5 γρήγορες καλοκαιρινές συνταγές

5 γρήγορες καλοκαιρινές συνταγές

Ο Αύγουστος ήρθε, ο υδράργυρος ανεβαίνει στα ύψη και το τελευταίο που θα θέλατε, είναι να λιώνετε στη ζέστη πάνω από τηγάνια και κατσαρόλες. Συγκεντρώσαμε για εσας 5 γρήγορες, καλοκαιρινές συνταγές που θα ξετρελάνουν τα παιδιά και θα τους δώσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Πατατοσαλάτα με γαρίδες

Υλικά

½ κιλό κατεψυγμένες μικρές γαρίδες

1 ½ κούπα πατάτες κομμένες σε κύβους

1 κούπα ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά

1 κουτ. σούπας κόλιαντρο (προαιρετικά)

2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο

Τι πρέπει να κάνετε

Βάλτε μια κατσαρόλα με νερό στο αναμμένο μάτι της κουζίνας και παράλληλα ξεπλύνετε καλά τις γαρίδες. Όταν βράσει το νερό, ρίξτε μέσα τις γαρίδες να βράσουν για 5-6 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Ξεπλύνετε, καθαρίστε και ψιλοκόψτε τις πατάτες. Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίξτε τα κομμάτια και αφήστε τα να βράσουν για περίπου 12-15 λεπτά.

Μόλις βράσουν οι γαρίδες και οι πατάτες, αφήστε τις στην άκρη να κρυώσουν λίγο και στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά.

Για να στολίσετε το πιάτο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά φύλλα βασιλικού.

Μακαρονάδα με σπανάκι

Υλικά

120 γραμ. μακαρόνια φιογκάκια

170 γραμ. σπανάκι

1/3 κούπας τυρί ρικότα (ή ανθότυρο)

2 κουτ. σούπας γάλα light

2 κουτ. σούπας παρμεζάνα

2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο βασιλικό

1 ντομάτα

1 ½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

Αλατοπίπερο

Τι πρέπει να κάνετε

Βράστε τα φιογκάκια για 12-15 λεπτά, σουρώστε τα και αφήστε τα σε μια ζεστή κατσαρόλα για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους.

Καθαρίστε το σπανάκι με μπόλικο νερό και κόψτε το σε κομμάτια.

Σε μέτρια φωτιά, τσιγαρίστε το σκόρδο με το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι για 15 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το σπανάκι και αφήστε το να ψηθεί για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πρασινίσουν αρκετά τα φύλλα του.

Με ένα κουτάλι, ρίξτε τη ρικότα, το γάλα, τον βασιλικό και το αλατοπίπερο στο τηγάνι και φροντίστε να ανακατεύετε τα υλικά για 3-5 λεπτά.

Τοποθετήστε τα μακαρόνια σε πιάτα και προσθέστε το μείγμα των υλικών και τις φέτες της ντομάτας.

Ολοκληρώστε το καλοκαιρινό πιάτο πασπαλίζοντας τριμμένη παρμεζάνα.

Club sandwich με τόνο

Υλικά

350 γραμ. τόνο σε κονσέρβα (σε λάδι ή, ιδανικά, σε νερό)

250 γραμ. βραστό καλαμπόκι κονσέρβας

12 φέτες ψωμί για τοστ

1/2 κούπα ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά

Λίγες φέτες ντομάτας (προαιρετικά)

Μερικά φύλλα μαρουλιού (προαιρετικά)

Αν θέλετε να κάνετε το πιάτο πιο δροσερό:

Μπορείτε να συνοδεύστε το club sandwich είτε με κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα, είτε να φτιάξετε μια sauce γιαουρτιού.

Για να κάνετε τη sauce, αναμείξτε σε ένα μπολ λίγο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο, πάπρικα και αλατοπίπερο.

Τι πρέπει να κάνετε

«Σπάστε» σε κομμάτια τον τόνο και τοποθετήστε τον σε ένα μπολ μαζί με τις πιπεριές, το καλαμπόκι και ¼ κούπας από τη συνοδευτική sauce ή τη μαγιονέζα, μουστάρδα, κλπ.

Ανακατέψτε τα υλικά με ένα κουτάλι και αφήστε το μείγμα στην άκρη. 

Κάθε club sandwich πρέπει να αποτελείται από 3 φέτες: βάλτε πάνω από την 1η φέτα μια ποσότητα του μείγματος, σκεπάστε την με μια δεύτερη φέτα ψωμί και ξανασυμπληρώστε με μείγμα.

Στο τέλος, κλείστε το club με μια φέτα ψωμί.

Κόψτε στη μέση τις φέτες ψωμιού με διαγώνια φορά, ώστε να σχηματίζουν τρίγωνα.

Σερβίρετε το νόστιμο πιάτο μαζί με την υπόλοιπη sauce της επιλογής σας.

Μεσογειακή μακαρονο-σαλάτα

Υλικά

1 ½ κούπα μακαρόνια πένες (μπορείτε να επιλέξετε και ολικής άλεσης)

1 κούπα φρέσκα φασολάκια

½ κούπα ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά

¼ κούπας φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό

2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένες ελιές

2 κουτ. γλυκού κόκκινο κρασί

2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένο)

Αλάτι

Λίγο τριμμένο μαύρο πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

Βράστε τις πένες για περίπου 12 λεπτά ρίχνοντάς τις στην κατσαρόλα λίγες-λίγες, ώστε να μην κολλήσουν. Ταυτόχρονα, ξεπλύνετε, καθαρίστε και βράστε τα φρέσκα φασολάκια.

Αφού βράσουν τα μακαρόνια και τα φασολάκια, σουρώστε τα, ξεπλύνετέ τα πάλι με δροσερό νερό και επαναλάβετε το σούρωμα. Έπειτα, ρίξτε τα σε ένα φαρδύ μπολ και προσθέστε την πιπεριά, το βασιλικό και τις ελιές.

Όταν τα ανακατέψετε καλά, τοποθετήστε σε ένα γυάλινο βάζο (που κλείνει με καπάκι) το κόκκινο κρασί, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Κλείστε το καπάκι του βάζου και ανακινήστε το για να ανακατευτούν τα υλικά, σχηματίζοντας ομοιόμορφο μείγμα.

Τέλος, απλώστε το dressing στη σαλάτα και αν προτιμάτε, μπορείτε να τρίψετε από πάνω λίγο τυρί.

Σαλάτα με φακές και αγκινάρες

Υλικά

300 γραμ. φακές

350 γραμ. αγκινάρες τουρσί

1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 ½ κούπα ψιλοκομμένο αγγούρι

1 κούπα ντοματάκια

½ κούπα τριμμένη φέτα

Αλατοπίπερο

Τι πρέπει να κάνετε

Ξεπλύνετε και βράστε τις φακές για 10 λεπτά.

Αφού τις στραγγίξετε καλά, μεταφέρτε τις σε ένα μπολ και ανακατέψτε μαζί με τις αγκινάρες τουρσί, τα ντοματάκια, τον μαϊντανό και το αγγούρι.

Ύστερα, απλώστε το τρίμμα της φέτας και πασπαλίστε με αλατοπίπερο.

Πηγή: bhg.com

v