Πώς να κοιμάστε δροσερά χωρίς κλιματιστικό

Πώς να κοιμάστε δροσερά χωρίς κλιματιστικό

Μπορεί να άργησε, αλλά τελικά η ζέστη κατέφτασε. Και όσο κι αν χαιρόμαστε που το καλοκαίρι έκανε επιτέλους την δυναμική του εμφάνιση, η αλήθεια είναι ότι οι νύχτες έχουν ξεκινήσει να γίνονται βασανιστικές και... ιδρωμένες. Ο ύπνος με το κλιματιστικό ανοιχτό είναι αποδεδειγμένα επιβλαβής και, ταυτόχρονα, κοστίζει σημαντικά. Μην απελπίζεστε, όμως. Υπάρχουν ορισμένα tips που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τον ύπνο σας πιο δροσερό χωρίς να ενεργοποιήσετε το air condition.

Γδυθείτε και πείτε «όχι» στις αγκαλιές. Κοιμηθείτε όσο πιο γυμνοί μπορείτε. Αν είστε ντροπαλοί ή δεν θέλετε να σας δουν τα παιδιά, φορέστε πιτζάμες βαμβακερές και φαρδιές, όχι συνθετικές ή νάιλον. Επίσης: αποφύγετε για λίγο τις αγκαλιές και την πολλή… αγάπη με τον/την καλό σας. 

Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και κλείστε όλα τα φώτα στα υπνοδωμάτια πριν κοιμηθείτε –όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα μειώσετε την παραγόμενη θερμότητα στους χώρους. Επίσης, στο να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα βοηθήσει το να κλείσετε τον εξαερισμό στην κουζίνα ή το μπάνιο.

Βάλτε τις μαξιλαροθήκες στο ψυγείο. Ναι, είναι αστεία η εικόνα των κλινοσκεπασμάτων μέσα στο ψυγείο δίπλα στα μαρούλια, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Βάλτε μαξιλαροθήκες –και τα σεντόνια αν θέλετε- μέσα σε μια πλαστική σακούλα κι αφήστε τα για μερικές ώρες να παγώσουν. 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας φροντίστε τα παράθυρα του σπιτιού να είναι ανοιχτά και τα πατζούρια κλειστά, ούτως ώστε να παραμείνει το σπίτι δροσερό. Μπορείτε επίσης να θυσιάσετε λίγη από την ιδιωτικότητά σας και να αφήσετε όλες τις πόρτες του σπιτιού ανοιχτές για να κυκλοφορεί ο δροσερός αέρας.

 

Τα βαμβακερά σεντόνια είναι πιο δροσερά από τα νάιλον (ή τα σατέν).

Φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο κλιματιστικό. Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα σας και βάλτε μπροστά του ένα μεγάλο μπολ γεμάτο πάγο πασπαλισμένο με αλάτι. Ο αέρας θα γίνει πιο δροσερός εξαιτίας του πάγου και το αλάτι θα μειώσει τη θερμοκρασία στην οποία ο πάγος λιώνει, κάνοντας το «κλιματιστικό» σας να… ζήσει περισσότερο και να γίνει πιο δυνατό.

Ρίξτε τη θερμοκρασία σας κάνοντας ένα ντουζ πριν κοιμηθείτε. Θυμηθείτε ότι αν κάνετε μπάνιο με πολύ κρύο νερό, όταν βγείτε από το ντουζ η ατμόσφαιρα θα σας φανεί αποπνικτικότερη από πριν, εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας. Προτιμήστε να πλυθείτε με χλιαρό νερό. 

Φτιάξτε δροσερές κομπρέσες. Απλώστε σε «στρατηγικά» σημεία όπως ο λαιμός, οι κλειδώσεις των γονάτων και οι καρποί πανάκια ελαφρώς νωπά, για να «ρίξετε» τη θερμοκρασία σας.

Προσπαθήστε να δροσιστείτε… από μέσα προς τα έξω. Πιείτε ένα παγωμένο ποτήρι νερό πριν πέσετε για ύπνο. 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Wikihow.com.

v