Πώς να καθαρίσω καλά τον νεροχύτη

Πώς να καθαρίσω καλά τον νεροχύτη

Η κουζίνα είναι το κέντρο της οικογενειακής ζωής και ο νεροχύτης το κομβικότερο σημείο της. Οι γιαγιάδες, που είναι σοφές, λένε ότι "η νοικοκυρά φαίνεται απ' το νεροχύτη κι απ' τη μπουγάδα της". Περί νεροχύτη ο λόγος λοιπόν και, συγκεκριμένα, περί της απολύμανσής του απλά και φυσικά. Δείτε πώς να απαλλαγείτε από λεκέδες και δυσάρεστες οσμές κάνοντας τον νεροχύτη σας να λάμπει από καθαριότητα.

Τι θα χρειαστείτε

Μαγειρική σόδα

Ξίδι

Φλούδες από λεμόνι και πορτοκάλι

Λάδι

Χαρτί κουζίνας

1 καθαρό σφουγγάρι

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Κατ' αρχάς, αφαιρέστε οτιδήποτε υπάρχει στο νεροχύτη σας –από υπολείμματα τροφών, έως πιάτα και μαχαιροπίρουνα. Με το απορρυπαντικό πιάτων σας και ένα καθαρό σφουγγάρι, σαπουνίστε τον και ξεπλύνετε καλά.

Έπειτα, «πασπαλίστε» κάθε επιφάνειά του με μαγειρική σόδα και με το σφουγγάρι σας τρίψτε τον με κυκλικές κινήσεις. Η μαγειρική σόδα θα λειτουργήσει απολυμαντικά, χωρίς να προκαλέσει αλλοιώσεις στον ανοξείδωτο νεροχύτη.

Βήμα 2ο

Με άφθονο ξίδι, ξεπλύνετε τη σόδα απ' το νεροχύτη (προετοιμαστείτε: σ' αυτό το στάδιο, ο νεροχύτης σας θα... αφρίσει απ' το κακό του). Το ξίδι θα βοηθήσει να εξαφανιστούν επίμονα σημάδια και λεκέδες στο νεροχύτη σας. Τρίψτε μαλακά με το σφουγγάρι σας και ξεπλύνετε με πολύ νερό.

Βήμα 3ο

Για να ξεφορτωθείτε δυσάρεστες οσμές και να κάνετε το νεροχύτη σας και πάλι αστραφτερό, τρίψτε μαλακά τις φλούδες από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι σε όλα τα σημεία.

Βήμα 4ο

Τέλος, γυαλίστε τις επιφάνειες του νεροχύτη, περνώντας τις με λίγο λάδι πάνω σε χαρτί κουζίνας.

Για νεροχύτες από μάρμαρο

Αν ο νεροχύτης σας είναι μαρμάρινος, τότε μπορείτε να αραιώσετε λίγο απορρυπαντικό πιάτων σε χλιαρό νερό και να τρίψετε με μαλακό ύφασμα τις επιφάνειες. Αν οι λεκέδες είναι επίμονοι, χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα σε ένα βρεγμένο πανί τρίβοντας και ξεπλένοντας άμεσα με άφθονο χλιαρό νερό.

Μη χρησιμοποιήσετε ξίδι, λεμόνι ή χλωρίνη στη μαρμάρινη επιφάνεια, γιατί θα την αποχρωματίσει και θα τη διαβρώσει.

v