Τι να κάνετε αν ο άντρας σας είναι σκληρός με το παιδί

Τι να κάνετε αν ο άντρας σας είναι σκληρός με το παιδί

Οι περισσότεροι γονείς νιώθουν σχετική αμηχανία τις πρώτες φορές που καλούνται να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους. Έχοντας μεγαλώσει σε διαφορετική οικογένεια ο καθένας, μπορεί να έχουν συνηθίσει σε διαφορετικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης, με αποτέλεσμα συχνά να διαφωνούν για το πώς πρέπει να πειθαρχήσουν το παιδί τους, όταν έρθει αυτή η ώρα. Αν, όμως, το ζευγάρι δεν φροντίσει έγκαιρα να συμφωνήσει σε μία κοινή «γραμμή» αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν προβλήματα: Οι γονείς θα δείχνουν ασυνεπείς, θα μεταφέρουν στο παιδί μπερδεμένα μηνύματα σχετικά με τους κανόνες και θα υπονομεύουν ο ένας την εξουσία του άλλου. Οι οικογενειακοί σύμβουλοι Gary και Joy Lundberg εξηγούν και συμβουλεύουν.

Μπορεί, για παράδειγμα, να έχετε ένα παιδί «δύσκολο», πεισματάρικο, που να σας ωθεί στα όριά σας, γιατί θέλει να τα κάνει όλα με τον δικό του τρόπο. Αν ο άνδρας σας είναι τύπος αυταρχικός, που έχει μάθει να είναι ο «αρχηγός» της οικογένειας και αυτό που λέει να αποτελεί νόμο, το πιθανότερο είναι ότι θα βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με το παιδί σας. Ένας τέτοιος μπαμπάς θα τιμωρήσει με το παραμικρό το παιδί, γιατί είναι αποφασισμένος να του «κόψει τον αέρα» όσο ακόμα είναι μικρό.

Εσείς, ωστόσο, μπορεί να θεωρείτε την μέθοδο αυτή του άνδρα σας υπερβολικά σκληρή. Μπορεί ακόμα και να υπερασπιστείτε κάποια στιγμή το παιδί σας μπροστά του, με αποτέλεσμα να έρθετε σε σύγκρουση και μεταξύ σας. Και μπορεί, τελικά, να υποκύψετε στην πίεσή του, προκειμένου να αποφύγετε τον καβγά, παρόλο που διαφωνείτε μαζί του.

Ξέρετε ποια θα είναι η εξέλιξη της ζωής σας; Το παιδί σας θα απομακρυνθεί από τον πατέρα του. Θα νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστά. Ακόμα κι αν εσείς, η μαμά του, το επαινείτε για τα επιτεύγματά του, εκείνο δεν θα παίρνει ικανοποίηση γιατί δεν το υπερασπιστήκατε μπροστά στον πατέρα του, ούτε καν προσπαθήσατε να βρείτε μαζί του μια άλλη μέθοδο διαπαιδαγώγησης. Σας έλειπε το κουράγιο που απαιτούνταν για να αντιμετωπίσετε τον άνδρα σας με λογικά επιχειρήματα.

Όταν το παιδί σας θα μεγαλώσει αρκετά, κάποια στιγμή θα ξεσπάσει την έχθρα του. Δεν θα αντέχει να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και επειδή δεν θα έχει λάβει την απαραίτητη στήριξή σας, θα νιώθει προδομένο και από εσάς. Τότε, όμως, θα είναι αργά.

Σκοπός είναι να προλάβετε μία τέτοια κατάσταση και να επαναφέρετε την ειρήνη και την αγάπη στην οικογένειά σας πριν να αρχίσει το παιδί σας να απομακρύνεται.

Τι μπορείτε να κάνετε

Όπως εξηγούν ο Gary και η Joy Lundberg, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον άνδρα σας, οι δυο σας, κάποια στιγμή που εσείς θα έχετε προετοιμαστεί καλά γι΄αυτά που θέλετε να πείτε και εκείνος θα είναι ήρεμος, προκειμένου να δείξει κατανόηση στα λόγια σας. Πείτε του πως είναι σημαντικό για όλους να συζητήσετε τις κοινές μεθόδους που θα χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής για την ανατροφή των παιδιών σας. Πείτε, για παράδειγμα:

  • Ποια μέθοδο πειθαρχίας θα χρησιμοποιούμε όταν τα παιδιά δεν φέρονται όπως θέλουμε;
  • Τι θέλουμε να αλλάξουμε από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι δικοί μας γονείς για να μας επαναφέρουν στην τάξη ή να μας τιμωρήσουν;
  • Τι θα κάνουμε όταν θα διαφωνούμε σε μία μέθοδο πειθαρχίας;
  • Θα σηκώσουμε ποτέ χέρι στα παιδιά μας; (προσδιορίστε τι εννοείτε λέγοντας «σηκώνω χέρι»)
  • Θα φωνάζουμε στα παιδιά μας ή θα διατηρούμε την ψυχραιμία μας και θα τους μιλάμε με σεβασμό;
  • Θα σεβόμαστε ο ένας την άποψη του άλλου και θα ακούμε τι έχει ο καθένας να πει πριν πάρουμε μια απόφαση;
  • Είμαστε πρόθυμοι να απολογούμαστε στο παιδί μας όταν θα κάνουμε ένα λάθος στον τρόπο που το πειθαρχούμε;
  • Είμαστε πρόθυμοι να καταλήξουμε σε ένα πλάνο με το οποίο συμφωνούμε και οι δύο;

Τέλος, εξηγήστε στον άνδρα σας ότι είναι τρομερά σημαντικό να είστε σε σύμπνοια αναφορικά με το πώς προσεγγίζετε το θέμα της πειθαρχίας του παιδιού σας. Αν δεν είστε βέβαιοι για το τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας ξεπερνά τα όρια, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε (δείτε στα Σχετικά Άρθρα), επιλέγοντας αυτή που σας ταιριάζει. Εν ανάγκη, ζητήστε την βοήθεια κάποιου ειδικού. Η ουσία είναι να φτιάξετε μαζί ένα πλάνο και να είστε πρόθυμοι να το αλλάζετε -πάντα από κοινού- όταν οι περιστάσεις θα το απαιτούν.

Τέλος, αν το παιδί σας είναι πλέον μεγάλο, και νιώθετε ότι εξαιτίας της κακής σχέσης του με τον πατέρα του έχει απομακρυνθεί από κοντά σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε όλοι μαζί έναν ψυχολόγο ή οικογενειακό σύμβουλο και να επιτρέψετε στο παιδί σας να μιλήσει για όλα αυτά που κρύβει μέσα του. Ακόμα κι αν το ακούσετε να λέει λόγια σκληρά, που μαρτυρούν την πικρία του, μην απελπιστείτε. Αφήστε το να «βγάλει» όλα αυτά που έχει στην ψυχή του, να αδειάσει όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα, και στη συνέχεια πείτε του πόσο το αγαπάτε και ζητήστε του συγχώρεση. Το πιθανότερο είναι ότι όχι μόνο θα σας συγχωρέσει, αλλά και θα κάνετε μία νέα αρχή ως οικογένεια, δίνοντας πλέον έμφαση μόνο στην αγάπη.

v