5 τρόποι να ηρεμήσετε όταν νιώθετε το άγχος να σας πνίγει

5 τρόποι να ηρεμήσετε όταν νιώθετε το άγχος να σας πνίγει

Οι καιροί -πόσο μάλλον οι μέρες που διανύουμε- είναι δύσκολοι και ταραγμένοι. Υπάρχουν άνθρωποι προικισμένοι με την ιδιότητα να βλέπουν πάντα το ποτήρι (και το πορτοφόλι) μισογεμάτο –δεν χάνουν την αισιοδοξία και το κέφι τους, πιστεύουν ότι τα παλιά λάθη ανήκουν στο παρελθόν και ότι το μέλλον θα φέρει τα καλύτερα. Και υπάρχουν και οι άλλοι. Αυτοί που όταν πέφτουν στο κρεβάτι το βράδυ στριφογυρίζουν για ώρες πριν κοιμηθούν. Που βιώνουν βασανιστικό άγχος -ή και κρίσεις πανικού- όταν επεξεργάζονται το βουνό προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Οι διαταραχές άγχους είναι σημείο των καιρών μας. Αν υπάρχουν στιγμές που νιώθετε το άγχος σας να σας κατακλύζει και να σας παραλύει, τότε πρέπει να κάνετε κάτι για να το νικήσετε. Παρακάτω θα δείτε έξι αντί-στρες τεχνικές που έχουν βοηθήσει ανθρώπους σε αντίστοιχες περιπτώσεις που το άγχος επιτίθεται. Διαβάστε τις και δώστε τους μια ευκαιρία την επόμενη φορά που θα νιώσετε τα πόδια σας να κόβονται και το στομάχι σας να δένεται κόμπο. 

1. Ανακουφιστικές αναπνοές

Μπορεί να σας φαίνεται «παράταιρο» το να αρχίσετε να μετράτε αναπνοές και να συγκεντρώνεστε τη στιγμή που ο πανικός σας έχει χτυπήσει την πόρτα. Θα εκπλαγείτε όμως από τα αποτελέσματα  που έχουν οι τεχνικές αναπνοής.

Διαφραγματική αναπνοή

Η προσπάθεια να αναπνεύσετε σωστά, δηλαδή «από την κοιλιά» και όχι από το στέρνο, απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση, ειδικά για τους μη «πεπαιδευμένους» -τους περισσότερους από μας δηλαδή, αφού εξοικειωμένοι με τη διαφραγματική αναπνοή είναι κυρίως οι τραγουδιστές και οι ηθοποιοί.

Ο στόχος σας είναι να κάνετε με τον αέρα που εισπνέετε, την κοιλιά σας, και όχι το θώρακά σας, να φουσκώσει. Μπορείτε να τοποθετήσετε το ένα χέρι σας στο στέρνο και το άλλο στην κοιλιά σας και να προσπαθήσετε με τις εισπνοές σας να «σπρώξετε» αυτό που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα, αντί του άλλου.

Συγκεντρωμένη αναπνοή

Ορισμένοι εξ αυτών που κάνουν διαλογισμό, χρησιμοποιούν το εξής κόλπο για να ηρεμήσουν και να αδειάσουν το μυαλό τους: επιλέγουν δύο χρώματα, ένα χρώμα για την εισπνοή και ένα για την εκπνοή και σε κάθε ανάσα, συγκεντρώνονται απόλυτα στις δύο αυτές λειτουργίες εστιάζοντας στην πορεία των δύο χρωμάτων. Είναι λογικό να δυσπιστείτε, αλλά μία δοκιμή θα σας πείσει. Η συγκέντρωση που απαιτείται και η οπτικοποιήση των αναπνοών, λειτουργούν ανακουφιστικά πολύ γρήγορα.

Αναπνοή που δροσίζει

Κόλπο παρμένο από την yoga, αυτή η τεχνική συνήθως αποσκοπεί στο να δροσίσει τον αθλούμενο. Ωστόσο, χρησιμοποιείται τακτικά και ως αγχολυτικό μέσο αποσυμπίεσης. Ακουμπήστε τη γλώσσα σας στο πίσω μέρος των επάνω δοντιών -στο σημείο που τη βάζετε για να σχηματίσετε το γράμμα λάμδα- και εισπνεύστε από μισάνοιχτο στόμα. Ο αέρας που θα εισέλθει στο στόμα σας, θα είναι πιο δροσερός και, με μερικές τέτοιες, αργές αναπνοές, ίσως καταφέρετε να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας. 

