κάνουν σεξ συχνά οδηγούνται στην απιστία ή/και στο διαζύγιο. «Αν η σεξουαλική ζωή των συζύγων δεν είναι υγιής, το διαζύγιο είναι ισχυρή πιθανότητα», λέει ο ειδικός και συμπληρώνει: «Το σεξ αποτελεί βαρόμετρο της σύνδεσης των δύο συζύγων. Η σεξουαλική τους σχέση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σταθερότητας και αρμονίας». Όπως επισημαίνεται στο κείμενο του Νelson, τα ζευγάρια που απέχουν απ’ το σεξ, αλλά συνεχίζουν να συμβιώνουν είναι αρκετά. Ωστόσο, χωρίς ερωτική επαφή, η καλή συντροφιά και ακόμη καλύτερη συνεργασία δύο ανθρώπων μοιραία θα οδηγήσει σε απλή συγκατοίκηση και, όπως ο ίδιος λέει "σίγουρα μπορείτε να βρείτε καλύτερο συγκάτοικο".

«Το ζευγάρι αποκτά υπερβολική οικειότητα» -Διαζευγμένος άνδρας

«Νομίζω ότι πολλοί γάμοι χαλάνε λογω της υπερβολικής οικειότητας –ξέρω ότι σίγουρα ο δικός μου τελείωσε γι’ αυτό», γράφει ο Serge Bielanko, συγγραφέας και χωρισμένος. Όπως σημειώνει στο κείμενό του, όλοι γνωρίζουν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια γίνονται τεμπέλικα όσο περνάει ο καιρός. «Αυτό που δεν αναγνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι η οικειότητα και η άνεση, συχνά γίνονται αρκετά δυσάρεστες. Η μαγεία μεταμορφώνεται σε ρουτίνα», γράφει. Ο Serge Bielanko συμβουλεύει τα ζευγάρια «να έχουν περισσότερο το νου τους» στους συντρόφους τους, γιατί ο γάμος είναι μια πολύ σκληρή δουλειά. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να σταματούν να ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους και για τον σύντροφό τους όταν ο καιρός περνάει.

«Εμπλέκονται οι γονείς» -Σύμβουλος γάμου

Ο γάμος είναι ένας δεσμός που ενώνει δύο ανθρώπους –ή και περισσότερους. Όταν το ζευγάρι δεν οριοθετεί από κοινού τη σχέση και την συμβίωσή του, οι… εξωτερικές παρεμβάσεις γίνονται καθημερινότητα. Όπως γράφει ο Laurie Sue Brockway, σύμβουλος γάμου, «κάποια ζευγάρια είναι πολύ ευαίσθητα σε διασπαστικές δυνάμεις –ειδικά όταν ο ένας από τους δύο συζύγους έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια με ιδιαίτερα στενούς δεσμούς». Το ζευγάρι πρέπει να περιφρουρεί την ιδιωτικότητά του και να θεωρεί προτεραιότητα τη σχέση του και την εξέλιξή της.

«Δεν αφήνουν χρόνο και χώρο ο ένας στον άλλο» -Διαζευγμένη γυναίκα

«Αν θέλεις να διαρκέσει ο γάμος σου, χρειάζεται να έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου.», γράφει η Iris Krasnow, συγγραφέας και διαζευγμένη έπειτα από 27 χρόνια γάμου. Η αυτονομία είναι πολύ σημαντική και ο ξεχωριστός χρόνος απαραίτητος για έναν υγιή γάμο. Η συγγραφέας του βιβλίου «Η μυστική ζωή των συζύγων», συμβουλεύει τα ζευγάρια να κάνουν ακόμη και διακοπές ξεχωριστά πού και πού –«η απουσία», σημειώνει, «αυξάνει την επιθυμία του ενός για τον άλλο». Η στάση αυτή απαιτεί αμοιβαία εμπιστοσύνη, που επιτρέπει την αποφυγή κάθε είδους καταπίεσης ανάμεσα στο ζευγάρι. «Οι σύντροφοι που εξελίσσονται ως ξεχωριστά άτομα κατά τη διάρκεια του γάμου τους είναι αυτοί με τις περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν μαζί αρμονικά».

«Γίνονται ανταγωνιστικοί» -Παιδί χωρισμένων γονιών

Η Jeaiza M. Quinones, παιδί χωρισμένων γονιών και φοιτήτρια γράφει για την δική της εμπειρία χωρισμού: «Αν κάτι έμαθα από τους γονείς μου είναι ότι δεν υπάρχει, κι ούτε πρόκειται να υπάρξει, κανένα βιβλίο κανόνων για το πώς πρέπει να ανατραφεί ένα παιδί. Κι ότι οι γονείς δεν είναι -και δεν πρέπει να είναι- ανταγωνιστές». Η νεαρή κοπέλα αναφέρει (και μας στενοχωρεί) ότι οι γονείς της είχαν τη συνήθεια να «παίζουν το παιχνίδι» του «Ποιον αγαπάς πιο πολύ;». Η Jeaiza εξομολογείται ότι αδυνατούσε να στραφεί στον μπαμπά της για να την προστατέψει, επειδή φοβόταν πως η μητέρα της θα ένιωθε ανεπαρκής. Κι αντίστοιχα, όταν εξαρτιόταν απ’ τη μαμά της να διαχειριστεί ένα πιο σοβαρό ζήτημα, ο πατέρας της πετούσε κάτι του τύπου «Εγώ είμαι ο άνδρας του σπιτιού», προσπαθώντας να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

«Ήταν και οι δύο πολύ καλοί σε διαφορετικούς τομείς. Μέχρι σήμερα εύχομαι να το είχαν καταλάβει αυτό πριν το διαζύγιο» γράφει η νεαρή φοιτήτρια.

Πηγή: huffingtonpost.com

v