Τι συμβαίνει στην κοιλιά της εγκύου όσο μεγαλώνει το έμβρυο

Τι συμβαίνει στην κοιλιά της εγκύου όσο μεγαλώνει το έμβρυο

Είναι απίστευτες οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας από τη στιγμή που μένει έγκυος. Αν παρατηρήσει κανείς το σώμα της πριν την εγκυμοσύνη, θα δει ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιακής χώρας καταλαμβάνεται από έντερα. Στον θώρακά της υπάρχει η καρδιά και οι πνεύμονες, τα οποία διαχωρίζονται από τα όργανα της κοιλιάς με έναν μεγάλο μυ, το διάφραγμα. Δείτε τώρα τι συμβαίνει όταν γονιμοποιείται ένα ωάριο...

Η μήτρα της γυναίκας (uterus), όπως βλέπετε και στην παρακάτω φωτογραφία, βρίσκεται κάτω από το λεπτό έντερο, αλλά και πάνω και πίσω από την ουροδόχο κύστη. Η μήτρα καταλήγει στον κόλπο (vagina), ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πίσω από την ουρήθρα.

Δείτε τώρα τι συμβαίνει στην κοιλιά της γυναίκας κατά την 6η-7η εβδομάδα κύησης (φωτο κάτω). Το έμβρυο έχει αρχίσει να σχηματίζεται στον αμνιακό σάκο, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται και ο πλακούντας, ο οποίος προσκολλάται στη μήτρα. Τόσο η μήτρα όσο και τα έντερα αρχίζουν να πιέζονται. Το έμβρυο στο στάδιο αυτό έχει μήκος περίπου 1 εκατοστό.

Στις 12 εβδομάδες το έμβρυο έχει φτάσει τα 6 εκατοστά και ο κόλπος έχει το μέγεθος ενός μεγάλου πορτοκαλιού. Η πίεση στην ουροδόχο κύστη αυξάνεται, αναγκάζοντας την γυναίκα σε συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Ωστόσο, είναι μετά τις 20 εβδομάδες που η αλλαγή στα εσωτερικά όργανα γίνεται πλέον εμφανής. Στο στάδιο αυτό, που το έμβρυο ζυγίζει περί τα 300 γραμμάρια, ο κόλπος έχει πλέον φτάσει στο ύψος του αφαλού και η κοιλιά αρχίζει να γίνεται εμφανής –ανάλογα και με το πόσο σφιχτό είναι το κοιλιακό τοίχωμα. Δείτε στη φωτογραφία πόσο έχουν συμπιεστεί προς τα πάνω τα έντερα. Μετά την 20η εβδομάδα αρχίζει να ασκείται έντονη πίεση και στο στομάχι, το οποίο μοιάζει να σπρώχνεται από τον πλακούντα.

Δείτε το βίντεο:

Στην 36η εβδομάδα τα έντερα έχουν συμπιεστεί εντελώς προς την σπονδυλική στήλη και το στομάχι πιέζεται όσο ποτέ, καθώς ακριβώς από κάτω του βρίσκεται πλέον το παχύ έντερο. Με τη σειρά του πιέζεται και το διάφραγμα, ενώ σημαντική αλλαγή παρατηρείται και στην καρδιά η οποία αναγκάζεται να δουλεύει με τρελούς ρυθμούς, ενώ σπρώχνεται και αυτή στο πλάι! (δείτε τη φωτό και το βίντεο):

Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, ωστόσο, στις 40 εβδομάδες, οπότε το μωρό έχει πλέον «κατέβει» και είναι έτοιμο για τον τοκετό. Δείτε στο φωτογραφία πόσο αλλάζει ξανά η μορφολογία των οργάνων: Το στομάχι επανέρχεται σε μια πιο φυσιολογική θέση και το διάφραγμα δεν πιέζεται πια τόσο πολύ, ενώ πλέον υπό μεγάλη πίεση βρίσκεται η ουροδόχος κύστη, αλλά και η μήτρα, με τους συνδέσμους να τεντώνονται αφάνταστα.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η γυναίκα χρειάζεται αρκετή ξεκούραση μετά τον τοκετό, προκειμένου να επιτρέψει στα εσωτερικά της όργανα να επανέλθουν στην φυσιολογική τους θέση, αλλά και στη μήτρα της να ανακτήσει την ελαστικότητα και τον τόνο της.

v