2. Σταματήστε το… ταξίδι στον χρόνο και επιστρέψτε στην πραγματικότητα!

Ο λόγος που σας κατέκλυσε ο πανικός είναι ότι αφεθήκατε να βυθιστείτε σε μια σειρά κακών σκέψεων που αφορούν είτε τα λάθη του παρελθόντος, είτε τα δυσμενή μελλούμενα. Ίσως ξεκινήσατε από την επεξεργασία ενός συγκεκριμένου προβλήματος και αυτή η διαδικασία συνειρμικά σας οδήγησε στην επεξεργασία ενός ακόμη, κι ενός ακόμη… Βγείτε από τη χρονοκάψουλα! Όταν το μυαλό σας, σας οδηγεί σε τέτοια μονοπάτια πείτε του «όχι» και εστιάστε σε ένα και μόνο ζήτημα.

3. Γυμναστείτε ή περπατήστε

Τις στιγμές που νιώθετε ότι είστε έτοιμοι να εκραγείτε από τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος, φορέστε τα αθλητικά σας και βγείτε έξω για περπάτημα. Εν ανάγκη, πάρτε μαζί σας και το μωρό. Δεν χρειάζεται να τρέξετε ή κάνετε επαγγελματικά βάδην. Αρκεί να αλλάξετε περιβάλλον και να αυξήσετε λίγο τους παλμούς σας. Αν δε, είστε τύποι αθλητικοί και έχετε αυτή τη δυνατότητα, τότε προτιμήστε πιο εντατική γυμναστική. Κάντε πους-απς, κοιλιακούς, βάρη ή ό,τι άλλο μπορείτε/διαθέτετε. Η γυμναστική είναι εξαιρετικά εκτονωτική. Καλού-κακού, επισκεφτείτε τον παθολόγο σας, πριν το ρίξετε στις άρσεις βαρών.

4. Πάρτε το παιδί σας μια αγκαλιά

Αυτό ίσως το ξέρετε ήδη. Ίσως σας έχει τύχει να βρεθείτε σε μια στιγμή τεράστιας πίεσης ή μεγάλης θλίψης και, ενώ βρίσκεστε σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, να έρθετε σε επαφή με το παιδί σας. Όσο μεγάλα κι αν είναι –ή αν φαίνονται- τα προβλήματα κι όσο πανικό κι αν βιώνετε σε μια δεδομένη στιγμή, ένα «μαμά» αρκεί για να επαναφέρει όλες τις λειτουργίες στα φυσιολογικά επίπεδα. Αν νιώθετε λοιπόν ότι το άγχος αρχίζει να σας προκαλεί μούδιασμα, πλησιάστε το παιδί και πάρτε το μια σφιχτή αγκαλιά, μυρίστε το και χαϊδέψτε το. Η συνειδητοποίηση της εξάρτησης που έχει αυτή η ύπαρξη από εσάς, δεν αφήνει περιθώρια για πανικό –ενστικτωδώς.

5. Η δύναμη της μουσικής

Έχει ειπωθεί ότι η μουσική, ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας. Και μοιάζει πολύ αληθινή αυτή η ρήση. Σίγουρα έχετε κάποια αγαπημένα-χαρούμενα κομμάτια. Σίγουρα υπάρχουν μερικά τραγούδια που όταν τ' ακούτε, δυναμώνετε το ραδιόφωνο, που δεν έχετε βαρεθεί όσες φορές κι αν τα έχετε ακούσει και που κάθε ακρόασή τους μοιάζει με ένεση αισιοδοξίας. Εντοπίστε αυτά τα τραγούδια, σημειώστε τα και έχετέ τα πρόχειρα για την δύσκολη ώρα που οι κακές σκέψεις θα στήσουν χωρό στο μυαλό σας.

v