Τι «μαρτυρούν» τα πόδια για την υγεία σας

Τι «μαρτυρούν» τα πόδια για την υγεία σας

Μία μεταβολή στην εμφάνιση των ποδιών μπορεί να σημάνει την αρχή ενός σοβαρού προβλήματος υγείας. Μάλιστα, πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι, εξετάζοντας τα πόδια του ασθενούς, μπορούν να καταλάβουν αν έχει διαβήτη ή αν ο οργανισμός του παρουσιάζει έλλειψη βιταμινών ή άλλων στοιχείων, απαραίτητων για την καλή λειτουργία του. Το θετικό είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, αν διαγνωστεί εγκαίρως η ασθένεια, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται επιτυχώς. Γι' αυτό, καλό θα είναι να δίνετε προσοχή σε τυχόν αλλαγές που παρατηρείτε στα νύχια, το δέρμα ή τα δάχτυλα των ποδιών και να επισκέπτεστε αμέσως το γιατρό. Δείτε κάποιες περιπτώσεις που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν.

1) Πληκτροδαχτυλία

Στην πληκτροδαχτυλία, η οποία μπορεί να είναι και κληρονομική, αλλάζει το σχήμα των νυχιών. Συγκεκριμένα, χάνεται η γωνία που κανονικά σχηματίζεται ανάμεσα στο δέρμα και την άκρη του νυχιού, με αποτέλεσμα το νύχι να αποκτά μία καμπυλότητα. Μπορεί να προκληθεί από κάποια ασθένεια του πνεύμονα, του ήπατος ή και από μόλυνση.

 2) Κίτρινα νύχια

Η πιο συχνή αιτία εμφάνισης κίτρινων νυχιών είναι η μυκητίαση, η οποία προκαλείται από μικροοργανισμούς που ζουν στη ζέστη και την υγρασία. Ενώ θεωρείται μία από τις πιο συχνές παθήσεις στα πόδια, χρειάζεται παρακολούθηση γιατί μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλη σημεία του σώματος πολύ εύκολα.

Πιο σοβαρές αιτίες είναι το λεμφοίδημα, που προκαλείται από την ανώμαλη συσσώρευση του λεμφικού υγρού, προβλήματα στους πνεύμονες, η ψωρίαση ή και κάποια σοβαρής μορφής αρθρίτιδα.

Ένας απρόσμενος παράγοντας εμφάνισης κίτρινων νυχιών είναι η συχνή χρήση μανό, που μπορεί να τα αποδυναμώσει. Στις μεγάλες ηλικίες, επίσης, το φαινόμενο είναι πιο συχνό, γιατί με το πέρασμα του χρόνου, χάνεται η φυσική τους γυαλάδα.

3) Πόδια ή δάχτυλα χωρίς τρίχες

Η κακή κυκλοφορία του αίματος ευθύνεται για τα άτριχα πόδια ή δάχτυλα και η ξαφνική απώλεια των τριχών στα σημεία αυτά μπορεί να σημαίνει ότι δεν αιματώνονται αρκετά για να μπορούν να «διατηρήσουν» την τριχοφυΐα στην περιοχή αυτή.

Οι εξετάσεις για αγγειακά προβλήματα ενδείκνυνται για αυτή την περίπτωση, προς αποφυγή πιο σοβαρών αγγειακών ασθενειών.

4) Ανοιχτές πληγές που δεν κλείνουν

Οι ανοιχτές πληγές που δεν κλείνουν μπορεί να είναι ένδειξη διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πιθανόν να έχουν προκαλέσει ζημιά στα νεύρα των ποδιών, με αποτέλεσμα τα τραύματα, οι αμυχές και τα κοψίματα να μην θεραπεύονται επαρκώς. Επειδή ο κίνδυνος μόλυνσης τότε αυξάνεται, τα τραύματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν-στις πιο σοβαρές περιπτώσεις- ακόμα και σε ακρωτηριασμό. Γι' αυτό, οι ανοιχτές πληγές καλό είναι να παρακολουθούνται.

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να είναι ακόμα μία αιτία. Τα μελανώματα εμφανίζονται σε πολλά σημεία του σώματος, ακόμα και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι ύποπτο, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό.

5) Επιμήκυνση του μεγάλου δαχτύλου

 

Αν παρατηρήσετε ότι το μεγάλο δάχτυλο ξαφνικά μεγάλωσε, είναι πολύ πιθανό αυτό να οφείλεται σε ποδάγρα, ειδικά σε άνδρες μετά τα 40 και σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση.

Η φλεγμονώδης αρθρίτιδα ή ακόμα και η μόλυνση που προήλθε από κάποιο τραύμα είναι επίσης πιθανές αιτίες.

6) Σκληρόδερμα

Το σκληρόδερμα, ή αλλιώς η νόσος του Raynaud, μπορεί να κάνει τα πόδια άσπρα, μπλε ή έντονα κόκκινα σε ορισμένα σημεία. Πρόκειται για μία παθολογική αντίδραση των αγγείων, που σταματούν τη ροή του αίματος σε συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα αυτά στην αρχή να γίνονται άσπρα, μετά μπλε και, τέλος, κόκκινα, όταν επανέρχεται το αίμα.

Η νόσος αυτή μπορεί να συνδέεται και με άλλες παθήσεις, όπως η ρευματοδειδής αρθρίτιδα και τα προβλήματα του θυρεοειδή, που καλό θα είναι να προλαμβάνονται νωρίς.

7) Κακοσμία

 

Η κακοσμία στα πόδια, στις περισσότερες περιπτώσεις, προέρχεται από έλλειψη της σωστής σωματικής υγιεινής. Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τα αίτια ίσως είναι διαφορετικά και πιο ανησυχητικά. Τα πόδια έχουν μέχρι και 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες, τους περισσότερους από οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Μία συχνή πάθηση που μπορεί να σας ταλαιπωρεί είναι η υπερίδρωση, κατά την οποία ο οργανισμός παράγει πολύ περισσότερο ιδρώτα, και σε συνδυασμό με τα βακτήρια που δημιουργούνται από τις κάλτσες και τα παπούτσια, οδηγεί στην κακοσμία των ποδιών.

Δεν είναι κάτι σοβαρό και στις περισσότερες περιπτώσεις οι καθημερινές πλύσεις με αντιβακτηριακό σαπούνι αρκούν, ωστόσο καλό θα είναι να εντοπιστεί εγκαίρως για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα.

 

v