Πόσο κοστίζουν τα σχολικά είδη των παιδιών φέτος;

Πόσο κοστίζουν τα σχολικά είδη των παιδιών φέτος;

Τα σχολεία ξεκινούν και η επόμενη εβδομάδα θα βρει γονείς και μαθητές... ξεχυμένους στα καταστήματα σχολικών ειδών, να αναζητούν τον απαραίτητο εξοπλισμό στις πιο συμφέρουσες τιμές. Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, ωστόσο, αναμένεται να δυσκολευτούν αρκετά! Ο λόγος; Η αγορά διαθέτει τεράστια γκάμα σχολικών ειδών με ακόμα πιο μεγάλο εύρος στις τιμές τους, ανάλογα με το πόσο εξεζητημένα ή επώνυμα είναι. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΚΕΠΚΑ στην έρευνά του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα ακριβά και τα εξεζητημένα σχολικά μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και πρόβλημα κοινωνικής ένταξης, για το παιδί μας. Τα σχολικά είδη είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης.»

Στο πλαίσιο της έρευνας του ΚΕΠΚΑ δημιουργήθηκε ο παρακάτω πίνακας ενδεικτικών χαμηλότερων και ανώτερων τιμών για τα πιο απαραίτητα σχολικά είδη:

Αθροίζοντας τις παραπάνω επιμέρους τιμές, το ΚΕΠΚΑ υπολογίζει ότι για την αγορά σχολικών ειδών, οι γονείς ενός παιδιού Δημοτικού θα ξοδέψουν φέτος από 12,69 ευρώ έως 374,43 ευρώ, ενώ για τον μαθητή Γυμνασίου-Λυκείου, το κόστος ανέρχεται από 27,61 ευρώ έως 433,57 ευρώ.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο οργανισμός στο τέλος της έρευνας «Για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους των σχολικών ειδών δεν λάβαμε υπόψη μας τις ακραίες υψηλές τιμές, που υπάρχουν στην αγορά. Π.χ. Μολύβι: 47,90€, Στυλό: 43,00€, Διαβήτης: 53,35€, Ντοσιέ: 23,90€, Μαρκαδόροι: 20,52€, Ξυλομπογιές: 43,20€, Κασετίνα: 39,50€, Τσάντα νηπιαγωγείου: 59,80€, Τσάντα δημοτικού 190€.» Συμβουλεύει, μάλιστα, τους γονείς να προτιμήσουν είδη που η τιμή τους βρίσκεται πιο κοντά στις χαμηλές τιμές, δεδομένου ότι διανύουμε περίοδο κρίσης, και να μην παρασυρθούν από ακριβά προϊόντα «της μόδας» που συχνά λειτουργούν ως δολώματα για αισχροκέρδεια.

Σε κάθε περίπτωση, πριν προβούν οι γονείς στις απαραίτητες σχολικές αγορές, είναι σημαντικό να αφιερώσουν λίγο χρόνο προκειμένου να «ξεσκαρτάρουν» είδη σε καλή κατάσταση που πιθανά έχουν περισσέψει από προηγούμενες χρονιές και μπορούν κάλλιστα να αξιοποιηθούν φέτος, γλιτώνοντάς τους ένα παραπάνω έξοδο.

v