Ο κόσμος των Μούμιν: Μια αξιολάτρευτη σειρά παιδικών βιβλίων που θα αγαπήσετε

Ο κόσμος των Μούμιν: Μια αξιολάτρευτη σειρά παιδικών βιβλίων που θα αγαπήσετε

Τα Μούμιν είναι πλάσματα που ζουν σε μια κοιλάδα, την Κοιλάδα των Μούμιν, σε έναν φανταστικό κόσμο, και σε έναν απροσδιόριστο χρόνο. Δεν είναι άνθρωποι, ούτε και ζώα, μοιάζουν με παχουλά όρθια ιπποποταμάκια και όλα μαζί είναι μια μεγάλη οικογένεια με πολλά παρακλάδια: Μούμιν, Σνούφκιν, Μύμιλιν... και άλλα.

Οι βασικοί πρωταγωνιστές των βιβλίων είναι τα μέλη της οικογένεια Μούμιν και οι φίλοι τους. Ο μπαμπάς Μούμιν, που ζει γράφοντας τα απομνημονεύματά του, είναι ένας φυσιοδίφης που λατρεύει τη ζωή, είναι εκείνος που έχει τις ωραίες εμπνεύσεις κα η εγγύηση ότι οι περιπέτειες δεν τελειώνουν ποτέ.

Η αξιολάτρευτη μαμά Μούμιν είναι η αγκαλιά και η ασφάλεια της οικογένειας. Είναι εκείνη που όποια συμφορά κι αν συμβεί θα δώσει πάντα μια λύση, ακόμα κι αν αυτό είναι μια τηγανίτα που καλού κακού έχει πάντα στην τσάντα της!

Ο μικρός Μούμιν είναι περιπετειώδης, πολύ καλός φίλος και του αρέσει να σκέφτεται πολύ. Αγαπάει τη δεσποινίδα Σνόρκιν και θέλει να την παντρευτεί.

Όλη η οικογένεια των Μούμιν είναι μια ανοιχτή αγκαλιά έτοιμη πάντα να φιλοξενήσουν για όσο χρειαστεί φίλους, συγγενείς και περαστικούς. Το σπίτι στην κοιλάδα είναι πάντα ανοιχτό για όλους, ένα σπίτι γεμάτο αγάπη, αποδοχή, υποστήριξη και σταθερά καλή διάθεση.

Φυσικά δεν λείπουν από τις ιστορίες οι περιπέτειες, οι κίνδυνοι, η αγωνία και οι ανατροπές. Οι ήρωες ζουν αναπάντεχες και διασκεδαστικές καταστάσεις που τις αντιμετωπίζουν με ευφάνταστους τρόπους.

Τι κερδίζει το παιδί

Οι ιστορίες των Μούμιν, φέρνουν τα παιδιά σε ουσιαστική επαφή με τη λογοτεχνία. Πρόκειται για βιβλία εξαιρετικά καλογραμμένα, με πλοκή που διατηρεί διαρκώς αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών αλλά και με χαρακτήρες που παρουσιάζονται σε βάθος και που είναι πολύ συμπαθητικοί και ζηλευτοί, χαρακτήρες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπα.

Αν και ο βασικός άξονας κάθε βιβλίου είναι μια περιπέτεια, μια δυσκολία, ένα απρόοπτο που συνέβη και πρέπει να αντιμετωπιστεί, πίσω από αυτό υπάρχει πάντα αυτή η μεγάλη οικογένεια που ότι και να γίνει λειτουργεί οπωσδήποτε με κάποιες αδιαπραγμάτευτες αξίες: την αγάπη, τη φιλία, την υποστήριξη και τη δικαιοσύνη. Αυτές οι αξίες διαπερνούν όλες τις ιστορίες και φυσικά περνάνε στη συνείδηση των μικρών αναγνωστών.

Οι ιστορίες των Μούμιν είναι ξεκάθαρα ένα ποιοτικό ανάγνωσμα -όχι δύσκολο- που καλλιεργούν στα μικρά παιδιά την ευαισθησία, τη φαντασία και την αγάπη για το διάβασμα.

Ηλικίες

Τα βιβλία της σειράς Μούμιν, σύμφωνα με τους εκδότες της σειράς, απευθύνονται σε παιδιά από 7 ετών και πάνω. Φυσικά θα μπορούσαν να διαβαστούν και από λίγο μικρότερα παιδιά, όχι ωστόσο μικρότερα από 5,5- 6 ετών. Όπως πάντα σημασία έχει η αναγνωστική καλλιέργεια και ωριμότητα του κάθε παιδιού. Όπως και να έχει πάντως, είτε τα διαβάσετε εσείς στα παιδιά σας είτε τα διαβάσουν μόνα τους, η απόλαυση είναι εγγυημένη αφού όλα τα σπουδαία έργα παιδικής λογοτεχνίας γοητεύουν το ίδιο μικρούς και μεγάλους.

Πληροφορίες για τα βιβλία

Τα πρώτο βιβλίο για τα Μούμιν -Ο Κομήτης στην Κοιλάδα- γράφτηκε το 1946. Από τότε επακολούθησαν άλλα οκτώ βιβλία τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 42 γλώσσες.

Στην Ελλάδα τα Μούμιν ήρθαν το 2013 (τέσσερεις τίτλοι) από τις εκδόσεις Πατάκη και με την εξαιρετική μετάφραση και απόδοση της Μαρίας Αγγελίδου.

Βιβλία Μούμιν στα ελληνικά:

  • Κομήτης στην κοιλάδα
  • Το καπέλο του Μάγου Μουμέρλιν
  • Καλοκαιρινή μπόρα
  • Θαλασσινό ταξίδι

Συγγραφέας/εικονογράφος: Τούβε Γιάνσον
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις: Πατάκη

Αγοράστε τα βιβλία online από εδώ.

v